Kuchnia karaibska

Kuchnia karaibska - charakterystyka, typowe dania, przepisy, ciekawostki

Kuchnia karaibska nie jest jednolita, gdyż obejmuje tradycje kulinarne różnych wysp Morza Karaibskiego. Na tradycyjne przepisy karaibskie i przyrządzanie potraw złożyły się wpływy Europejczyków, Afrykanów oraz Chińczyków i Hindusów. Jest to pikantna kuchnia gorącego i wilgotnego klimatu, gdzie potrawy przyrządza się ze świeżych warzyw i owoców. Podstawą jest ryż, owoce morza i mięso wieprzowe. Ryż podaje się głównie w postaci puree, najchętniej z mlekiem kokosowym.

Wyróżnione przepisy kuchni karaibskiej

Pozostałe przepisy kuchni karaibskiej

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Kuchnia karaibska - charakterystyka, typowe dania, przepisy, ciekawostki

Karaiby kojarzą się przede wszystkim z zabawą na plaży i słynnymi drinkami jak Malibu, czy Pina Colada. Natomiast kuchnia Karaibów jest u nas mało znana, szczególnie że wiele lokalnych składników nie nadaje się na eksport. Gorący i wilgotny klimat zachęca do jedzenia dań z owoców i warzyw, dlatego też kuchnia karaibska uchodzi za bardzo zdrową. Zapoznaj się z tradycyjnym jedzeniem Karaibów i dowiedz się, co się tam jada i co warto zjeść.

Zapoznaj się z jedzeniem Karaibów

Jak się kształtowała kuchni karaibska

Pod nazwą kuchnia karaibska kryją się przepisy kulinarne z różnych wysp na Morzu Karaibskim. Aby zapoznać się z jedzeniem Karaibów warto prześledzić historię tych wysp oraz ich klimat i rolnictwo. Panuje tam gorący i wilgotny klimat zwrotnikowy. Po odkryciach geograficznych Kolumba, wyspy te przechodziły okres ekspansji europejskich potęg kolonialnych. Rozwinięto tam uprawę trzciny cukrowej i tytoniu, zaś do pracy na plantacjach sprowadzano niewolników z Afryki. Obecnie uprawia się tam trzcinę cukrową, kawę i banany. Karaiby słyną również z produkcji rumu.

Kuchnia karaibska kształtowała się na bazie tradycyjnej kuchni ludności tubylczej, tradycji kulinarnych przywiezionych przez Europejczyków oraz Afrykanów. Na Karaiby przybywali także Chińczycy i Hindusi, który także przywieźli własne przepisy. Nie jest to jednak kuchnia jednolita, gdyż poszczególne wyspy mają własne tradycje kulinarne.

Jakie składniki wykorzystuje kuchnia karaibska

Przepisy kulinarne kuchni karaibskiej uchodzą za bardzo zdrowe, szczególnie że wyspy obfitują w warzywa i owoce. Owoców jada się dużo, szczególnie że występują tam owoce, na przykład plantany i owoce tamaryndowca, które są zbyt delikatne, aby je eksportować i trzeba je zjeść na miejscu.

Jest to kuchnia dość pikantna, zaś dania tworzy się ze świeżych produktów. Charakterystyczną cechą kuchni karaibskiej jest dodawanie owoców i mleczka kokosowego do dań mięsnych. Wykorzystuje się dużo owoców morza, z których robi się gulasze, a nawet dodaje do jajecznicy. Typową mieszanką przypraw jest colombo, na bazie kolendry, którą stosuje się do marynat i sałatek owocowych. Charakterystyczną cechą kuchni karaibskiej jest przyrządzanie dań z ryżu i warzyw w formie puree.

Karaiby są królestwem trzciny cukrowej, dlatego też w kuchni ogromną rolę odgrywają desery, które dodaje się do wszystkich posiłków. Ciekawym daniem są sałatki owocowe, do których dodaje się rum.

Klasycznym wyrobem Karaibów jest rum, który powstaje z melasy będącej efektem ubocznym produkcji cukru z trzciny cukrowej. Rumu nie pije się bezpośrednio, lecz miesza z różnymi składniami tworząc kolorowe drinki. Z Karaibów pochodzą takie drinki jak: Malibu, Pina Colada, Mojito, Curacao i Daiquiri.

Typowe składniki używane w kuchni karaibskiej:

  • ryż i maniok,
  • mięso (wieprzowina i kurczaki) i owoce morza,
  • warzywa: bataty i rośliny strączkowe,
  • owoce: banany, mango, papaja,
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, chilli, kolendra i imbir.

Kuchnia karaibska - tradycje kulinarne, tradycyjne dania i przyrządzanie potraw

Tradycyjne dania różnych wysp karaibskich

W zasadzie kuchnia karaibska nie istnieje jako całość. Składają się na nią tradycje kulinarne poszczególnych wysp. Kuba jest pod wpływem kuchni hiszpańskiej, dlatego jada się tak także paellę, czy też kiełbasę chorizo. Popularne są tam głównie dania mięsne, na przykład długo gotującą się wieprzowinę, mięsne zupy, kanapki z pieczoną wieprzowiną. Jako dodatek króluje ryż, czarna fasola, oraz rodzaj aromatycznej pasty z czosnku stosowanej jako przyprawa.

Podstawą kuchni Porto Rico są plantany, czyli owoc podobny do bananów, który jest u nas całkowicie nie znany. Robi się z niego puree z czosnkiem i boczkiem. Podaje się też gulasz z sosem pomidorowym i ryżem lub pierożki z serem.

Kuchnia jamajska charakteryzuje się słodko-kwaśnymi smakami i dużą ilością dań z warzyw i owoców. Jada się tam lokalne owoce, które nie są znane w Europie. Jada się także dużo mięsa, które jest peklowane w lokalnej przyprawie jerk.

Natomiast na Antylach Holenderskich, oprócz typowych dla Karaibów dań z owoców i warzyw, jada się dużo sera i dań serowych. Klasycznym daniem jest pieczony i nadziewany ser, który podaje się do mięsnego gulaszu. Królują dania mięsne podawane z puree z ziemniaków.

Co ciekawe, na Trynidadzie i Tobago najbardziej zakorzeniły się wpływy kuchni hinduskiej. Jada się tam różnego rodzaju dania curry, czy też chutney z tamaryndowca. Narodowym daniem jest sahiena, czyli kulki zrobione z liści kolokazji obtoczonych w cieście i smażonych na głębokim tłuszczu.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto