Przepis na ciasto pina colada krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
garnek, mikser, garnek mały, duża miska, papier do pieczenia, miska, blacha

1,5 szklanki mleka kokosowego wymieszaj z mąką, skrobią, cukrem, żółtkami oraz rumem (zwykłym lub Malibu).

Resztę mleka wlej do garnka i zagotuj. Dodawaj wcześniej przygotowaną mieszankę i mieszaj aż zacznie się gotować. Odstaw z ognia do całkowitego przestudzenia, co jakiś czas mieszając.

Masło pokrój w kostkę i ubijaj mikserem kilka minut, aż będzie jasne i puszyste. Stopniowo dolewaj budyń, cały czas mieszając.

Syrop z ananasów wlej do garnka, zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj żelatynę - mieszaj aż się rozpuści.

Ananasa pokrój w kostkę. Dodaj do garnka, wymieszaj i odstaw do schłodzenia aż zastygnie jak galaretka.

Formę do pieczenia wyłóż papierem. Wyłóż pierwszą warstwę herbatników, posmaruj kremem kokosowym, skrop sokiem z limonki, ułóż kolejną warstwę herbatników i masę ananasową. Kontynuuj do wyczerpania składników.

Odstaw do lodówki co całkowitego schłodzenia.

koktajl pina colada
ciasto pina colada
Koszt przygotowania dania
87.35 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
684 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
75

Ciasto pina colada - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście pina colada

Ciasto pina colada to pomysł na pyszne ciasto inspirowane hawajskim drinkiem, znanym chyba wszystkim miłośnikom rumu i egzotycznych smaków. Przygotowane z ananasem i mleczkiem kokosowym ma idealnie słodki smak, przełamany kwaskowatością owoców. Smakuje egzotycznie i tropikalnie, pozwalając myślami przenieść się na hawajską plażę. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto pina colada koniecznie poznaj nasz sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Ciasto pina colada możesz przygotować na biszkopcie lub herbatnikach. Pierwsza wersja jest zdecydowanie bardziej delikatna i puszysta, jednak jej przygotowanie wymaga znacznie dłuższego czasu przygotowania oraz pieczenia. Z kolei ciasto na herbatnikach jest zdecydowanie prostsze, szybsze i nie wymaga pieczenia, a również wychodzi bardzo dobre i smaczne. Do przygotowania tego ciasta potrzebne będą Ci herbatniki lub składniki na biszkopt, mleczko kokosowe, ananas w puszce, wiórki kokosowe, limonka, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, cukier, a najlepiej słodzik, na przykład ksylitol, żółtka, oraz - opcjonalnie likier kokosowy lub rum kokosowy Malibu. ich dodatek podkreśla smak ciasta, jednak z powodzeniem możesz z nich zrezygnować zwłaszcza jeśli przygotowujesz ciasto także dla dzieci, czy kobiet w ciąży. Jak widzisz lista składników jest dość długa, dlatego zaplanuj sobie zrobienie tego ciasta odpowiednio wcześnie, aby niczego Ci nie zabrakło. Pamiętaj też, że nie jest to ciasto które można przygotować w kilka minut, czy na ostatnią chwilę, nawet w wersji bez pieczenia. Każda warstwa wymaga oddzielnego przygotowania, dlatego jest to dość czasochłonne, ale efekt końcowy zdecydowanie jest tego wart. Jeśli lubisz egzotyczne, kokosowe smaki to ciasto pina colada z pewnością wstrzeli się w Twój gust. Koniecznie poznaj nasz przepis na ciasto pina colada i zobacz jak je przygotować, aby miało idealny smak. Z pewnością zostanie w Twojej kuchni na długo.

Wartości odżywcze ciasta pina colada

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kalorie)
263.13 kcal
684.13 kcal
Białko
6.46 g
16.79 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), rum biały.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście pina colada

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany
22.82 g
59.32 g
Brak danych dla: rum biały, żelatyna.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
21.61 g
56.17 g
Brak danych dla: rum biały, żelatyna.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz
16.81 g
43.71 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), rum biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
9.66 g
25.11 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), rum biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
7.16 g
18.60 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ksylitol (cukier brzozowy), rum biały.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
5.63 g
14.64 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ksylitol (cukier brzozowy), rum biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.53 g
3.97 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ksylitol (cukier brzozowy), rum biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto pina colada

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina B6
0.14 mg
0.36 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), rum biały, masło.
czytaj dalej
Tiamina
0.16 mg
0.40 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.62 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), rum biały.
czytaj dalej
Niacyna
0.79 mg
2.05 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany
54.75 µg (mcg)
142.36 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), rum biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto pina colada

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód
254.39 mg
661.42 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Potas
141.82 mg
368.73 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
88.73 mg
230.70 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), rum biały.
czytaj dalej
Fosfor
240.35 mg
624.91 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez
16.01 mg
41.63 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), rum biały.
czytaj dalej
Żelazo
1.30 mg
3.39 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Cynk
0.84 mg
2.18 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.28 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta pina colada 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście pina colada

Lista alergenów dla ciasta pina colada przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania ciasta pina colada

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
450 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 5
6.75
Za 450 g
Wiórki kokosowe
150 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Sok z limonki
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 ml
Mleczko kokosowe
1000 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 3
12.50
Za 1000 ml
Mąka pszenna typ 500
30 g
3 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Żółtko jajka
40 szt.
2 sztuki
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 7
40.00
Za 40 szt.
Rum biały
30 ml
3 łyżki
60.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.57
Za 30 ml
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Ananas w puszce
580 g
1 puszka
6.00
Za 340,0 g
Liczba opakowań 2
10.24
Za 580 g
Żelatyna
10 g
1 łyżka
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 10 g
Liczba porcji:
Koszt składników
185.00
Jak oceniasz przepis na ciasto pina colada
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób