Przepis na ciasto biskup krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska

Jajka wbij do miski i utrzyj z cukrem za pomocą miksera.

Wlej odrobinę wody i olej rzepakowy, miksuj na mniejszych obrotach.

Dodaj mąkę pszenną przesianą przez sito i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj.

Przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 35 minut w 180 st. C.

W garnku przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu.

Wymieszaj galaretkę z dżemem i odstaw.

W osobnym garnku podgrzej delikatnie mleko, dodaj mąkę ziemniaczaną i żółtka jaj. Dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia składników.

Masło utrzyj za pomocą miksera, dodaj przestudzoną masę budyniową.

Białka ubij z cukrem pudrem na gładką masę, dodaj mak i wymieszaj.

Na ostudzonym biszkopcie połóż galaretkę z dżemem, następnie masę budyniową i pianę z makiem.

Całe ciasto posyp wiórkami kokosowymi.

ciasto biskup
Ciasto biskup
Koszt przygotowania dania
27.44 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
270 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
85

Ciasto biskup - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście biskup

Masz ochotę na pyszne i łatwe ciasto lub słodką przekąskę w ciągu dnia? Świetnie się składa, poznaj mój przepis na ciasto biskup i bezą, które przygotujesz w krótkim czasie.

Ciasto będzie bardzo efektowne dlatego może posłużyć jako tort lub deser podczas ważnych uroczystości.

Ciasto biskup powstaje z kilku podstawowych składników takich jak: mąka, cukier, olej, dżem – u mnie truskawkowy, ale możesz zdecydować się na dżem z czarnej porzeczki lub inny smak, dodatkowo galaretka, mleko, skrobia ziemniaczana, masło, jajka, mak niebieski.

W przepisie została użyta mąka pszenna, która zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Zatem, jak zrobić ciasto biskup?

W pierwszej kolejności jajka wbij do miski i utrzyj z cukrem za pomocą miksera. Wlej odrobinę wody i olej rzepakowy, miksuj na mniejszych obrotach. Dodaj mąkę pszenną przesianą przez sito i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj. Przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 35 minut w 180 st. C. W garnku przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Wymieszaj galaretkę z dżemem i odstaw. W osobnym garnku podgrzej delikatnie mleko, dodaj mąkę ziemniaczaną i żółtka jaj. Dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia składników. Masło utrzyj za pomocą miksera, dodaj przestudzoną masę budyniową. Białka ubij z cukrem pudrem na gładką masę, dodaj mak i wymieszaj. Na ostudzonym biszkopcie połóż galaretkę z dżemem, następnie masę budyniową i pianę z makiem. Całe ciasto posyp wiórkami kokosowymi. Nasze smaczne ciasto z kremem budyniowym jest dobre do spożycia. Koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się sam. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze ciasta biskup

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
270.60 kcal
270.60 kcal
Białko
6.54 g
6.54 g

Węglowodany w cieście biskup

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
30.39 g
30.39 g
Węglowodany przyswajalne
28.66 g
28.66 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.73 g
1.73 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
13.92 g
13.92 g
Tłuszcze nasycone
7.07 g
7.07 g
Tłuszcze nienasycone
6.84 g
6.84 g
Tłuszcze jednonasycone
4.12 g
4.12 g
Brak danych dla: cukier, białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.72 g
2.72 g
Brak danych dla: cukier, białko jajka.
czytaj dalej
Cholesterol
86.12 mg
86.12 mg
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto biskup

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
114.37 µg (mcg)
114.37 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B12
0.30 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Witamina C
1.69 mg
1.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Witamina D
0.60 µg (mcg)
0.60 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina E
0.55 mg
0.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Retinol
112.87 µg (mcg)
112.87 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Tiamina
0.19 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Niacyna
1.03 mg
1.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Foliany
39.84 µg (mcg)
39.84 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Beta karoten
18.81 µg (mcg)
18.81 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto biskup

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
44.05 mg
44.05 mg
Potas
155.01 mg
155.01 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Wapń
136.24 mg
136.24 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Fosfor
127.84 mg
127.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Magnez
30.78 mg
30.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo
1.81 mg
1.81 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Cynk
0.89 mg
0.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Miedź
0.14 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta biskup 85
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście biskup

Lista alergenów dla ciasta biskup przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Cena przygotowania ciasta biskup

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Dżem truskawkowy niskosłodzony
200 g
4.00
Za 280.0 g
Liczba opakowań 1
2.86
Za 200 g
Galaretka
140 g
2 opakowania
1.80
Za 75.0 g
Liczba opakowań 2
3.36
Za 140 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
40 g
4 łyżki
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Białko jajka
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mak niebieski
125 g
1/2 szklanki
6.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 125 g
Koszt składników
55.90
Jak oceniasz przepis na ciasto biskup
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93.3% osób