Desery z kaszy jaglanej
- Kasza jaglana (100 g)
- Sok jabłkowy (400 ml)
- Cynamon (5 g)
- Jabłko (400 g)
- Orzechy włoskie (80 g)
- Masło (20 g)
- Miód (10 g)
- Cukier (30 g)
Przepis na desery z kaszy jaglanej krok po kroku
Sok podgrzej w rondelku, kaszę przepłucz na sitku zimną wodą, dodaj do gotującego się soku z cynamonem. Gotuj na małym ogniu przez ok.10 min, do odparowania soku i miękkości kaszy. Ostudź.
Kaszę zblenduj, jeśli jest zbyt sucha, dolej, ok.łyżki soku jabłkowego.
Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę, duś pod przykryciem w garnku przez 2-3min.aż będą miękkie. Ostudź i zblenduj na mus.
Orzechy pokrój na mniejsze kawałki. Masło, miód i cukier podgrzej w rondelku, następnie dodaj orzechy i chwilę podpraż.
Przygotuj wysokie naczynie np. szklanki, na dno przełóż mus jabłkowy, następnie krem z kaszy jaglanej.
Na wierzch wyłóż orzechy w polewie oraz pokrojone w kostkę jabłko.
-
Legumina
-
Kotlety z kaszy jaglanej
-
Kotlety z cukinii
-
Pasztet z ciecierzycy
-
Jaglanka
-
Kotlety z brokułów
-
Budyń z kaszy jaglanej
-
Kasza jaglana z warzywami
-
Wegańskie kotlety
-
Placki z kaszy jaglanej
-
Jaglanka na mleku
-
Ciasto z kaszy jaglanej (keks z bakaliami i polewą czekoladową)
-
Kasza jaglana na słodko
-
Kasza jaglana na mleku
-
Rafaello z kaszy jaglanej
-
Pasztet wegański
-
Kotlety jaglane
-
Sernik z kaszy jaglanej
-
Dania z kaszy jaglanej
Więcej informacji na temat deserów z kaszy jaglanej
Desery z kaszy jaglanej są świetną opcją na włączenie tego zdrowego produktu do swojej diety w smaczny sposób. Możesz sięgnąć po niego, gdy szukasz odżywczej wersji.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić desery z kaszy jaglanej, by były pyszne, słodkie i dobre dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Kasza jaglana gościła na polskich stołach już od dawna. Przez pewien czas zniknęła jednak ze stałego repertuaru gospodyń domowych. Jej miejsce zajął egzotyczny ryż. Jednak ostatnio znów wraca do łask. Coraz więcej osób odkrywa jej wspaniały smak, dużą uniwersalność, a także odżywczość. Choć kasza może kojarzyć się z krupnikiem lub gulaszem, to można wykorzystać ją również na słodko. Taką predyspozycję ma zwłaszcza kasza jaglana, która jest bardzo delikatna, a przez to bardzo uniwersalna. W dodatku gotuje się ją bardzo prosto. Doskonale komponuje się ze świeżymi owocami. Możesz do deseru wykorzystać jabłko, gruszkę, brzoskwinię lub mango. To owoce, które wspaniale komponują się ze słodyczą kaszy. Pamiętaj jednak, by przed gotowaniem opłukać ją w wodzie, dzięki temu nie stanie się gorzka po ugotowaniu.
Przepis na desery z kaszy jaglanej to najlepsze rozwiązanie na dietetyczne desery. Z tego przepisu dowiesz się, jak się robi fit deser na bazie kaszy jaglanej. Wychodzą z niego smaczne deserki, które pięknie prezentują się w szklankach lub pucharkach. W dodatku wszystkie składniki bez problemu znajdziesz w każdym większym sklepie. Czy warto sięgać po kaszę jaglaną? Pewnie! Korzyści odniosą nie tylko osoby, które nie mogą spożywać glutenu. Jagły to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Jagły polecane są osobom cierpiącym na niedobór żelaza, ponieważ zawierają jego wysoką dawkę. Dostarczają również witaminy z grupy B, fosfor, cynk, miedź oraz mangan. Ze względu na to, że kasza jaglana posiada w składzie krzem, spożywanie jej regularnie pozytywnie wpływa na zdrowie i piękno włosów. Jest zasadotwórcza, więc pomaga odkwasić organizm. Zawiera witaminę E, witaminy z grupy B i lecytynę.
Alergeny w deserach z kaszy jaglanej
Lista alergenów dla deserów z kaszy jaglanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze deserów z kaszy jaglanej
To zdrowa opcja, która dostarczy cennych witamin.
Energia i białka
(523g)
Węglowodany
(523g)
Tłuszcze
(523g)
Witaminy
(523g)
Składniki mineralne
(523g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.