Biszkopt z 4 jajek

Opublikowano: 11.04.2022 r., 11:52 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Biszkopt z 4 jajek podany na białej paterze.
Biszkopt z 4 jajek
Biszkopt z 4 jajek to bardzo dobra propozycja na pyszne ciasto. Biszkopt można wykorzystać do przygotowania tortu lub innego ciasta. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na ciasto.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Czas ubijania 40 min
437 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka i 5 płaskich łyżek stołowych (250 g)
  • Cukier niepełna szklanka (160 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na biszkopt z 4 jajek krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i zmiksuj.

Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.

Do ubitej masy przesiej mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 40 minut.

Biszkopt wyjmij z piekarnika i rzuć na ziemię z wysokości kolan.

Pozostaw do wystudzenia w otwartym piekarniku.

Jak oceniasz przepis na biszkopt z 4 jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,6% osób

Więcej informacji na temat biszkoptu z 4 jajek

Biszkopt z 4 jajek to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto. Biszkopt jest szybki do przygotowania i doskonale sprawdza się jako baza do wielu różnych ciast. Biszkopt można przygotować w wielu wersjach smakowych. Biszkopt z 4 jajek jest idealny jako spód do ciast, gdyż nie wyrasta zbyt wysoki. Przepis na biszkopt z 4 jajek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia biszkoptu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, mąka pszenna, cukier.

Jak zrobić biszkopt z 4 jajek? Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i zmiksuj. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Do ubitej masy przesiej mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 40 minut. Biszkopt wyjmij z piekarnika i rzuć na ziemię z wysokości kolan. Pozostaw do wystudzenia w otwartym piekarniku.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Cukier dodany do ciasta możesz zamienić na ksylitol lub erytrytol. Zmniejszy to kaloryczność wypieku i pozwoli zmniejszyć indeks glikemiczny.

Podsumowując sprawdzony przepis na biszkopt gwarantuje wykonanie najlepszego ciasta. Łatwy do zrobienia biszkopt jest bardzo szybkim ciastem, które przygotujesz bez większego problemu. Prosty biszkopt można podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Ciekawym pomysłem jest przełożenie biszkoptu dżemem i udekorowanie wierzchu polewą czekoladową. Wiesz już jak upiec biszkopt z 4 jajek.

Alergeny w biszkopcie z 4 jajek

Lista alergenów dla biszkoptu z 4 jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze biszkoptu z 4 jajek

na 100g gotowej potrawy

Biszkopt z 4 jajek to przede wszystkim źródło węglowodanów prostych i cukru. Biszkoptu nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę, gdyż podnosi on gwałtownie poziom glukozy we krwi. Biszkopt domowy nie zawiera konserwantów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
291.76
437.64
Białko (g)
10.06
15.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
54.44
81.65
Węglowodany przyswajalne (g)
54.44
81.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
4.06
6.09
Tłuszcze nasycone (g)
2.11
3.17
Tłuszcze nienasycone (g)
1.95
2.92

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.14
Tiamina (mg)
0.39
0.59
Ryboflawina (mg)
0.34
0.51
Niacyna (mg)
2.63
3.95
Foliany (µg (mcg))
73.95
110.93

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
51.03
76.55
Potas (mg)
99.10
148.64
Wapń (mg)
27.35
41.02
Fosfor (mg)
118.35
177.52
Magnez (mg)
18.44
27.65
Żelazo (mg)
2.83
4.24
Cynk (mg)
0.87
1.31
Miedź (mg)
0.10
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptu z 4 jajek 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania biszkoptu z 4 jajek

Koszt składników
11.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka i 5 płaskich łyżek stołowych
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier
160 g
niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 160 g
Koszt składników
11.50