Ciasto arbuz

Opublikowano: 14.01.2022 r., 9:43 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Arbuzowy deser na ciemnym talerzu
Ciasto arbuz
Ciasto arbuz to świetny pomysł na pyszne ciasto. Można je podać jako deser podczas niedzielnego obiadu, ale świetnie sprawdzi się podczas kinder party. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Miksowanie 45 min
714 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Cukier (250 g)
  • Masło - 1,5 kostki (300 g)
  • Szpinak (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (350 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Galaretka (40 g)
  • Arbuz (200 g)
  • Borówka amerykańska (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 23 cm

Przepis na ciasto arbuz krok po kroku

W szklankę wlej gorącą wodę i rozpuść w niej galaretkę.

Miąższ z arbuza oczyść z pestek i zblenduj.

Połącz zblendowanego arbuza z galaretką.

W misie miksera umieść masło w temperaturze pokojowej, ubij je na białą puszystą masę, dodaj cukier i zmiksuj.

Do masła wbij jajka i ubij.

Zblenduj liście szpinaku i dodaj do masy maślano-jajecznej.

Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto.

Piecz w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku przez 40 minut.

Upieczone ciasto wystudź.

Ubij śmietanę kremówkę z serkiem mascarpone i cukrem z prawdziwą wanilią.

Śmietanę wyłóż na biszkopt, a na wierzch ułóż borówki, zalej ciasto tężejącą galaretką.

Wstaw do lodówki na 6 godzin.

Jak oceniasz przepis na ciasto arbuz
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta arbuz

Ciasto arbuz to świetny pomysł na proste do zrobienia arbuzowe ciasto na imprezę dla dzieci. Biszkoptowe ciasto ze szpinakiem jest dobre i zdrowe. Przepis na ciasto arbuz jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je zrobić. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, cukier, proszek do pieczenia, szpinak baby, śmietana kremówka, serek mascarpone, cukier z prawdziwą wanilią, galaretka truskawkowa, arbuz, borówki.

Jak zrobić ciasto arbuz? W szklankę wlej gorącą wodę i rozpuść w niej galaretkę. Miąższ z arbuza oczyść z pestek i zblenduj. Połącz zblendowanego arbuza z galaretką. W misie miksera umieść masło w temperaturze pokojowej, ubij je na białą puszystą masę, dodaj cukier i zmiksuj. Do masła wbij jajka i ubij. Zblenduj liście szpinaku i dodaj do masy maślano-jajecznej. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 40 minut. Upieczone ciasto wystudź. Ubij śmietanę kremówkę z serkiem mascarpone i cukrem z prawdziwą wanilią. Śmietanę wyłóż na biszkopt, a na wierzch ułóż borówki, zalej ciasto tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na 6 godzin.

Arbuz to popularny szczególnie latem owoc o dużych gabarytach najczęściej z zieloną skórką i czerwonym miąższem. Arbuz w ponad 90% składa się z wody. Arbuz bogaty jest w cytrulinę, która ma działanie rozszerzające naczynia krwionośne. Arbuz zawiera sporą ilość naturalnych przeciwutleniaczy, które zapobiegają działaniu wolnych rodników. Zawiera niewielką ilość kalorii i świetnie nawadnia. Arbuz zawiera potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca.

Podsumowując prosty przepis na ciasto z arbuzem sprawdzi się idealnie na dziecięcą imprezę. Placek ze szpinakiem z dodatkiem kremu i słodkiej galaretki wygląda bardzo kusząco. Ciasto należy zrobić dzień przed podaniem. Możesz je przechowywać w lodowce przez 3-4 dni.

Alergeny w cieście arbuz

Lista alergenów dla ciasta arbuz przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone

Wartości odżywcze ciasta arbuz

na 100g gotowej potrawy

Ciasto arbuz to słodki wypiek zawierający sporą ilość błonnika pokarmowego. Ciasto jest bardzo dobrym źródłem witaminy E oraz żelaza. Zawiera także sporą ilość cukru, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
297.74
714.58
Białko (g)
5.06
12.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
26.01
62.44
Węglowodany przyswajalne (g)
25.61
61.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.41
0.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
19.62
47.09
Tłuszcze nasycone (g)
15.75
37.79
Tłuszcze nienasycone (g)
3.87
9.30

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
29.73
71.35
Wapń (mg)
36.82
88.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.41
3.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta arbuz 69
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta arbuz

Koszt składników
62.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Szpinak
250 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
8.33
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
350 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
5.25
Za 350 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Galaretka
40 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 40 g
Arbuz
200 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Borówka amerykańska
150 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 150 g
Koszt składników
62.80