Ciasto pina colada

Opublikowano: 16.10.2021 r., 14:49 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
koktajl pina colada
Ciasto pina colada
Ciasto pina colada to pomysł na pyszne ciasto inspirowane hawajskim drinkiem, znanym chyba wszystkim miłośnikom rumu i egzotycznych smaków. Przygotowane z ananasem i mleczkiem kokosowym ma idealnie słodki smak, przełamany kwaskowatością owoców.
Przygotowanie 50 min
640 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki (450 g)
  • Wiórki kokosowe (150 g)
  • Sok z limonki 5 łyżek (50 ml)
  • Mleczko kokosowe (1000 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 3 łyżki (30 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 3 łyżki (30 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (100 g)
  • Żółtko jajka 2 sztuki (2 szt.)
  • Rum biały 3 łyżki (30 ml)
  • Masło (200 g)
  • Ananas w puszce 1 puszka (580 g)
  • Żelatyna 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, mikser, garnek mały, duża miska, papier do pieczenia, miska, blacha

Przepis na ciasto pina colada krok po kroku

1,5 szklanki mleka kokosowego wymieszaj z mąką, skrobią, cukrem, żółtkami oraz rumem (zwykłym lub Malibu).

Resztę mleka wlej do garnka i zagotuj. Dodawaj wcześniej przygotowaną mieszankę i mieszaj aż zacznie się gotować. Odstaw z ognia do całkowitego przestudzenia, co jakiś czas mieszając.

Masło pokrój w kostkę i ubijaj mikserem kilka minut, aż będzie jasne i puszyste. Stopniowo dolewaj budyń, cały czas mieszając.

Syrop z ananasów wlej do garnka, zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj żelatynę - mieszaj aż się rozpuści.

Ananasa pokrój w kostkę. Dodaj do garnka, wymieszaj i odstaw do schłodzenia aż zastygnie jak galaretka.

Formę do pieczenia wyłóż papierem. Wyłóż pierwszą warstwę herbatników, posmaruj kremem kokosowym, skrop sokiem z limonki, ułóż kolejną warstwę herbatników i masę ananasową. Kontynuuj do wyczerpania składników.

Odstaw do lodówki co całkowitego schłodzenia.

Jak oceniasz przepis na ciasto pina colada
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób

Więcej informacji na temat ciasta pina colada

Ciasto pina colada to pomysł na pyszne ciasto inspirowane hawajskim drinkiem, znanym chyba wszystkim miłośnikom rumu i egzotycznych smaków. Przygotowane z ananasem i mleczkiem kokosowym ma idealnie słodki smak, przełamany kwaskowatością owoców. Smakuje egzotycznie i tropikalnie, pozwalając myślami przenieść się na hawajską plażę. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto pina colada koniecznie poznaj nasz sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Ciasto pina colada możesz przygotować na biszkopcie lub herbatnikach. Pierwsza wersja jest zdecydowanie bardziej delikatna i puszysta, jednak jej przygotowanie wymaga znacznie dłuższego czasu przygotowania oraz pieczenia. Z kolei ciasto na herbatnikach jest zdecydowanie prostsze, szybsze i nie wymaga pieczenia, a również wychodzi bardzo dobre i smaczne. Do przygotowania tego ciasta potrzebne będą Ci herbatniki lub składniki na biszkopt, mleczko kokosowe, ananas w puszce, wiórki kokosowe, limonka, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, cukier, a najlepiej słodzik, na przykład ksylitol, żółtka, oraz - opcjonalnie likier kokosowy lub rum kokosowy Malibu. ich dodatek podkreśla smak ciasta, jednak z powodzeniem możesz z nich zrezygnować zwłaszcza jeśli przygotowujesz ciasto także dla dzieci, czy kobiet w ciąży. Jak widzisz lista składników jest dość długa, dlatego zaplanuj sobie zrobienie tego ciasta odpowiednio wcześnie, aby niczego Ci nie zabrakło. Pamiętaj też, że nie jest to ciasto które można przygotować w kilka minut, czy na ostatnią chwilę, nawet w wersji bez pieczenia. Każda warstwa wymaga oddzielnego przygotowania, dlatego jest to dość czasochłonne, ale efekt końcowy zdecydowanie jest tego wart. Jeśli lubisz egzotyczne, kokosowe smaki to ciasto pina colada z pewnością wstrzeli się w Twój gust. Koniecznie poznaj nasz przepis na ciasto pina colada i zobacz jak je przygotować, aby miało idealny smak. Z pewnością zostanie w Twojej kuchni na długo.

Alergeny w cieście pina colada

Lista alergenów dla ciasta pina colada przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze ciasta pina colada

na 100g gotowej potrawy

Dzięki zastosowaniu ksylitolu zamiast cukru ciasto ma mniejszą kaloryczność i indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
246.37
640.56
Białko (g)
3.78
9.83
Fenyloalanina (mg)
0.17
0.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, żółtko jajka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
28.29
73.55
Węglowodany przyswajalne (g)
26.73
69.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.55
4.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
14.04
36.51
Tłuszcze nasycone (g)
9.39
24.41
Tłuszcze nienasycone (g)
4.65
12.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.89
10.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.76
1.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
36.82
95.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A (µg (mcg))
66.74
173.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.20
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.83
7.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
64.77
168.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.39
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.40
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.01
2.62
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.78
74.83
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
24.33
63.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
313.14
814.16
Potas (mg)
151.16
393.02
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
77.27
200.89
Fosfor (mg)
197.75
514.16
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.14
49.78
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.90
2.33
Cynk (mg)
0.42
1.09
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.30
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.47
1.23
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), żółtko jajka, rum biały.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta pina colada 75
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta pina colada

Koszt składników
149.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
450 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 5
6.75
Za 450 g
Wiórki kokosowe
150 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Sok z limonki
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 ml
Mleczko kokosowe
1000 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 3
12.50
Za 1000 ml
Mąka pszenna typ 500
30 g
3 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Żółtko jajka
2 szt.
2 sztuki
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Rum biały
30 ml
3 łyżki
60.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.57
Za 30 ml
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Ananas w puszce
580 g
1 puszka
6.00
Za 340,0 g
Liczba opakowań 2
10.24
Za 580 g
Żelatyna
10 g
1 łyżka
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 10 g
Koszt składników
149.00