Przepis na ciasto pina colada krok po kroku
- Herbatniki 450 g
- Wiórki kokosowe 150 g
- Sok z limonki 50 ml 5 łyżek
- Mleczko kokosowe 1000 ml
- Mąka pszenna typ 500 30 g 3 łyżki
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 30 g 3 łyżki
- Ksylitol (cukier brzozowy) 100 g
- Żółtko jajka 40 szt. 2 sztuki
- Rum biały 30 ml 3 łyżki
- Masło 200 g
- Ananas w puszce 580 g 1 puszka
- Żelatyna 10 g 1 łyżka
1,5 szklanki mleka kokosowego wymieszaj z mąką, skrobią, cukrem, żółtkami oraz rumem (zwykłym lub Malibu).
Resztę mleka wlej do garnka i zagotuj. Dodawaj wcześniej przygotowaną mieszankę i mieszaj aż zacznie się gotować. Odstaw z ognia do całkowitego przestudzenia, co jakiś czas mieszając.
Masło pokrój w kostkę i ubijaj mikserem kilka minut, aż będzie jasne i puszyste. Stopniowo dolewaj budyń, cały czas mieszając.
Syrop z ananasów wlej do garnka, zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj żelatynę - mieszaj aż się rozpuści.
Ananasa pokrój w kostkę. Dodaj do garnka, wymieszaj i odstaw do schłodzenia aż zastygnie jak galaretka.
Formę do pieczenia wyłóż papierem. Wyłóż pierwszą warstwę herbatników, posmaruj kremem kokosowym, skrop sokiem z limonki, ułóż kolejną warstwę herbatników i masę ananasową. Kontynuuj do wyczerpania składników.
Odstaw do lodówki co całkowitego schłodzenia.

(liczba kalorii)
Ciasto pina colada - cechy przepisu
Więcej o cieście pina colada
Ciasto pina colada to pomysł na pyszne ciasto inspirowane hawajskim drinkiem, znanym chyba wszystkim miłośnikom rumu i egzotycznych smaków. Przygotowane z ananasem i mleczkiem kokosowym ma idealnie słodki smak, przełamany kwaskowatością owoców. Smakuje egzotycznie i tropikalnie, pozwalając myślami przenieść się na hawajską plażę. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto pina colada koniecznie poznaj nasz sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Ciasto pina colada możesz przygotować na biszkopcie lub herbatnikach. Pierwsza wersja jest zdecydowanie bardziej delikatna i puszysta, jednak jej przygotowanie wymaga znacznie dłuższego czasu przygotowania oraz pieczenia. Z kolei ciasto na herbatnikach jest zdecydowanie prostsze, szybsze i nie wymaga pieczenia, a również wychodzi bardzo dobre i smaczne. Do przygotowania tego ciasta potrzebne będą Ci herbatniki lub składniki na biszkopt, mleczko kokosowe, ananas w puszce, wiórki kokosowe, limonka, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, cukier, a najlepiej słodzik, na przykład ksylitol, żółtka, oraz - opcjonalnie likier kokosowy lub rum kokosowy Malibu. ich dodatek podkreśla smak ciasta, jednak z powodzeniem możesz z nich zrezygnować zwłaszcza jeśli przygotowujesz ciasto także dla dzieci, czy kobiet w ciąży. Jak widzisz lista składników jest dość długa, dlatego zaplanuj sobie zrobienie tego ciasta odpowiednio wcześnie, aby niczego Ci nie zabrakło. Pamiętaj też, że nie jest to ciasto które można przygotować w kilka minut, czy na ostatnią chwilę, nawet w wersji bez pieczenia. Każda warstwa wymaga oddzielnego przygotowania, dlatego jest to dość czasochłonne, ale efekt końcowy zdecydowanie jest tego wart. Jeśli lubisz egzotyczne, kokosowe smaki to ciasto pina colada z pewnością wstrzeli się w Twój gust. Koniecznie poznaj nasz przepis na ciasto pina colada i zobacz jak je przygotować, aby miało idealny smak. Z pewnością zostanie w Twojej kuchni na długo.
Wartości odżywcze ciasta pina colada
Energia i białka
(260g)
Węglowodany w cieście pina colada
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy w przepisie na ciasto pina colada
(260g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto pina colada
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście pina colada
Lista alergenów dla ciasta pina colada przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka