Ciasto biszkoptowe z jabłkami

Opublikowano: 16.12.2022 r., 11:54 | Autor: Martyna Bednarczyk
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto z jabłkami i cynamonem
Ciasto biszkoptowe z jabłkami
Szukasz przepisu na pyszne i szybkie ciasto do kawy? Wypróbuj przepis na ciasto biszkoptowe z jabłkami. Wykonanie jest szybkie i banalnie proste. Idealne, gdy zaraz mają zjawić się niezapowiedziani goście.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas ubijania 60 min
426 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 16 porcji
  • Jajko 6 sztuk (330 szt.)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 1,5 szklanki (240 g)
  • Cukier 3/4 szklanki (150 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (30 ml)
  • Jabłko (1500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, proszek do pieczenia, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, miska metalowa

Przepis na ciasto biszkoptowe z jabłkami krok po kroku

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na małe kawałki, wymieszaj z 50 g cukru i cynamonem.

Oddziel białka od żółtek.

Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec dodają stopniowo po 1 żółtku.

Wyłącz mikser, dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia (w 3 partiach) i wymieszaj delikatnie ciasto łyżką.

Do masy dodaj przygotowane wcześniej jabłka, wymieszaj.

Przelej do foremki i piecz w nagrzanym piekarniku w 170 st. C przez 60 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto biszkoptowe z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta biszkoptowego z jabłkami

Masz ochotę na szybkie ciasto do kawy bez zbędnego wysiłku? Polecam ciasto biszkoptowe z jabłkami. Nie dość, że robi się je bardzo szybko, to jeszcze jest tanie.

Wbrew pozorom upieczenie biszkoptu nie jest takie łatwe. Nieumiejętne ubijanie może doprowadzić do powstania zakalca.

Robiłam wiele biszkoptów, ale przepis na ciasto biszkoptowe z jabłkami skradł moje serce. Dodatek oleju i jabłek sprawił, że ciasto jest wilgotne, po prostu pyszne. Ciasto jest bardzo dobre nawet bez żadnej polewy.

Jak zrobić ciasto biszkoptowe z jabłkami? Pomysł na to smaczne ciasto z pewnością przypadnie Ci do gustu. Jest to sprawdzony przepis, więc nie ma prawa się nie udać.

Zacznij od nagrzania piekarnika do 170 stopni (góra-dół). Formę kwadratową o wymiarach 24 × 24 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój na małe kawałki i wymieszaj z cukrem oraz cynamonem. Odstaw. Przejdź do przygotowywania ciasta. Oddziel białka jaj od żółtek. Białka umieść w misie miksera i zacznij ubijanie na najwyższej mocy. Stopniowo dodawaj cukier. Cukier wsypuj powoli, najlepiej po łyżce. Staraj się nie ubijać białek zbyt długo, aby za bardzo nie napowietrzyć ciasta. Piana powinna być puszysta, podobna do bezy. Ciągle miksując pianę na najwyższych obrotach, dodawaj po jednym żółtku. Wlej 3 łyżki oleju rzepakowego. Możesz ewentualnie zmanić olej na oliwę z oliwek, a cukier na erytrol. Dodając erytrol zamiast cukru, zmniejszysz ilość kalorii w cieśnie. Ale... pamiętaj, że ciasta bez cukru, potocznie nazywane jako "fit", nadal mają kalorie i nie można ich jeść bezkarnie, zwłaszcza podczas odchudzania. W następnym kroku wyłącz już mikser i zacznij dodawać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mąkę możesz zamienić na orkiszową, która jest delikatniejsza od pszennej. Mąkę dodawaj w trzech partiach, delikatnie mieszając ciasto łyżką.

Ciasto wylej do przygotowanej formy, a na wierzch wyłóż przygotowane wcześniej owoce. Możesz również owoce wymieszać od razu z ciastem w misce i całość razem wylać do formy.

Ciasto piecz ok. 60 minut w 170 stopniach.

Alergeny w cieście biszkoptowym z jabłkami

Lista alergenów dla Ciasta biszkoptowego z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciasta biszkoptowego z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Ciasto bardzo dobre, można cukier zastąpić erytrolem i będzie zdrowsze.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
142.13
426.39
Białko (g)
11.48
34.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
3.35
10.04
Węglowodany przyswajalne (g)
3.15
9.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.20
0.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
8.77
26.32
Tłuszcze nasycone (g)
3.59
10.78
Tłuszcze nienasycone (g)
5.18
15.54
Cholesterol (mg)
336.41
1009.24

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
144.92
434.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.80
2.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.81
5.43
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.96
2.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
144.69
434.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.42
1.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.16
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
44.95
134.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.87
5.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
128.60
385.79
Potas (mg)
133.54
400.63
Wapń (mg)
51.27
153.80
Fosfor (mg)
180.82
542.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.42
34.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.68
5.04
Cynk (mg)
1.18
3.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta biszkoptowego z jabłkami 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta biszkoptowego z jabłkami

Koszt składników
346.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
330 szt.
6 sztuk
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 55
330.00
Za 330 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
240 g
1,5 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 240 g
Cukier
150 g
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Jabłko
1500 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 9
4.17
Za 1500 g
Koszt składników
346.30