Ciasto biskup

Opublikowano: 08.01.2022 r., 16:53 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto biskup
Ciasto biskup
Pyszne połączenie delikatnego biszkoptu z domowym dżemem to idealne ciasto, które pokocha każdy członek Twojej rodziny. Poznaj mój przepis i przygotuj pyszny deser.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Czas ubijania 40 min
270 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Składniki dla 15 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony (200 g)
  • Galaretka - 2 opakowania (140 g)
  • Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 4 łyżki (40 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Białko jajka (4 szt.)
  • Mak niebieski - 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska

Przepis na ciasto biskup krok po kroku

Jajka wbij do miski i utrzyj z cukrem za pomocą miksera.

Wlej odrobinę wody i olej rzepakowy, miksuj na mniejszych obrotach.

Dodaj mąkę pszenną przesianą przez sito i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj.

Przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 35 minut w 180 st. C.

W garnku przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu.

Wymieszaj galaretkę z dżemem i odstaw.

W osobnym garnku podgrzej delikatnie mleko, dodaj mąkę ziemniaczaną i żółtka jaj. Dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia składników.

Masło utrzyj za pomocą miksera, dodaj przestudzoną masę budyniową.

Białka ubij z cukrem pudrem na gładką masę, dodaj mak i wymieszaj.

Na ostudzonym biszkopcie połóż galaretkę z dżemem, następnie masę budyniową i pianę z makiem.

Całe ciasto posyp wiórkami kokosowymi.

Jak oceniasz przepis na ciasto biskup
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat ciasta biskup

Masz ochotę na pyszne i łatwe ciasto lub słodką przekąskę w ciągu dnia? Świetnie się składa, poznaj mój przepis na ciasto biskup i bezą, które przygotujesz w krótkim czasie.

Ciasto będzie bardzo efektowne dlatego może posłużyć jako tort lub deser podczas ważnych uroczystości.

Ciasto biskup powstaje z kilku podstawowych składników takich jak: mąka, cukier, olej, dżem – u mnie truskawkowy, ale możesz zdecydować się na dżem z czarnej porzeczki lub inny smak, dodatkowo galaretka, mleko, skrobia ziemniaczana, masło, jajka, mak niebieski.

W przepisie została użyta mąka pszenna, która zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Zatem, jak zrobić ciasto biskup?

W pierwszej kolejności jajka wbij do miski i utrzyj z cukrem za pomocą miksera. Wlej odrobinę wody i olej rzepakowy, miksuj na mniejszych obrotach. Dodaj mąkę pszenną przesianą przez sito i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj. Przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 35 minut w 180 st. C. W garnku przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Wymieszaj galaretkę z dżemem i odstaw. W osobnym garnku podgrzej delikatnie mleko, dodaj mąkę ziemniaczaną i żółtka jaj. Dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia składników. Masło utrzyj za pomocą miksera, dodaj przestudzoną masę budyniową. Białka ubij z cukrem pudrem na gładką masę, dodaj mak i wymieszaj. Na ostudzonym biszkopcie połóż galaretkę z dżemem, następnie masę budyniową i pianę z makiem. Całe ciasto posyp wiórkami kokosowymi. Nasze smaczne ciasto z kremem budyniowym jest dobre do spożycia. Koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się sam. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w cieście biskup

Lista alergenów dla ciasta biskup przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze ciasta biskup

na 100g gotowej potrawy

Jeśli masz przetwory domowe, zamiast używać dżemu kupnego, skorzystaj z domowej konfitury lub dżemu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
270.60
270.60
Białko (g)
6.54
6.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
30.39
30.39
Węglowodany przyswajalne (g)
28.66
28.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.73
1.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
13.92
13.92
Tłuszcze nasycone (g)
7.07
7.07
Tłuszcze nienasycone (g)
6.84
6.84
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.12
4.12
Brak danych dla: cukier, białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.72
2.72
Brak danych dla: cukier, białko jajka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
86.12
86.12
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
114.37
114.37
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.69
1.69
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.60
0.60
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.55
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
112.87
112.87
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.03
1.03
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
39.84
39.84
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
18.81
18.81
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
44.05
44.05
Potas (mg)
155.01
155.01
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
136.24
136.24
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
127.84
127.84
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
30.78
30.78
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.81
1.81
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.89
0.89
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta biskup 85
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta biskup

Koszt składników
55.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Dżem truskawkowy niskosłodzony
200 g
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
2.86
Za 200 g
Galaretka
140 g
2 opakowania
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.36
Za 140 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
40 g
4 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Białko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mak niebieski
125 g
1/2 szklanki
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 125 g
Koszt składników
55.90