Jabłecznik królewski

Opublikowano: 14.07.2023 r., 0:14 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
jabłecznik królewski
Jabłecznik królewski
Ciasto z jabłkami z całą pewnością kocha każdy, dlatego mój dzisiejszy przepis na jabłecznik królewski będzie idealnym pomysłem na rodzinne przyjęcie.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 45 min
184 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 7 porcji
  • Jabłko (1000 g)
  • Masło - 1 kostka (250 g)
  • Cukier - 1 szklanka (250 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
  • Cynamon - 1 łyżeczka (5 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na jabłecznik królewski krok po kroku

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.

Dodaj cukier waniliowy i cynamon do pokrojonych jabłek. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły, i odstaw na chwilę, aby puściły sok.

W osobnej misce roztrzep jajka. Dodaj rozpuszczone masło, cukier i szczyptę soli.

Do miski z jajkami i masłem dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko razem, aż powstanie gładkie ciasto.

Na dno formy wyłóż połowę ciasta i równomiernie rozprowadź je po całej powierzchni. Dodaj jabłka.

Następnie na jabłka nałóż resztę ciasta i rozprowadź je równomiernie. Na wierzchu rozłóż pozostałe jabłka.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 min w 180°.

Jak oceniasz przepis na jabłecznik królewski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,3% osób

Więcej informacji na temat jabłecznika królewskiego

Nie ma nic lepszego na deser lub na imprezę ze znajomymi jak jabłecznik królewski dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy sprawdzony przepis i przekonaj się, jak proste jest on w przygotowaniu.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, które z całą pewnością masz w swoim domu.

Zatem, jak zrobić jabłecznik królewski?

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Skrop je sokiem z cytryny, aby zapobiec ich brązowieniu. Przełóż do dużej miski.

Dodaj cukier waniliowy i cynamon do pokrojonych jabłek. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły, i odstaw na chwilę, aby puściły sok. W osobnej misce roztrzep jajka. Dodaj rozpuszczone masło, cukier i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj. Do miski z jajkami i masłem dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko razem, aż powstanie gładkie ciasto. Formę do pieczenia o średnicy około 24-26 cm wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy wyłóż połowę ciasta i równomiernie rozprowadź je po całej powierzchni. Na ciasto połóż połowę przygotowanych jabłek, równomiernie rozkładając je po całej powierzchni. Następnie na jabłka nałóż resztę ciasta i rozprowadź je równomiernie.

Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz jabłecznik w temperaturze 180 st. C przez około 45-50 minut, aż wierzch będzie lekko zrumieniony i jabłka będą miękkie.

Skoro już znasz mój przepis na jabłecznik królewski, przygotuj go w swoim domu i przekonaj się, jak pyszny jest ten deser z jabłkami. Będzie to idealny pomysł nie tylko na przyjęcie, ale też na deser w ciągu zwykłego dnia dlatego, jeśli brakuje ci pomysłu, zawsze pamiętaj o jabłeczniku królewskim.

Alergeny w jabłeczniku królewskim

Lista alergenów dla jabłecznika królewskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze jabłecznika królewskiego

na 100g gotowej potrawy

Do jabłecznika oczywiście możesz użyć dowolnego rodzaju jabłek, jednak najlepsze będą te bardziej kwaśne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
230.94
184.75
Białko (g)
3.45
2.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
29.22
23.38
Węglowodany przyswajalne (g)
27.88
22.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.35
1.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
11.60
9.28
Tłuszcze nasycone (g)
7.65
6.12
Tłuszcze nienasycone (g)
3.94
3.16
Cholesterol (mg)
68.31
54.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A (µg (mcg))
105.43
84.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.51
0.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
102.24
81.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.11
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.10
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.89
0.71
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.66
20.53
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
32.78
26.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
18.89
15.11
Potas (mg)
111.47
89.17
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
28.20
22.56
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
63.09
50.47
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.85
7.08
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.01
0.81
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.32
0.25
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jabłecznika królewskiego 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jabłecznika królewskiego

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
1000 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Cynamon
5 g
1 łyżeczka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Cukier wanilinowy
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 5 g
Koszt składników
27.00