Ciasto arbuz
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Jajko (5 szt.)
- Cukier (250 g)
- Masło - 1,5 kostki (300 g)
- Szpinak (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% (350 g)
- Mascarpone (250 g)
- Galaretka (40 g)
- Arbuz (200 g)
- Borówka amerykańska (150 g)
Przepis na ciasto arbuz krok po kroku
W szklankę wlej gorącą wodę i rozpuść w niej galaretkę.
Miąższ z arbuza oczyść z pestek i zblenduj.
Połącz zblendowanego arbuza z galaretką.
W misie miksera umieść masło w temperaturze pokojowej, ubij je na białą puszystą masę, dodaj cukier i zmiksuj.
Do masła wbij jajka i ubij.
Zblenduj liście szpinaku i dodaj do masy maślano-jajecznej.
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto.
Piecz w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku przez 40 minut.
Upieczone ciasto wystudź.
Ubij śmietanę kremówkę z serkiem mascarpone i cukrem z prawdziwą wanilią.
Śmietanę wyłóż na biszkopt, a na wierzch ułóż borówki, zalej ciasto tężejącą galaretką.
Wstaw do lodówki na 6 godzin.
-
Rzeszowiak
-
Biszkopt
-
Biszkopty
-
Biszkopty na tort
-
Placek z truskawkami
-
Biszkopt na tort
-
Biszkopt z 4 jajek
-
Biszkopt czekoladowy
-
Ciasto biszkoptowe
-
Biszkopt z jabłkami
-
Ciasto biskup
-
Biszkopt z truskawkami
-
Biszkopt rzucany
-
Ciasto pszczółka
-
Ciasto balladyna
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto rafaello na biszkopcie
-
Biszkopt kakaowy
-
Ciasto biszkoptowe
Więcej informacji na temat ciasta arbuz
Ciasto arbuz to świetny pomysł na proste do zrobienia arbuzowe ciasto na imprezę dla dzieci. Biszkoptowe ciasto ze szpinakiem jest dobre i zdrowe. Przepis na ciasto arbuz jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je zrobić. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, cukier, proszek do pieczenia, szpinak baby, śmietana kremówka, serek mascarpone, cukier z prawdziwą wanilią, galaretka truskawkowa, arbuz, borówki.
Jak zrobić ciasto arbuz? W szklankę wlej gorącą wodę i rozpuść w niej galaretkę. Miąższ z arbuza oczyść z pestek i zblenduj. Połącz zblendowanego arbuza z galaretką. W misie miksera umieść masło w temperaturze pokojowej, ubij je na białą puszystą masę, dodaj cukier i zmiksuj. Do masła wbij jajka i ubij. Zblenduj liście szpinaku i dodaj do masy maślano-jajecznej. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 40 minut. Upieczone ciasto wystudź. Ubij śmietanę kremówkę z serkiem mascarpone i cukrem z prawdziwą wanilią. Śmietanę wyłóż na biszkopt, a na wierzch ułóż borówki, zalej ciasto tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na 6 godzin.
Arbuz to popularny szczególnie latem owoc o dużych gabarytach najczęściej z zieloną skórką i czerwonym miąższem. Arbuz w ponad 90% składa się z wody. Arbuz bogaty jest w cytrulinę, która ma działanie rozszerzające naczynia krwionośne. Arbuz zawiera sporą ilość naturalnych przeciwutleniaczy, które zapobiegają działaniu wolnych rodników. Zawiera niewielką ilość kalorii i świetnie nawadnia. Arbuz zawiera potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca.
Podsumowując prosty przepis na ciasto z arbuzem sprawdzi się idealnie na dziecięcą imprezę. Placek ze szpinakiem z dodatkiem kremu i słodkiej galaretki wygląda bardzo kusząco. Ciasto należy zrobić dzień przed podaniem. Możesz je przechowywać w lodowce przez 3-4 dni.
Alergeny w cieście arbuz
Lista alergenów dla ciasta arbuz przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
Wartości odżywcze ciasta arbuz
Ciasto arbuz to słodki wypiek zawierający sporą ilość błonnika pokarmowego. Ciasto jest bardzo dobrym źródłem witaminy E oraz żelaza. Zawiera także sporą ilość cukru, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.