Szybki jabłecznik

Opublikowano: 15.08.2022 r., 7:27 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szybki jabłecznik podany z lodami.
Szybki jabłecznik
Szybki jabłecznik to super pomysł na smaczny wypiek dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Całość jest smaczna, szybka i prosta.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 45 min
233 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Masło (120 g)
  • Cukier puder (30 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Jabłka prażone (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, rondelek

Przepis na szybki jabłecznik krok po kroku

Do dużej miski przesiej mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj żółtko i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób rękami. 1/3 odłam i schowaj do lodówki.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej ciasto.

Jabłka wyłóż na kruchy spód.

Wierzch ciasta udekoruj startym schłodzonym ciastem.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.

Ciasto posyp odrobiną cukru pudru i cynamonem.

Jak oceniasz przepis na szybki jabłecznik
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,7% osób

Więcej informacji na temat szybkiego jabłecznika

Szybki jabłecznik to super pomysł na smaczny wypiek dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Całość jest smaczna, szybka i prosta.

Przepis na szybki jabłecznik to dobry pomysł na smaczny deser, w którym główną rolę odgrywają prażone jabłka z cynamonem. Wszystkie składniki z powodzeniem znajdziesz w każdym sklepie. To dobry wybór do kawy. Ciasto z przepisu jest szybkie i łatwe. Kruche ciasto miło otula duszone jabłka w cynamonowym sosie i sprawia, że całość smakuje niesamowicie smacznie. I choć jest naprawdę popularna, to jej wspaniały smak sprawia, że nigdy się nie nudzi. W tej wersji na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych smakołyków. To naprawdę dobry przepis dla wszystkich tych, którzy szukają inspiracji na proste ciasto, które dekoracyjnie się prezentuje i potrafi się wpasować w gusta większości osób. Jest super, zwłaszcza podawana na ciepło w towarzystwie gałki lodów waniliowych.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szybki jabłecznik, by był łatwy, a także najlepszy to ten prosty przepis będzie wspaniałym wyborem. Jest pyszna i prosta. Choć szarlotka uważana jest za typowo polskie ciasto, to tak naprawdę pochodzi z Francji. To tam cukiernik wyczarował ten prosty placek dla cara, by go zachwycić smakiem. Od tego czasu ciasto to, w różnych formach zyskało popularność na całym świecie, również w Polsce. Warto przygotować ten wspaniały deser i cieszyć się jego wspaniałym smakiem i cudowną fakturą. To po prostu najlepsza domowa szarlotka. Kruche ciasto na szarlotkę jest niezwykle proste, choć słodkie i maślane. Dodatek prawdziwego, zimnego masła sprawia, że całość smakuje naprawdę wybornie. To kruche ciasto jest niesamowicie chrupiące, z czego na pewno ucieszą się najmłodsi domownicy. W kilka chwil można przygotować ten klasyczny specjał, który zachwyca wszystkich gości. Szarlotka to niezastąpiony towarzysz wszelkich przyjęć. Każdy ceni ją za niezwykłą prostotę, a także cudowne połączenie maślanego spodu, duszonych jabłek i chrupiącej kruszonki. Jest tak dobre, że nie sposób powstrzymać się przed spróbowaniem. Ten przepis w kilka chwil pozwoli Ci stworzyć deser jak z francuskich cukierni, który nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie się prezentuje.

Alergeny w szybkim jabłeczniku

Lista alergenów dla szybkiego jabłecznika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze szybkiego jabłecznika

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, które zawiera sporo cukru, więc nie powinno gościć często w menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
259.88
233.89
Białko (g)
3.81
3.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
35.32
31.79
Węglowodany przyswajalne (g)
34.74
31.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.58
0.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
12.18
10.96
Tłuszcze nasycone (g)
8.19
7.37
Tłuszcze nienasycone (g)
3.99
3.59
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.48
3.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.51
0.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
54.35
48.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina A (µg (mcg))
103.78
93.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.00
0.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.40
0.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
100.62
90.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.21
Ryboflawina (mg)
0.12
0.11
Niacyna (mg)
1.53
1.38
Foliany (µg (mcg))
37.45
33.71
Beta karoten (µg (mcg))
29.43
26.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
30.66
27.60
Potas (mg)
106.89
96.20
Wapń (mg)
32.74
29.47
Fosfor (mg)
76.04
68.43
Magnez (mg)
9.88
8.89
Żelazo (mg)
1.54
1.39
Cynk (mg)
0.33
0.30
Miedź (mg)
0.08
0.07
Mangan (mg)
0.19
0.17
Brak danych dla: żółtko jajka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkiego jabłecznika 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szybkiego jabłecznika

Koszt składników
25.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jabłka prażone
500 g
9.00
Za 790,0 g
Liczba opakowań 1
5.70
Za 500 g
Koszt składników
25.60