Przepis na filet z kurczaka faszerowany krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, tymianek, rozmaryn
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne

Piersi z kurczaka dokładnie umyj i oczyść.

Natnij piersi na wierzchu.

Mięso natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skropl oliwą z oliwek.

Nadziej mięso serem mozzarella i pomidorkami koktajlowymi.

Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego.

Całość zapiecz w piekarniku przez około 30 minut.

filet z kurczaka faszerowany
Filet z kurczaka faszerowany
Koszt przygotowania dania
25.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
393 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
10

Filet z kurczaka faszerowany - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o filecie z kurczaka faszerowany

Filet z kurczaka faszerowany to najlepszy pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad dla całej Twojej rodziny.

Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na filet z kurczaka faszerowany.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować tylko kilka składników, czyli: mięso, najlepiej sprawdzą się tutaj piersi z kurczaka lub indyka, czosnek, oliwa z oliwek lub olej rzepakowy, mozzarella i pomidorki koktajlowe.

Jednym z głównych składników naszego dania to mięso z piersi z kurczaka, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych. Nie pomijaj dodatku cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.

Zatem, jak zrobić faszerowany filet z kurczaka na obiad?

Zacznijmy od dokładnego umycia mięsa i jego oczyszczenia, następnie osusz piersi, natnij na zewnątrz. Najlepiej jak cięcia będą głębokie i wykonane na krzyż.

Tak przygotowane mięso skropl oliwą z oliwek i natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Nafaszeruj je plastrami sera mozzarella i pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół. Nie zapominaj o świeżych wyrazistych ziołach i przyprawach. Idealnie sprawdzi się tutaj rozmaryn, tymianek i kolendra. Z przypraw warto postawić na sól, pieprz i odrobinę ostrej papryki czerwonej.

Tak przygotowane mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiecz w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera. Po 30 minutach nasze smaczne piersi z kurczaka będą dobre do spożycia. Nie zapominaj o dodatkach, do takiego obiadu idealnie będą pasować domowe frytki z ziemniaków i spora ilość warzyw w postaci surówki. Skoro już znasz mój przepis, przygotuj to szybkie i efektowne danie dla swoich bliskich. Kady z nich na pewno będzie zadowolony. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze fileta z kurczaka faszerowany

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
157.31 kcal
393.28 kcal
Białko
16.47 g
41.19 g
Fenyloalanina
0.70 mg
1.75 mg

Węglowodany w filecie z kurczaka faszerowany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
1.91 g
4.79 g
Węglowodany przyswajalne
1.60 g
4.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.31 g
0.79 g
Sacharoza (cukier)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Glukoza
0.30 g
0.75 g
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Fruktoza
0.33 g
0.83 g
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Skrobia
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Laktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
9.06 g
22.65 g
Tłuszcze nasycone
4.72 g
11.79 g
Tłuszcze nienasycone
4.35 g
10.86 g
Tłuszcze jednonasycone
3.68 g
9.21 g
Tłuszcze wielonasycone
0.66 g
1.66 g
Cholesterol
54.22 mg
135.54 mg

Witaminy w przepisie na filet z kurczaka faszerowany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
57.59 µg (mcg)
143.98 µg (mcg)
Witamina B6
0.43 mg
1.09 mg
Witamina B12
0.65 µg (mcg)
1.63 µg (mcg)
Witamina C
3.68 mg
9.19 mg
Witamina D
0.10 µg (mcg)
0.24 µg (mcg)
Witamina E
0.66 mg
1.66 mg
Retinol
46.27 µg (mcg)
115.66 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.16 mg
Ryboflawina
0.16 mg
0.40 mg
Niacyna
4.80 mg
12.00 mg
Foliany
9.67 µg (mcg)
24.19 µg (mcg)
Beta karoten
121.99 µg (mcg)
304.97 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na filet z kurczaka faszerowany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
140.25 mg
350.63 mg
Potas
241.24 mg
603.10 mg
Wapń
128.71 mg
321.78 mg
Fosfor
195.58 mg
488.95 mg
Magnez
21.27 mg
53.16 mg
Żelazo
0.38 mg
0.96 mg
Cynk
1.09 mg
2.72 mg
Miedź
0.04 mg
0.10 mg
Mangan
0.06 mg
0.15 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny fileta z kurczaka faszerowany 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w filecie z kurczaka faszerowany

Lista alergenów dla fileta z kurczaka faszerowany przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania fileta z kurczaka faszerowany

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Ser Mozzarella
200 g
1 kula
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 200 g
Pomidory koktajlowe
200 g
1 kiść
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
53.00
Jak oceniasz przepis na filet z kurczaka faszerowany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób