Kuchnia hawajska
-
Kālua pork
Kālua pork to wspaniałe danie kuchni hawajskiej, przygotowuje się je w wykopanym w ziemi grillu. Rozżarzone węgle układa się w …
30 + 480 min łatwy 8 870 kcal -
Shave ice
Shave ice to bardzo szybki do przygotowania deser. Pochodzi on z Hawajów i jest popularny pod różnymi nazwami na całym …
20 min łatwy 4 292 kcal
-
Manapua
Manapua to pyszna drożdżowa przekąska, wypełniona pysznym nadzieniem. Bułeczki przygotować można z nadzieniem mięsnym, warzywnym a także na słodko. Danie …
120 + 30 min łatwy 6 506 kcal
Pozostałe przepisy kuchni hawajskiej
-
Poke
Poke to tradycyjna Hawajska potrawa. Kuchnia hawajska ma bardzo wyraźne korzenie w kuchni amerykańskiej oraz japońskiej. Połączenie tych dwóch kuchni …
20 + 20 min łatwy 7 207 kcal -
Loco moco
Loco moco to danie egzotycznej kuchni hawajskiej. Historia głosi, że wymyślone zostało w jednym z tamtejszych barów. Jak wiele potraw …
15 + 30 min łatwy 4 1000 kcal -
Kotlet po hawajsku
Kotlet po hawajsku to doskonała propozycja na dodatek mięsny do dania obiadowego. Swietnie sprawdzi się w diecie osób, które lubią …
20 + 20 min łatwy 2 555 kcal -
Sałatka hawajska
Sałatka hawajska to pyszny pomysł na szybki i sycący posiłek. Robi się ją w naprawdę ekspresowym tempie. To idealna propozycja …
20 + 5 min łatwy 4 839 kcal -
Szaszłyki z ananasem
Szaszłyki z ananasem idealnie nadają się na grilla. Możesz być pewien, że twoi goście chętnie po nie sięgną. Jeżeli spodziewasz …
60 + 15 min łatwy 3 340 kcal -
Pina colada
Pina colada to karaibski koktajl, który odznacza się tym, że jest słodki. Ten alkoholowy napój nie jest trudny do zrobienia. …
10 min łatwy 1 224 kcal
-
Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą
Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą często pojawia się na stołach w czasie kolacji z rodziną. Przepisy bywają różne, ale połączenie …
50 min łatwy 4 300 kcal
-
Sałatka z kurczakiem i ananasem
Sałatka z kurczakiem i ananasem jest świetnym pomysłem na ekspresową kolację lub przystawkę na dowolne przyjęcia. Cały jej urok ukryty …
15 + 20 min łatwy 2 768 kcal -
Krewetki z grilla
Krewetki z grilla to obowiązkowa przekąska dla miłośników owoców morza. Bardzo często sięgają po nie także te osoby, które nigdy …
35 min łatwy 3 291 kcal
-
Krewetki z patelni
Krewetki z patelni to sposób na prosty posiłek który smakuje naprawdę wspaniale. To coś, co przypadnie do gustu wszystkim fanom …
20 + 10 min łatwy 2 318 kcal
-
Krewetki
Krewetki to jedne z owoców morza, które charakteryzują się delikatnym, morskim smakiem. Posiadają białe mięso i charakterystyczny różowy kolor po …
5 + 15 min łatwy 2 213 kcal
-
Sałatka z tuńczykiem i ananasem
Sałatka z tuńczykiem i ananasem to ciekawe połączenie. Ten, kto nie lubi ananasa na pizzy, może się zniechęcić, ale całkowicie …
35 min łatwy 4 570 kcal
-
Poke bowl
Poke bowl to popularne danie wywodzące się z kuchni hawajskiej. Smaczny i zdrowy poke bowl z pieczonym łososiem przygotowany w …
40 + 15 min łatwy 2 -
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 84 kcal
-
Ciasto pina colada
Ciasto pina colada to pomysł na pyszne ciasto inspirowane hawajskim drinkiem, znanym chyba wszystkim miłośnikom rumu i egzotycznych smaków. Przygotowane …
50 min średni 10 684 kcal -
Śledzie salsa z ananasem i kukurydzą
Ta przystawka to prawdziwa bomba. Odpowiedni dla smakoszy gustujących w smakach słodko-słonych. Ryba w takim wydaniu na pewno zaskoczy kubki …
20 min łatwy 6 148 kcal -
Pina colada bez alkoholu
Pina colada to jeden z najpopularniejszych drinków, którego rześki, orzeźwiający, lekko owocowy, kokosowy smak kojarzy się głównie z wakacjami. Jest …
10 min łatwy 1 217 kcal
Kuchnia hawajska - co to jest?
Kuchnia hawajska stanowi mieszankę tradycji kulinarnych rdzennych Polinezyjczyków oraz imigrantów z Azji i Portugalii. Dlatego też bardzo różni się od kuchni amerykańskiej i jest od niej znacznie zdrowsza. Jada się dużo owoców, jak ananasy i banany. Podstawą kuchni hawajskiej jest, nieznane u nas, warzywo taro, z którego robi się rodzaj kefiru, jak również desery i wypieki. Bardzo popularne są dania z ryb, owoców morza i wieprzowiny. Klasycznym daniem jest poke, czyli rodzaj sushi z surowej ryby. Wieprzowinę piecze się długo w tradycyjnych piecach ziemnych. Robi się z niej także rodzaj gołąbków zawijanych w liście taro. Daniom tradycyjnie towarzyszy ryż.
Kuchnia hawajska - opis, tradycyjne potrawy, przepisy, ciekawostki
Kuchnia hawajska jest u nas tak mało znana jak kuchnia peruwiańska, a nawet kuchnia podhalańska. Co ciekawe, kuchnia hawajska znacznie różni się od kuchni amerykańskiej i jest od niej znacznie zdrowsza. Niestety przepisy na dania hawajskie często wymagają lokalnych składników, które są niedostępne w Polsce. Jednak warto poznać tę ciekawą tradycję kulinarną, która wyrosła w ciepłym klimacie jako konglomerat tradycji kulinarnych wielu różnych ludów, które się osiedlały na Hawajach.
Czym charakteryzuje się tradycyjne jedzenie na Hawajach
Jak kształtowała się kuchnia hawajska
Kuchnia hawajska wyrosła w gorącym, tropikalnym, lecz łagodnym klimacie, gdzie jada się dużo egzotycznych owoców i warzyw. Dlatego też bardzo różni się nie tylko od kuchni amerykańskiej, lecz także od tradycji kulinarnej zimnego klimatu, jak na przykład kuchnia peruwiańska czy kuchnia podhalańska.
Hawaje to archipelag wysp leżących na Oceanie Spokojnym, 2300 km od wybrzeży USA. Panuje tam wilgotny klimat tropikalny, który jest jednak łagodny z uwagi na wiejące tam wiatry. Rolnictwo hawajskie obecnie odgrywa małą rolę, gdyż wyspy czerpią dochody z turystyki, lecz nadal uprawia się tam trzcinę cukrową, kawę, kokosy, ananasy i orzechy macadamia.
Mimo, że Hawaje należą do Stanów Zjednoczonych, ich kuchnia jest zupełnie inna. O ile w USA jada się tuczące, ciężkie i tłuste potrawy, to na Hawajach tradycyjne jedzenie jest lekkie i zdrowe. Przewidywana długość życia na wyspach wynosi około 80 lat, na co wpływa zdrowa dieta, złożona głównie z warzyw i owoców, jak również ze zdrowych dań z mięsa, owoców morza i ryżu.
Wyspy niegdyś zamieszkiwali Polinezyjczycy, którzy obecnie stanowią tylko niewielki procent mieszkańców wysp. Obecnie mieszkają tu głównie Azjaci i biali Amerykanie. Największy wpływ na hawajskie przepisy kulinarne mieli właśnie przyjezdni osiedlający się tam za chlebem, czyli Japończycy, Portugalczycy, Koreańczycy i Chińczycy, którzy przywieźli własne dania i przepisy.
Czym charakteryzuje się kuchnia hawajska
Podobnie jak kuchnia podhalańska bardzo różni się od kuchni polskiej, tak kuchnia hawajka w znacznym stopniu odbiega od kuchni amerykańskiej. Zawiera dużo owoców i warzyw, a przede wszystkim ryb i owoców morza. Rzadko przygotowuje się potrawy przez smażenie na głębokim tłuszczu. Na Hawajach jada się głównie wieprzowinę, którą podaje się ze słodkimi sosami z mango i ananasa.
Hawaje słyną także ze słodyczy. Co ciekawe, najbardziej popularnym deserem na Hawajach są pączki malasadas. Zostały tam one przywiezione przez Portugalczyków. Hawajskie pączki nieco przypominają tradycyjne, polskie pączki, lecz robi się je w najróżniejszych smakach. Na Hawajach istnieją także uprawy kakaowca, dlatego też można tam spróbować doskonałej czekolady.
Na Hawajach podaje się także orzeźwiające dania plażowe. Przykładem może być deser shave ice, często serwowany na plażach, który składa się z lodu skrobanego z wielkich bloków i polanego różnymi słodkimi i kolorowymi syropami. Co ciekawe, w kuchni hawajskiej trudno jest znaleźć typowe przekąski na imprezę. Na plażach jada się głównie owoce oraz danie poke bowl, które uwielbiają surferzy, gdyż jest lekkie i sycące.
Z czego powstają przepisy na dania hawajskie
Hawajskie przepisy tworzy się z takich składników, jak:
- taro,
- ananas,
- orzechy macadamia,
- ryż,
- ananasy,
- kawa kona,
- wieprzowina,
- ryby i owoce morza.
Polinezyjczycy, którzy przybyli na te wyspy między 3 a 5 wiekiem n.e., przywieźli tu szereg roślin uprawnych, przede wszystkim taro i bataty, jak również banany i kokosy. Taro nieco przypominają ziemniaka i robi się z nich pastę poi, która po sfermentowaniu przypomina kefir. Taro wykorzystuje się także do wyrobu deserów, ciast lub koktajle.
Na wyspach nie było zwierząt mięsnych, z wyjątkiem ryb i owoców morza, dlatego też pierwsi osadnicy przywieźli tam świnie i kury. Kolejne zwierzęta i rośliny przybywały tam z następnymi osadnikami. Co ciekawe, dopiero pod koniec XVIII wieku przywieziono tam bydło, które tak rozpleniło się na wyspach, że zaczęto je uważać za szkodniki. W końcu zwierzęta wyłapano i udomowiono, w skutek czego wprowadzono wołowinę do diety.
Główne potrawy na Hawajach gotuje się jednak z wieprzowiny, którą przyrządza się przez długie pieczenie w piecu ziemnym lub robi z niej rodzaj gołąbków zawijanych w liście taro. Co ciekawe, na Hawajach bardzo popularne są potrawy z Spamu, czyli amerykańskiego mięsa mielonego z puszki.
Tradycyjne jedzenie na Hawajach
Typowe hawajskie potrawy:
- poke, czyli surowa ryba z wodorostami, rodzaj sushi,
- poi, pasta z taro,
- kalua, danie z wieprzowiny i kapusty,
- lao lao, czyli wieprzowina z rybą duszone w liściach taro,
- shave ice, czyli prosty deser lodowy.
Najbardziej popularne danie Hawajów to poke, czyli rodzaj sałatki sushi. Poke robi się najczęściej z tuńczyka i podaje z warzywami, polane sosem sojowym. Klasycznym daniem Hawajów jest tzw. poke bowl, czyli miska z różnymi składnikami. Głównie składa się z poke, czyli posiekanej surowej ryby oraz ryżu i różnych świeżych warzyw. Danie to wywodzi się z kuchni japońskiej i podaje się je w misce, z dodatkową, osobną miseczką sosu. W Polsce to pyszne i lekkie danie robi się często z wędzonego łososia lub krewetek .
Spośród dań mięsnych na uwagę zasługuje kalua, czyli danie z wieprzowiny długo pieczonej w ziemnym piecu imu. Jest to jedno z nielicznych dań wywodzących się ze sztuki kulinarnej Polinezyjczyków. Mięso podaje się z ryżem i warzywami.