Przepis na biszkopt z 4 jajek krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i zmiksuj.

Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.

Do ubitej masy przesiej mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 40 minut.

Biszkopt wyjmij z piekarnika i rzuć na ziemię z wysokości kolan.

Pozostaw do wystudzenia w otwartym piekarniku.

Biszkopt z 4 jajek podany na białej paterze.
Biszkopt z 4 jajek
Koszt przygotowania dania
5.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
437 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
70

Biszkopt z 4 jajek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o biszkopcie z 4 jajek

Biszkopt z 4 jajek to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto. Biszkopt jest szybki do przygotowania i doskonale sprawdza się jako baza do wielu różnych ciast. Biszkopt można przygotować w wielu wersjach smakowych. Biszkopt z 4 jajek jest idealny jako spód do ciast, gdyż nie wyrasta zbyt wysoki. Przepis na biszkopt z 4 jajek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia biszkoptu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, mąka pszenna, cukier.

Jak zrobić biszkopt z 4 jajek? Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i zmiksuj. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Do ubitej masy przesiej mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 40 minut. Biszkopt wyjmij z piekarnika i rzuć na ziemię z wysokości kolan. Pozostaw do wystudzenia w otwartym piekarniku.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Cukier dodany do ciasta możesz zamienić na ksylitol lub erytrytol. Zmniejszy to kaloryczność wypieku i pozwoli zmniejszyć indeks glikemiczny.

Podsumowując sprawdzony przepis na biszkopt gwarantuje wykonanie najlepszego ciasta. Łatwy do zrobienia biszkopt jest bardzo szybkim ciastem, które przygotujesz bez większego problemu. Prosty biszkopt można podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Ciekawym pomysłem jest przełożenie biszkoptu dżemem i udekorowanie wierzchu polewą czekoladową. Wiesz już jak upiec biszkopt z 4 jajek.

Wartości odżywcze biszkoptu z 4 jajek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
291.76 kcal
437.64 kcal
Białko
10.06 g
15.09 g

Węglowodany w biszkopcie z 4 jajek

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
54.44 g
81.65 g
Węglowodany przyswajalne
54.44 g
81.65 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
4.06 g
6.09 g
Tłuszcze nasycone
2.11 g
3.17 g
Tłuszcze nienasycone
1.95 g
2.92 g

Witaminy w przepisie na biszkopt z 4 jajek

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6
0.09 mg
0.14 mg
Tiamina
0.39 mg
0.59 mg
Ryboflawina
0.34 mg
0.51 mg
Niacyna
2.63 mg
3.95 mg
Foliany
73.95 µg (mcg)
110.93 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na biszkopt z 4 jajek

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
51.03 mg
76.55 mg
Potas
99.10 mg
148.64 mg
Wapń
27.35 mg
41.02 mg
Fosfor
118.35 mg
177.52 mg
Magnez
18.44 mg
27.65 mg
Żelazo
2.83 mg
4.24 mg
Cynk
0.87 mg
1.31 mg
Miedź
0.10 mg
0.15 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptu z 4 jajek 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w biszkopcie z 4 jajek

Lista alergenów dla biszkoptu z 4 jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania biszkoptu z 4 jajek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka i 5 płaskich łyżek stołowych
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier
160 g
niepełna szklanka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 160 g
Koszt składników
11.50
Jak oceniasz przepis na biszkopt z 4 jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób