Przepis na biszkopt z jabłkami krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, miska, tortownica 24 cm

Umyj i obierz jabłka. Usuń z nich gniazda nasienne oraz pokrój w kostkę.

Jajka ubić z cukrem za pomocą miksera na gładką i puszystą masę.

Mąki łączymy razem z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito do masy z jajek.

Delikatnie mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły.

Do ciasta dodajemy olej i dalej delikatnie mieszamy.

Na koniec dodajemy do ciasta pokrojone jabłka i mieszamy.

Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni lub do suchego patyczka.

Biszkopt z jabłkami na talerzu
Biszkopt z jabłkami
Koszt przygotowania dania
7.26 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
220 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
76

Biszkopt z jabłkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o biszkopcie z jabłkami

Pyszny biszkopt z jabłkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne prosty przepis na deser, który idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska w ciągu dnia. Ciasto biszkoptowe jest bardzo aromatyczne, a w połączeniu z jabłkami zapadnie Ci na długo w pamięci. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Zapach biszkoptu będzie roznosił się po całym domu. Smak możesz wzbogacić również o ulubione przyprawy, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić biszkopt z jabłkami? Przygotowanie jest bardzo proste. Na początku należy umyć i obrać jabłka oraz usunąć gniazda nasienne. Owoce kroimy na drobną kostkę. Następnie w misce ubijamy jajka z cukrem na gładką i puszystą masę. W drugiej misce mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito do miski z masą z jajek. Delikatnie mieszamy składniki szpatułką. Następnie powoli wlewamy olej i dalej mieszamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy jabłka i mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni lub do suchego patyczka.

Przepis na biszkopt z jabłkami jest bardzo łatwy. Składa się z prostych składników, między innymi jabłek, które mają wiele właściwości prozdrowotnych dla naszego organizmu. Owoc jest przede wszystkim bogactwem błonnika odpowiadającego za regulację pracy jelit, dzięki czemu jest doskonałą osłoną przed zaparciami, a nawet chroni nas przed rakiem jelita grubego. Błonnik ma także wpływ na poziom cholesterolu we krwi, co ma wpływ na zmniejszenia ryzyka miażdżycy, a w przyszłości zawału serca. Jabłka mają również niski indeks glikemiczny dlatego są bezpieczne dla cukrzyków. Biszkopt z jabłkami można również przygotować tak, aby był bezpieczny dla diabetyka. Wystarczy zamieniać cukier na słodzić np. erytrytol oraz mąkę pszenną na taką o niskim indeksie glikemicznym.

Pomysł na szybkie ciasto z jabłkami jest łatwy w przygotowaniu, a na dodatek smaczny. Puszysty biszkopt również idealnie sprawdza się jaki słodki dodatek dla dzieci. Ten sprawdzony i dobry przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze biszkoptu z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
220.56 kcal
220.56 kcal
Białko
4.29 g
4.29 g
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w biszkopcie z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
37.47 g
37.47 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
35.89 g
35.89 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
6.03 g
6.03 g
Tłuszcze nasycone
1.18 g
1.18 g

Witaminy w przepisie na biszkopt z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6
0.09 mg
0.09 mg
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.19 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
49.67 µg (mcg)
49.67 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na biszkopt z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
30.00 mg
30.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
257.69 mg
257.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
74.06 mg
74.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
152.20 mg
152.20 mg
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
10.40 mg
10.40 mg
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.01 mg
2.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.40 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptu z jabłkami 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w biszkopcie z jabłkami

Lista alergenów dla biszkoptu z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania biszkoptu z jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Mąka ziemniaczana
50 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Proszek do pieczenia
16 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 16 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Jabłko
500 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Liczba porcji:
Koszt składników
24.90
Jak oceniasz przepis na biszkopt z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób