Przepis na biszkopt z 4 jajek krok po kroku
- Jajko 4 szt.
- Mąka pszenna typ 500 250 g 1 szklanka i 5 płaskich łyżek stołowych
- Cukier 160 g niepełna szklanka
Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i zmiksuj.
Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
Do ubitej masy przesiej mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 40 minut.
Biszkopt wyjmij z piekarnika i rzuć na ziemię z wysokości kolan.
Pozostaw do wystudzenia w otwartym piekarniku.
Często zadawane pytania
-
Rzeszowiak
-
Biszkopt
-
Biszkopty
-
Biszkopty na tort
-
Biszkopt na tort
-
Biszkopt czekoladowy
-
Biszkopt z jabłkami
-
Ciasto biszkoptowe
-
Biszkopt z truskawkami
-
Biszkopt rzucany
-
Ciasto balladyna
-
Rolada biszkoptowa
-
Biszkopt kakaowy
-
Ciasto michałek
-
Biszkopt z galaretką
-
Biszkopt z owocami
-
Ciasto popapraniec
-
Omlet biszkoptowy
-
Biszkopt

(liczba kalorii)
Biszkopt z 4 jajek - cechy przepisu
Więcej o biszkopcie z 4 jajek
Biszkopt z 4 jajek to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto. Biszkopt jest szybki do przygotowania i doskonale sprawdza się jako baza do wielu różnych ciast. Biszkopt można przygotować w wielu wersjach smakowych. Biszkopt z 4 jajek jest idealny jako spód do ciast, gdyż nie wyrasta zbyt wysoki. Przepis na biszkopt z 4 jajek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia biszkoptu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, mąka pszenna, cukier.
Jak zrobić biszkopt z 4 jajek? Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i zmiksuj. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Do ubitej masy przesiej mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 40 minut. Biszkopt wyjmij z piekarnika i rzuć na ziemię z wysokości kolan. Pozostaw do wystudzenia w otwartym piekarniku.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Cukier dodany do ciasta możesz zamienić na ksylitol lub erytrytol. Zmniejszy to kaloryczność wypieku i pozwoli zmniejszyć indeks glikemiczny.
Podsumowując sprawdzony przepis na biszkopt gwarantuje wykonanie najlepszego ciasta. Łatwy do zrobienia biszkopt jest bardzo szybkim ciastem, które przygotujesz bez większego problemu. Prosty biszkopt można podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Ciekawym pomysłem jest przełożenie biszkoptu dżemem i udekorowanie wierzchu polewą czekoladową. Wiesz już jak upiec biszkopt z 4 jajek.
Wartości odżywcze biszkoptu z 4 jajek
Energia i białka
(150g)
Węglowodany w biszkopcie z 4 jajek
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy w przepisie na biszkopt z 4 jajek
(150g)
Składniki mineralne w przepisie na biszkopt z 4 jajek
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w biszkopcie z 4 jajek
Lista alergenów dla biszkoptu z 4 jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500