Ciasto biskup
- Jajko (4 szt.)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Dżem truskawkowy niskosłodzony (200 g)
- Galaretka - 2 opakowania (140 g)
- Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 4 łyżki (40 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Białko jajka (4 szt.)
- Mak niebieski - 1/2 szklanki (125 g)
Przepis na ciasto biskup krok po kroku
Jajka wbij do miski i utrzyj z cukrem za pomocą miksera.
Wlej odrobinę wody i olej rzepakowy, miksuj na mniejszych obrotach.
Dodaj mąkę pszenną przesianą przez sito i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj.
Przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 35 minut w 180 st. C.
W garnku przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu.
Wymieszaj galaretkę z dżemem i odstaw.
W osobnym garnku podgrzej delikatnie mleko, dodaj mąkę ziemniaczaną i żółtka jaj. Dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia składników.
Masło utrzyj za pomocą miksera, dodaj przestudzoną masę budyniową.
Białka ubij z cukrem pudrem na gładką masę, dodaj mak i wymieszaj.
Na ostudzonym biszkopcie połóż galaretkę z dżemem, następnie masę budyniową i pianę z makiem.
Całe ciasto posyp wiórkami kokosowymi.
- Rzeszowiak
- Biszkopt
- Biszkopty
- Biszkopty na tort
- Placek z truskawkami
- Biszkopt na tort
- Biszkopt z 4 jajek
- Biszkopt czekoladowy
- Ciasto biszkoptowe
- Biszkopt z jabłkami
- Biszkopt z truskawkami
- Biszkopt rzucany
- Ciasto pszczółka
- Ciasto balladyna
- Słonecznikowiec
- Ciasto rafaello na biszkopcie
- Biszkopt kakaowy
- Rolada biszkoptowa
- Ciasto biszkoptowe
Więcej informacji na temat ciasta biskup
Masz ochotę na pyszne i łatwe ciasto lub słodką przekąskę w ciągu dnia? Świetnie się składa, poznaj mój przepis na ciasto biskup i bezą, które przygotujesz w krótkim czasie.
Ciasto będzie bardzo efektowne dlatego może posłużyć jako tort lub deser podczas ważnych uroczystości.
Ciasto biskup powstaje z kilku podstawowych składników takich jak: mąka, cukier, olej, dżem – u mnie truskawkowy, ale możesz zdecydować się na dżem z czarnej porzeczki lub inny smak, dodatkowo galaretka, mleko, skrobia ziemniaczana, masło, jajka, mak niebieski.
W przepisie została użyta mąka pszenna, która zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Zatem, jak zrobić ciasto biskup?
W pierwszej kolejności jajka wbij do miski i utrzyj z cukrem za pomocą miksera. Wlej odrobinę wody i olej rzepakowy, miksuj na mniejszych obrotach. Dodaj mąkę pszenną przesianą przez sito i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj. Przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 35 minut w 180 st. C. W garnku przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Wymieszaj galaretkę z dżemem i odstaw. W osobnym garnku podgrzej delikatnie mleko, dodaj mąkę ziemniaczaną i żółtka jaj. Dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia składników. Masło utrzyj za pomocą miksera, dodaj przestudzoną masę budyniową. Białka ubij z cukrem pudrem na gładką masę, dodaj mak i wymieszaj. Na ostudzonym biszkopcie połóż galaretkę z dżemem, następnie masę budyniową i pianę z makiem. Całe ciasto posyp wiórkami kokosowymi. Nasze smaczne ciasto z kremem budyniowym jest dobre do spożycia. Koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się sam. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w cieście biskup
Lista alergenów dla ciasta biskup przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
- Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze ciasta biskup
Jeśli masz przetwory domowe, zamiast używać dżemu kupnego, skorzystaj z domowej konfitury lub dżemu.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.