Kotleciki z kaszy gryczanej i twarogu
- Kasza gryczana - 1 woreczek (100 g)
- Ser twarogowy chudy - 1 kostka (200 g)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka tarta - 1/2 szklanki (125 g)
- Cebula dymka - 1 sztuka (30 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na kotleciki z kaszy gryczanej i twarogu krok po kroku
Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Odcedź ugotowaną kaszę, pozostaw do ostygnięcia.
Wymieszaj kaszę z twarogiem, jajkiem i drobno pokrojoną cebulką dymką.
Uformuj kotleciki i obtocz je dokładanie w bułce tartej.
Usmaż kotleciki na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat kotlecików z kaszy gryczanej i twarogu
Kotleciki z kaszy gryczanej i twarogu jako idealna propozycja na obiad w wersji wege dla wszystkich osób na diecie wegetariańskiej, ale nie tylko. Śmiało mogą z niego skorzystać osoby na diecie tradycyjnej.
Mój przepis jest bardzo szybki i prosty, a kotleciki zdrowe i pyszne. Potrzebujesz kilku składników, o których wspominam poniżej.
Do głównych z nich należy oczywiście kasza gryczana i twaróg z niewielkimi dodatkami. Kotleciki to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. W moim przepisie dodatkowo znajduje się drobno pokrojona cebula, która ma właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym.
Kasza gryczana, którą wykorzystaliśmy w naszym farszu to bogactwo witamin i składników mineralnych, o których często zapominamy. Dodatkowo jest źródłem nie tylko węglowodanów, ale i białka, które porównuje się do białek nasion roślin strączkowych. Taki farsz w połączeniu z twarogiem da nam sytość na długi czas.
Wystarczy, że kaszę gryczaną ugotujesz w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź kaszę i wymieszaj z rozgniecionym twarogiem, dodaj drobno pokrojoną cebulę, jajko i uformuj w rękach niewielkie kotleciki. Obtocz je w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Po usmażeniu polecam położyć kotleciki na ręczniku papierowym, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
Sam widzisz, że przepis na kotleciki z kaszy gryczanej i twarogu jest bardzo prosty. To będzie świetny pomysł na zdrowy rodzinny obiad, nie tylko dla osób, które ograniczają spożycie produktów mięsnych w swojej codziennej diecie. Kotleciki podawaj z ziemniaczanym puree i dużą porcją świeżych warzyw. Świetnie wkomponuje się tutaj surówka z kiszonej kapusty. Przepis znajdziesz w innych moich propozycjach. Kotleciki są niezwykle delikatne, dlatego śmiało mogą być podawane nawet bym młodszym członkom rodziny.
Od teraz kotlety nie muszą kojarzyć Ci się z solidną porcją mięsa. Pamiętaj aby przynajmniej dwa razy w tygodniu podawać obiad bezmięsne.
Skoro już wiesz jak zrobić kotleciki z kaszy gryczanej i twarogu koniecznie przygotuj pyszny obiad dla swojej rodziny. Smacznego!
Alergeny w kotlecikach z kaszy gryczanej i twarogu
Lista alergenów dla kotlecików z kaszy gryczanej i twarogu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy chudy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze kotlecików z kaszy gryczanej i twarogu
Jeśli zostanie Ci kasza z obiadu nie wyrzucaj jej, przechowaj w lodówce na następny obiad możesz ją wykorzystać do kotlecików.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.