Kto nie powinien jeść arbuza?

Kto nie powinien jeść arbuza
Kto nie powinien jeść arbuza
ikona podziel się
Opublikowano: 06.05.2023 r., 19:43 | Autor: Oliwia Gawron

Arbuz to niezwykle soczysty i słodki owoc, którym w Polsce możemy cieszyć się głównie w okresie letnim. Sezon na ten owoc nie jest zbyt długi, dlatego warto wykorzystać go w całości.

Jednak warto pamiętać, że arbuz nie jest przeznaczony dla wszystkich.

Zatem, kto nie powinien jeść arbuza?

Owoc ten charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym (83), dlatego nie powinien być spożywany przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Kto nie powinien jeść arbuza? Co jeszcze warto wiedzieć?

Arbuz to niezwykle soczysty i słoneczny owoc, którym możemy cieszyć się w okresie letnim. Sezon na niego jest stosunkowo krótki, dlatego warto wykorzystać go w całości. Kaloryczność arbuza wcale nie jest wysoka, ponieważ składa się ona głównie z wody, dlatego warto spożywać go, wtedy gdy dokuczają nam upały, przyczynił się on do prawidłowego nawodnienia naszego organizmu. Wcześniej oczywiście warto poznać jego właściwości i przeciwskazania. Te drugie są niezwykle ważne i każdy powinien wiedzieć, kto nie powinien jeść arbuza. Do takich osób na pewno należą osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli jeśli osoba jest chora na cukrzycę, nie powinna włączyć go do swojej diety. W przypadku występowania insulinooporności arbuz może znaleźć się na diecie jednak z pewnymi ograniczeniami, ponieważ indeks glikemiczny tego owocu wynosi, aż 83.

Oznacza to, że arbuz może znaleźć się w diecie takich osób, ale w niewielkich ilościach i co najważniejsze w dobrze zbilansowanym posiłku. Na jedzenie arbuza powinna uważać także kobieta w ciąży. Skoro znamy już właściwości, ale warto dowiedzieć się, gdzie możemy go wykorzystać, jedną z najlepszych możliwości są koktajle i sałatki.

Możesz je wkomponować w prosty sposób, jednym z nich jest smoothie owocowe. Będzie to doskonały pomysł na zamknięcie wielu cennych witamin i składników mineralnych w butelce, którą możesz zabrać wszędzie.

Domowe koktajle to dobry pomysł na lunch, drugie śniadanie, a nawet fit na śniadanie.

Sam decydujesz o tym co znajdzie się w środku. Zadbaj, aby smoothie było zdrowe i smaczne. Takie dietetyczne smoothie jest szybkie w przygotowaniu i pyszne.

Koktajl dostarczy Ci sporej ilości witamin i błonnika pokarmowego, który wspomaga perystaltykę jelit. Błonnik w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na smoothie owocowe, do jego przygotowania wybrałam takie składniki jak: banany, truskawki, grejpfrut, nasiona chia i napój roślinny.

Wszystkie owoce i warzywa będą dobre, dlatego możesz je wykorzystać.

Komponując zielone koktajle, warto łączyć kremowe owoce np. awokado, banan lub mango, słodkie owoce takie jak: jabłka, gruszki, pomarańcze z odrobiną zielonych liści. Świetnie sprawdzają się szpinak czy jarmuż, warto dodać natkę pietruszki, która dostarcza więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Dodatkowo woda, mleko lub napoje roślinne.

Jeśli wybierzesz mleko krowie lub napój roślinny, Twój koktajl będzie bardziej treściwy i da poczucie sytości na długie godziny.

Każdy z tych składników dostarcza witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, potas, wapń czy żelazo. Przez dodatek awokado nasz koktajl jest bogaty w tłuszcze roślinne, korzystnie wpływające na nasz organizm.

Wszystkie pozostałe składniki charakteryzują się niskim lub średnim indeksem glikemicznym, co oznacza, że będzie to dobra propozycja posiłku dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, do której należy insulinooporność lub cukrzyca.

Polecane przepisy

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto