Przepis na ciasto biszkoptowe krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, tortownica 26 cm

Jajka wyciągnij z lodówki godzinę przed rozpoczęciem przygotowania ciasta.

Oddziel białka od żółtek.

Białka ubijaj na sztywną pianę przez około 3 minuty.

Dalej ubijając, dodawaj po łyżce cukru. Po każdej dodanej łyżce miksuj białka przez około minutę. (Całość potrwa około 6 minut).

Na koniec dodaj żółtka i olej wlewając go cienkim strumieniem.

Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

Do osobnej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia.

Dodaj mąkę z proszkiem do masy z jajek, cukru i oleju. Delikatnie wymieszaj szpatułką do momentu połączenia składników.

Wlej masę do formy i piecz przez 25 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu odczekaj około 15 minut przed wyjęciem z formy.

Ciasto biszkoptowe na białym talerzyku z truskawką
Ciasto biszkoptowe
Koszt przygotowania dania
4.92 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
117 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
54

Ciasto biszkoptowe - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście biszkoptowym

Ciasto biszkoptowe to świetny pomysł na szybkie i tanie ciasto na niedzielę. Z poniższego przepisu możecie wykonać blaty do tortów lub ciasto biszkoptowe z kremem.

Biszkopt jest lekkim ciastem przyrządzanym na bazie jaj, mąki, cukru, oleju i proszku do pieczenia. Historia ciasta biszkoptowego sięga XI wieku. Przez to uważany jest za jeden z najstarszych wypieków. Przez te wszystkie lata przepis na ciasto biszkoptowe zmieniał się i unowocześniał, stając się prostszym do wykonania. Na koniec zawsze powinno powstać lekkie, pulchne i wilgotne ciasto.

Ciasto biszkoptowe z naszego przepisu jest łatwe w przygotowaniu, dodatkowo powstaje z niego pyszne i tanie ciasto. Cała blacha ciasta nie powinna być droższa niż 7 zł, ze względu na użycie tanich i popularnych składników.

Jeśli chcesz wykonać ciasto biszkoptowe z kremem, to oprócz składników na biszkopt potrzebne będzie również 0,5 l mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego i 180 g masła w temperaturze pokojowej. Na początku ugotuj budyń według instrukcji na opakowaniu, wykorzystując tylko 0,5 l mleka. Ugotowany budyń przełóż do miski i zakryj folią, tak by przylegała do wierzchu. Zostaw budyń do ostygnięcia. Masło ubij na wysokich obrotach miksera. Gdy się napowietrzy, dodawaj po łyżce budyniu, aż całość połączy się w krem. Taką masę wykładaj na upieczony biszkopt. Schowaj następnie w lodówce. Jeśli chcesz, możesz również wykonać warstwę z galaretki i owoców. Tym sposobem otrzymasz szybkie i proste ciasto z biszkoptem.

Podstawę tego wypieku stanowi upieczona masa na ciasto biszkoptowe. Na początku ociepl jajka w temperaturze pokojowej przez około godzinę. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, po czym stopniowo dodawaj do niej po łyżce cukru. Na koniec dodaj żółtka i olej. Do odrębnej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Teraz delikatnie mieszając szpatułką, dodaj mąkę do masy z jajek. Upiecz biszkopt przez 25 minut w 170 stopniach. Tylko tyle wystarczy by wykonać dobre ciasto biszkoptowe.

Wartości odżywcze ciasta biszkoptowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(37g)
Energia (kalorie)
318.04 kcal
117.68 kcal
Białko
7.98 g
2.95 g

Węglowodany w cieście biszkoptowym

Na 100g
Na porcję
(37g)
Węglowodany
37.09 g
13.72 g
Węglowodany przyswajalne
36.62 g
13.55 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.47 g
0.17 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(37g)
Tłuszcz
15.21 g
5.63 g
Tłuszcze nasycone
2.72 g
1.01 g
Tłuszcze nienasycone
12.49 g
4.62 g
Tłuszcze jednonasycone
8.66 g
3.20 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.83 g
1.42 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
172.29 mg
63.75 mg

Witaminy w przepisie na ciasto biszkoptowe

Na 100g
Na porcję
(37g)
Witamina A
74.11 µg (mcg)
27.42 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.41 µg (mcg)
0.15 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.07 mg
0.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.93 µg (mcg)
0.34 µg (mcg)
Witamina E
0.49 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
74.11 µg (mcg)
27.42 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.25 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.33 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.82 mg
0.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
71.91 µg (mcg)
26.60 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto biszkoptowe

Na 100g
Na porcję
(37g)
Sód
67.40 mg
24.94 mg
Potas
198.18 mg
73.33 mg
Wapń
75.38 mg
27.89 mg
Fosfor
186.38 mg
68.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
10.07 mg
3.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.83 mg
1.05 mg
Cynk
0.77 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta biszkoptowego 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście biszkoptowym

Lista alergenów dla ciasta biszkoptowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania ciasta biszkoptowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
75 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 75 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
125 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.29
Za 125 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Olej rzepakowy
50 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
18.40
Jak oceniasz przepis na ciasto biszkoptowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 40,0% osób