Hamantasze
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Cukier - 1 szklanka (150 g)
- Mleko 2% - ćwierć szklanki (60 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Migdały - mielone (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Śliwki suszone (200 g)
- Herbata czarna napar bez cukru - 2 szklanki (500 ml)
- Powidła śliwkowe (100 g)
- Rum (60 ml)
Przepis na hamantasze krok po kroku
Do miski włóż ciepłe masło, dodaj cukier i składniki dokładnie utrzyj przy pomocy miksera na puszysty krem.
Jajka wymieszaj z mlekiem.
Ciągle miksując masło, dodaj do niego stopniowo jajka z mlekiem.
Mąkę wymieszaj ze zmielonymi migdałami.
Do masy dodaj mąkę z migdałami i składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera.
Z gotowego ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folie spożywczą i umieść w lodówce na około godzinę.
W tym czasie przygotuj nadzienie śliwkowe.
Śliwki włóż do miski i zalej je gorącą herbatą - tak, aby były całe przykryte. Miskę ze śliwkami przykryj i odstaw na około 30 minut.
Po tym czasie śliwki odsącz, włóż do pojemnika blendera, dodaj do niego również powidła śliwkowe oraz rum. Składniki zblenduj na jednolitą masę.
Po godzinie ciasto wyciągnij z lodówki, rozwałkuj je na grubość około 4-5 mm i wytnij z niego okręgi przy pomocy szklanki.
Na każdy okrąg nałóż porcję nadzienia i zlep 3 rogi ciasta, tak aby przypominała trójkątne sakiewki.
Ciasteczka ułóż na blaszce do pieczenia i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15-20 minut.
Upieczone ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Churros
-
Ciasto dyniowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Corn dog
-
Pieguski
-
Chlebek ziołowy
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pączki serowe
-
Babeczki waniliowe
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Cannoli
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Przekąski na Halloween
Więcej informacji na temat hamantasze
Hamantasze to tradycyjne, żydowskie nadziewane ciasteczka w kształcie trójkąta. Hamantasze wypiekane z okazji święta Purim. Pyszne Hamantasze stanowią doskonały pomysł na dodatek do kawy lub herbaty. Sprawdzony przepis na Hamantasze jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasteczek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło, cukier, mleko spożywcze, jajka, migdały mielone, mąka pszenna, śliwki suszone, herbata, powidła śliwkowe oraz rum.
A jak zrobić Hamantasze? Do miski włóż ciepłe masło, dodaj cukier i składniki dokładnie utrzyj przy pomocy miksera na puszysty krem. Jajka wymieszaj z mlekiem. Ciągle miksując masło, dodaj do niego stopniowo jajka z mlekiem. Do masy dodaj mąkę z mielonymi migdałami i dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera. Z gotowego ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i umieść w lodówce na godzinę. Śliwki włóż do miski i zalej je gorącą herbatą. Miskę ze śliwkami przykryj i odstaw na około 30 minut. Po tym czasie śliwki odsącz, włóż do pojemnika blendera, dodaj do niego również powidła śliwkowe oraz rum. Składniki zblenduj na jednolitą masę. Ciasto wyciągnij z lodówki, rozwałkuj je na grubość około 4-5 mm i wytnij z niego okręgi przy pomocy szklanki. Na każdy okrąg nałóż porcję nadzienia i zlep 3 rogi ciasta, tak aby przypominała trójkątne sakiewki. Ciasteczka ułóż na blaszce do pieczenia i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-20 minut. Upieczone ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
Śliwki stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Są źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy E oraz niektóre witaminy z grupy B. Znajdziemy w nich składniki mineralne, do których możemy zaliczyć potas, żelazo, magnez, wapń oraz fosfor.
Podsumowując wiesz już jak przygotować najlepsze Hamantasze. Ciasteczka są dobre do spożycia po przestudzeniu i warto podać je z dodatkiem kawy lub herbaty.
Alergeny w hamantasze
Lista alergenów dla Hamantasze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze hamantasze
Hamantasze to żydowskie ciasteczka. Możesz przygotować je z różnym nadzieniem, w przepisie skupimy się na nadzieniu śliwkowym.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.