Co można zrobić z twarogu?

Co można zrobić z twarogu
Co można zrobić z twarogu
ikona podziel się
Opublikowano: 10.06.2023 r., 0:19 | Autor: Patrycja Czerwiak

Co można zrobić z twarogu? Twaróg to produkt, który doskonale sprawdza się w wielu różnych potrawach. Można używać go zarówno do dań wytrawnych, jak i tych na słodko. A więc jak wykorzystać go w swojej kuchni?

  1. Zrób kluski,
  2. Przygotuj pierogi,
  3. Upiecz sernik,
  4. Zrób farsz do naleśników,
  5. Upiecz drożdżówki,
  6. Usmaż placki,
  7. Zrób kotlety,
  8. Usmaż pączki lub oponki,
  9. Zrób pastę na kanapki,
  10. Stwórz rogaliki,
  11. Podaj go z makaronem.

Co można zrobić z twarogu? Co jeszcze warto wiedzieć?

Co można zrobić z twarogu? Twaróg to produkt, który doskonale sprawdza się w wielu różnych potrawach. Można używać go zarówno do dań wytrawnych, jak i tych na słodko. A więc jak wykorzystać go w swojej kuchni?

  1. Zrób kluski,
  2. Przygotuj pierogi,
  3. Upiecz sernik,
  4. Zrób farsz do naleśników,
  5. Upiecz drożdżówki,
  6. Usmaż placki,
  7. Zrób kotlety,
  8. Usmaż pączki lub oponki,
  9. Zrób pastę na kanapki,
  10. Stwórz rogaliki,
  11. Podaj go z makaronem.

Dania z twarogu to doskonały pomysł na włączenie tego składnika do swojej diety w prosty sposób. Twaróg jest serem, który dostarcza sporo białka, dzięki czemu wspaniale sprawdzi się nawet na diecie redukcyjnej. Ze względu na swój delikatny smak sprawdzi się nie tylko w wersji "na słono", ale również jako dodatek do deserów. Zastanawiasz się jak zrobić smaczne potrawy z twarogu? Ciekawe przepisy na pyszne dania znajdziesz w wyróżnionych propozycjach na tej stronie. Koniecznie sięgnij po nie, gdy nie wiesz, jak wykorzystać spore ilości twarogu, które masz w swojej lodówce.

Twaróg kojarzy się raczej z daniami wytrawnymi. Nic dziwnego, używa się go przygotowania wielu dań tego typu. Niekoniecznie trzeba go nawet przetwarzać. Twaróg można jeść "na surowo", bez obróbki termicznej. Co można z niego stworzyć bez przetwarzania? Idealnie sprawdzi się do past kanapkowych. Możesz połączyć go ze szczypiorkiem i rzodkiewką lub dodać do niego odrobinę czosnku. Wspaniale łączy się również z makrelą, czy jajkami. W takiej wersji idealnie sprawdzi na lekkie śniadanie. Twarożek możesz też połączyć z owocami. Taka opcja doskonale sprawdzi się zwłaszcza do naleśników, czy gofrów.

W wersji nieco bardziej przetworzonej twaróg wspaniale sprawdza się jako farsz do wielu różnych potraw. Czy to na słodko, czy z dodatkiem soli? Możesz nadziać nim pierogi z serem, pierogi ruskie, czy leniwe. Można też przygotować na jego bazie farsz do naleśników zapiekanych, czy podsmażanych. Jednym z najbardziej lubianych jest farsz "ruski", czyli z dodatkiem ziemniaków i cebuli, a także dużej ilości soli i pieprzu. Taka opcja doskonale sprawdza się w krokietach, naleśnikach i oczywiście pierogach. Jak nie farsz to? Oczywiście kluski! Mączne przetwory są niezwykle popularne na polskim stole. Kopytka, czy leniwe, doskonale sprawdzają się zarówno podane z cebulą, jak i w nieco bardziej ekskluzywnej wersji, czyli podsmażone na oliwie, z ziołami, czy truflami. Kluski to doskonały sposób na obiad na szybko. Sprawdza się też dla dzieci, zwłaszcza w wersji na słodko. Zwykle używa się do nich twarogu półtłustego, jednak jeśli jesteś na diecie, możesz sięgnąć po ten odtłuszczony. Twaróg doskonale sprawdzi się również w kotletach. Usmażone lub upieczone kotleciki z twarogu doskonale zastąpią mięsne klasyki.

Twaróg sprawdzi się również na deser! Z sera twarogowego powstaje jeden z najpopularniejszych w Polsce przysmaków, czyli sernik. To ciasto, które zachwyca różnymi formami, sprawdza się na co dzień i od święta. Oprócz smacznego ciasta z dodatkiem twarogu można też przygotować pyszne pączki, czy rogaliki. Warto sięgnąć po nie, gdyż w porównaniu do innych słodkości mają niski indeks glikemiczny.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto