Hamantasze

Opublikowano: 06.03.2023 r., 13:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne żydowskie ciasteczka Hamantasze
Hamantasze
Hamantasze to smaczne żydowskie ciasteczka z nadzieniem w kształcie trójkąta. Stanowią one doskonały pomysł na słodką przekąskę. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 20 min
348 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Cukier - 1 szklanka (150 g)
  • Mleko 2% - ćwierć szklanki (60 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Migdały - mielone (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Śliwki suszone (200 g)
  • Herbata czarna napar bez cukru - 2 szklanki (500 ml)
  • Powidła śliwkowe (100 g)
  • Rum (60 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blender, duża miska, wałek, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, pojemnik blendera, lodówka

Przepis na hamantasze krok po kroku

Do miski włóż ciepłe masło, dodaj cukier i składniki dokładnie utrzyj przy pomocy miksera na puszysty krem.

Jajka wymieszaj z mlekiem.

Ciągle miksując masło, dodaj do niego stopniowo jajka z mlekiem.

Mąkę wymieszaj ze zmielonymi migdałami.

Do masy dodaj mąkę z migdałami i składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera.

Z gotowego ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folie spożywczą i umieść w lodówce na około godzinę.

W tym czasie przygotuj nadzienie śliwkowe.

Śliwki włóż do miski i zalej je gorącą herbatą - tak, aby były całe przykryte. Miskę ze śliwkami przykryj i odstaw na około 30 minut.

Po tym czasie śliwki odsącz, włóż do pojemnika blendera, dodaj do niego również powidła śliwkowe oraz rum. Składniki zblenduj na jednolitą masę.

Po godzinie ciasto wyciągnij z lodówki, rozwałkuj je na grubość około 4-5 mm i wytnij z niego okręgi przy pomocy szklanki.

Na każdy okrąg nałóż porcję nadzienia i zlep 3 rogi ciasta, tak aby przypominała trójkątne sakiewki.

Ciasteczka ułóż na blaszce do pieczenia i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15-20 minut.

Upieczone ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.

Jak oceniasz przepis na hamantasze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat hamantasze

Hamantasze to tradycyjne, żydowskie nadziewane ciasteczka w kształcie trójkąta. Hamantasze wypiekane z okazji święta Purim. Pyszne Hamantasze stanowią doskonały pomysł na dodatek do kawy lub herbaty. Sprawdzony przepis na Hamantasze jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasteczek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło, cukier, mleko spożywcze, jajka, migdały mielone, mąka pszenna, śliwki suszone, herbata, powidła śliwkowe oraz rum.

A jak zrobić Hamantasze? Do miski włóż ciepłe masło, dodaj cukier i składniki dokładnie utrzyj przy pomocy miksera na puszysty krem. Jajka wymieszaj z mlekiem. Ciągle miksując masło, dodaj do niego stopniowo jajka z mlekiem. Do masy dodaj mąkę z mielonymi migdałami i dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera. Z gotowego ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i umieść w lodówce na godzinę. Śliwki włóż do miski i zalej je gorącą herbatą. Miskę ze śliwkami przykryj i odstaw na około 30 minut. Po tym czasie śliwki odsącz, włóż do pojemnika blendera, dodaj do niego również powidła śliwkowe oraz rum. Składniki zblenduj na jednolitą masę. Ciasto wyciągnij z lodówki, rozwałkuj je na grubość około 4-5 mm i wytnij z niego okręgi przy pomocy szklanki. Na każdy okrąg nałóż porcję nadzienia i zlep 3 rogi ciasta, tak aby przypominała trójkątne sakiewki. Ciasteczka ułóż na blaszce do pieczenia i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-20 minut. Upieczone ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.

Śliwki stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Są źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy E oraz niektóre witaminy z grupy B. Znajdziemy w nich składniki mineralne, do których możemy zaliczyć potas, żelazo, magnez, wapń oraz fosfor.

Podsumowując wiesz już jak przygotować najlepsze Hamantasze. Ciasteczka są dobre do spożycia po przestudzeniu i warto podać je z dodatkiem kawy lub herbaty.

Alergeny w hamantasze

Lista alergenów dla Hamantasze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze hamantasze

na 100g gotowej potrawy

Hamantasze to żydowskie ciasteczka. Możesz przygotować je z różnym nadzieniem, w przepisie skupimy się na nadzieniu śliwkowym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
267.81
348.15
Białko (g)
5.35
6.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
28.10
36.53
Węglowodany przyswajalne (g)
26.32
34.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.78
2.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
15.23
19.79
Tłuszcze nasycone (g)
7.17
9.32
Tłuszcze nienasycone (g)
8.05
10.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.26
8.14
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.80
2.33
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
46.12
59.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
88.62
115.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.08
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.47
0.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
85.67
111.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.21
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.30
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.38
1.79
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.84
36.19
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
48.62
63.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, powidła śliwkowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
12.42
16.14
Potas (mg)
147.92
192.29
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
44.49
57.84
Fosfor (mg)
91.15
118.49
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Magnez (mg)
37.82
49.17
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.39
1.81
Cynk (mg)
0.61
0.80
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.22
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny hamantasze 59
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania hamantasze

Koszt składników
105.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
150 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Mleko 2%
60 ml
ćwierć szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Migdały
200 g
mielone
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Śliwki suszone
200 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.50
Za 200 g
Herbata czarna napar bez cukru
500 ml
2 szklanki
0.70
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 2
1.40
Za 500 ml
Powidła śliwkowe
100 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
1.61
Za 100 g
Rum
60 ml
60.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.14
Za 60 ml
Koszt składników
105.40