Filet z kurczaka faszerowany
- Piersi kurczaka bez skóry - 2 sztuki (400 g)
- Ser Mozzarella - 1 kula (200 g)
- Pomidory koktajlowe - 1 kiść (200 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na filet z kurczaka faszerowany krok po kroku
Piersi z kurczaka dokładnie umyj i oczyść.
Natnij piersi na wierzchu.
Mięso natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skropl oliwą z oliwek.
Nadziej mięso serem mozzarella i pomidorkami koktajlowymi.
Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego.
Całość zapiecz w piekarniku przez około 30 minut.
Więcej informacji na temat fileta z kurczaka faszerowany
Filet z kurczaka faszerowany to najlepszy pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad dla całej Twojej rodziny.
Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na filet z kurczaka faszerowany.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować tylko kilka składników, czyli: mięso, najlepiej sprawdzą się tutaj piersi z kurczaka lub indyka, czosnek, oliwa z oliwek lub olej rzepakowy, mozzarella i pomidorki koktajlowe.
Jednym z głównych składników naszego dania to mięso z piersi z kurczaka, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych. Nie pomijaj dodatku cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.
Zatem, jak zrobić faszerowany filet z kurczaka na obiad?
Zacznijmy od dokładnego umycia mięsa i jego oczyszczenia, następnie osusz piersi, natnij na zewnątrz. Najlepiej jak cięcia będą głębokie i wykonane na krzyż.
Tak przygotowane mięso skropl oliwą z oliwek i natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Nafaszeruj je plastrami sera mozzarella i pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół. Nie zapominaj o świeżych wyrazistych ziołach i przyprawach. Idealnie sprawdzi się tutaj rozmaryn, tymianek i kolendra. Z przypraw warto postawić na sól, pieprz i odrobinę ostrej papryki czerwonej.
Tak przygotowane mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiecz w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera. Po 30 minutach nasze smaczne piersi z kurczaka będą dobre do spożycia. Nie zapominaj o dodatkach, do takiego obiadu idealnie będą pasować domowe frytki z ziemniaków i spora ilość warzyw w postaci surówki. Skoro już znasz mój przepis, przygotuj to szybkie i efektowne danie dla swoich bliskich. Kady z nich na pewno będzie zadowolony. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w filecie z kurczaka faszerowany
Lista alergenów dla fileta z kurczaka faszerowany przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze fileta z kurczaka faszerowany
Faszerowane mięso możesz przygotować z dowolnego gatunku mięsa, jeśli chcesz, aby potrawa była łatwostrawna postaw na chude piersi z kurczaka.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.