Przepis na kotleciki z kaszy gryczanej i twarogu krok po kroku
- Kasza gryczana 100 g 1 woreczek
- Ser twarogowy chudy 200 g 1 kostka
- Jajko 1 szt.
- Bułka tarta 125 g 1/2 szklanki
- Cebula dymka 30 g 1 sztuka
- Olej rzepakowy 30 ml 3 łyżki
Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Odcedź ugotowaną kaszę, pozostaw do ostygnięcia.
Wymieszaj kaszę z twarogiem, jajkiem i drobno pokrojoną cebulką dymką.
Uformuj kotleciki i obtocz je dokładanie w bułce tartej.
Usmaż kotleciki na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym.
-
Zupa ogórkowa
-
Ośmiornica
-
Zupa pomidorowa z ryżem
-
Strogonow wieprzowy
-
Cynaderka
-
Flaczki
-
Pieczona gęś
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Pizza z kalafiora
-
Pizza bezglutenowa
-
Pyzy ziemniaczane
-
Naleśniki z mąki kukurydzianej
-
Filet z indyka pieczony w rękawie
-
Pierogi bezglutenowe
-
Gulasz warzywny
-
Placki z kaszy jaglanej
-
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
-
Chlebek bananowy bezglutenowy
-
Obiad bezglutenowy

(liczba kalorii)
Kotleciki z kaszy gryczanej i twarogu - cechy przepisu
Więcej o kotlecikach z kaszy gryczanej i twarogu
Kotleciki z kaszy gryczanej i twarogu jako idealna propozycja na obiad w wersji wege dla wszystkich osób na diecie wegetariańskiej, ale nie tylko. Śmiało mogą z niego skorzystać osoby na diecie tradycyjnej.
Mój przepis jest bardzo szybki i prosty, a kotleciki zdrowe i pyszne. Potrzebujesz kilku składników, o których wspominam poniżej.
Do głównych z nich należy oczywiście kasza gryczana i twaróg z niewielkimi dodatkami. Kotleciki to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. W moim przepisie dodatkowo znajduje się drobno pokrojona cebula, która ma właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym.
Kasza gryczana, którą wykorzystaliśmy w naszym farszu to bogactwo witamin i składników mineralnych, o których często zapominamy. Dodatkowo jest źródłem nie tylko węglowodanów, ale i białka, które porównuje się do białek nasion roślin strączkowych. Taki farsz w połączeniu z twarogiem da nam sytość na długi czas.
Wystarczy, że kaszę gryczaną ugotujesz w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź kaszę i wymieszaj z rozgniecionym twarogiem, dodaj drobno pokrojoną cebulę, jajko i uformuj w rękach niewielkie kotleciki. Obtocz je w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Po usmażeniu polecam położyć kotleciki na ręczniku papierowym, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
Sam widzisz, że przepis na kotleciki z kaszy gryczanej i twarogu jest bardzo prosty. To będzie świetny pomysł na zdrowy rodzinny obiad, nie tylko dla osób, które ograniczają spożycie produktów mięsnych w swojej codziennej diecie. Kotleciki podawaj z ziemniaczanym puree i dużą porcją świeżych warzyw. Świetnie wkomponuje się tutaj surówka z kiszonej kapusty. Przepis znajdziesz w innych moich propozycjach. Kotleciki są niezwykle delikatne, dlatego śmiało mogą być podawane nawet bym młodszym członkom rodziny.
Od teraz kotlety nie muszą kojarzyć Ci się z solidną porcją mięsa. Pamiętaj aby przynajmniej dwa razy w tygodniu podawać obiad bezmięsne.
Skoro już wiesz jak zrobić kotleciki z kaszy gryczanej i twarogu koniecznie przygotuj pyszny obiad dla swojej rodziny. Smacznego!
Wartości odżywcze kotlecików z kaszy gryczanej i twarogu
Energia i białka
(150g)
Węglowodany w kotlecikach z kaszy gryczanej i twarogu
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy w przepisie na kotleciki z kaszy gryczanej i twarogu
(150g)
Składniki mineralne w przepisie na kotleciki z kaszy gryczanej i twarogu
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kotlecikach z kaszy gryczanej i twarogu
Lista alergenów dla kotlecików z kaszy gryczanej i twarogu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy chudy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta