Ciasto pszczółka
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Jajko (5 szt.)
- Orzechy włoskie (200 g)
- Kakao 16% (proszek) (50 g)
- Proszek do pieczenia (20 g)
- Śmietanka kremowa 30% (400 g)
- Galaretka (150 g)
- Żelatyna (30 g)
- Bułka tarta (100 g)
- Brzoskwinie w syropie (500 g)
Przepis na ciasto pszczółka krok po kroku
W misce ubij masło z cukrem do powstania białej puszystej masy.
Dodaj jajka, kakao, mąkę pszenną i proszek do pieczenia, zmiksuj szybko.
Posiekaj orzechy włoskie i dodaj do masy, wymieszaj.
Blaszkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, wlej ciasto.
Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 40-45 minut.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, dodaj do śmietany i ubij na sztywną pianę.
Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie (2 szklanki), dodaj do niej brzoskwinie i zblenduj.
Ciasto przekrój na pół.
Blat ciasta umieść w blaszce, wyłóż masę śmietanową, ułóż drugi blat ciasta i wylej na niego tężejącą galaretkę.
Wierzch ciasta możesz udekorować połówkami brzoskwiń.
-
Śmietanowiec
-
Galaretkowiec
-
Malinowa księżniczka
-
Ciasto balladyna
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Boża krówka
-
Ciasto kubuś
-
Sernik mango
-
Biszkopt z galaretką
-
Ciasto popapraniec
-
Sernik bez sera
-
Biszkopt z owocami
-
Ciasto z truskawkami i mascarpone
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Ciasto orchidea
-
Kora orzechowa
-
Ciasto jajko sadzone
-
Śmietanowiec z galaretką
-
Ciasta z galaretką
Więcej informacji na temat ciasta pszczółka
Ciasto pszczółka to doskonała propozycja na pyszne ciasto. Świetnie sprawdzi się na deser podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Ciasto należy przygotować na dzień przed podaniem. Przepis na ciasto pszczółkę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, masło, proszek do pieczenia, orzechy włoskie, śmietana kremówka, galaretka brzoskwiniowa, brzoskwinie, kakao, żelatyna, bułka tarta.
Jak zrobić ciasto pszczółkę? W misce ubij masło z cukrem do powstania białej puszystej masy. Dodaj jajka, kakao, mąkę pszenną i proszek do pieczenia, zmiksuj szybko. Posiekaj orzechy włoskie i dodaj do masy, wymieszaj. Blaszkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, wlej ciasto. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, dodaj do śmietany i ubij na sztywną pianę. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, dodaj do niej brzoskwinie i zblenduj. Ciasto przekrój na pół. Blat ciasta umieść w blaszce, wyłóż masę śmietanową, ułóż drugi blat ciasta i wylej na niego tężejącą galaretkę. Wierzch ciasta możesz udekorować połówkami brzoskwiń.
Brzoskwinie w syropie są świetnym pomysłem na wykorzystanie owoców poza sezonem. Brzoskwinie są dostępne cały rok i pasują jako dodatek do wielu ciast. Zalewa cukrowa pozwala na długie przechowywanie owoców. Brzoskwinie są owocami rosnącymi na drzewach, uprawiane są także w Polsce. Jajka dodane do ciasta są bardzo dobrym źródłem białka. Jajka zawierają także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz beta-karoten, który nadaje żółtku kolor. Pamiętaj, aby wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pyszne ciasto z orzechami włoskimi to prosty przepis na pyszny deser. Ciasto z brzoskwiniami należy przygotować na dzień przed przygotowaniem. Dobre ciasto można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Do zrobienia ciasta nie nadaje się ciasto drożdżowe. Biszkopt z miodem i orzechami jest wilgotny i świetnie komponuje się z brzoskwiniami.
Alergeny w cieście pszczółka
Lista alergenów dla ciasta pszczółka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze ciasta pszczółka
Ciasto pszczółka to słodki wypiek zawierający dużą ilość dodanego cukru. Nie powinno się go spożywać w dużych ilościach oraz częściej niż raz w tygodniu. Bezwzględnie spożycie powinny ograniczyć osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.