Ciasto biszkoptowe z jabłkiem

Opublikowano: 18.01.2022 r., 12:30 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto biszkoptowe z jabłkiem i migdałami na paterze.
Ciasto biszkoptowe z jabłkiem
Ciasto biszkoptowe z jabłkiem to przepyszna forma szarlotki, która nie tylko wspaniale smakuje, ale również dobrze wygląda. Sprawdzi się świetnie na co dzień.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 45 min
371 kcal
Kcal w porcji
136 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (275 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Masło - 1 kostka (100 g)
  • Jabłka prażone (500 g)
  • Migdały - płatki (80 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, rondelek

Przepis na ciasto biszkoptowe z jabłkiem krok po kroku

Jajka wbij do miski i ubij razem z cukrem na pianę.

W rondelku roztop masło i nieco je ostudź.

Do piany z jajek dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie zmieszaj mikserem.

Do ciasta dodawaj małymi porcjami masło i dokładnie ubijaj.

Ciasto połącz z 2/3 prażonych jabłek i dokładnie wymieszaj.

Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

Gotowe ciasto udekoruj pozostałymi jabłkami i płatkami migdałowymi.

Jak oceniasz przepis na ciasto biszkoptowe z jabłkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta biszkoptowego z jabłkiem

Ciasto biszkoptowe z jabłkiem to wspaniała alternatywa dla szarlotki, która zwykle przygotowywana jest na bazie ciasta kruchego lub drożdżowego. W tej wersji jabłka skąpane są w przepysznym biszkopcie, dzięki czemu tworzą pyszny duet, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Spokojnie sprawdzi się jako ciasto do popołudniowej kawy, gdyż jest niezwykle proste w przygotowaniu.

Przepis na ciasto biszkoptowe z jabłkiem pozwala na stworzenie naprawdę łatwego, a przy tym smacznego deseru. To opcja idealna dla każdego miłośnika szarlotek. Jest prosta, smaczna i puszysta. W dodatku po brzegi wypełniona jabłkami.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto biszkoptowe z jabłkiem w sposób niezwykle prosty, to ten prosty przepis świetnie się sprawdzi. Całość zabiera mało czasu i nie potrzeba do niego żadnych specjalnych umiejętności, dlatego będzie idealny nawet dla początkujących osób. Jednak ten sposób na przygotowywanie ciasta jest niezwykle ciekawy i znacznie różni się od klasycznej wersji. To dlatego, że do biszkoptu dodaje się prażone jabłka, które sprawiają, że jest on nieco bardziej wilgotny, ale również znacznie smaczniejszy. Dzięki czemu jego jedzenie dostarcza dużo więcej przyjemności. Można prażone jabłka przygotować zupełnie samodzielnie od podstaw, dusząc z cynamonem tarte jabłka, albo posiłkować się gotowym sklepowym produktem. Zwykle mają one dobry skład, dlatego nie trzeba obawiać się tej opcji. To świetna opcja, która pozwala uprościć cały proces i skrócić czas przygotowywania deseru. Wystarczy tylko kilka chwil, by ciasto było całkiem gotowe.

Ten prosty przepis będzie wspaniałą opcją dla każdego ceniącego sobie prostotę w kuchni. Choć wypiek jest łatwy, to jednak wciąż zachwyca smakiem. To ze względu na naprawdę fantastyczny biszkopt, który co najlepsze zawsze się udaje, dzięki czemu nie trzeba się martwić, że będzie zbyt skomplikowany. To idealny pomysł na ciasto pyszne, które również wspaniale się prezentuje. Na pewno zasmakuje całej rodzinie. Biszkopt jest niezwykle lekkostrawny, więc będzie dobry również dla dzieci.

Alergeny w cieście biszkoptowym z jabłkiem

Lista alergenów dla ciasta biszkoptowego z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały - płatki

Wartości odżywcze ciasta biszkoptowego z jabłkiem

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(136g)
Energia (kcal)
273.16
371.50
Białko (g)
6.18
8.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(136g)
Węglowodany (g)
39.93
54.31
Węglowodany przyswajalne (g)
38.84
52.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.09
1.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(136g)
Tłuszcz (g)
10.71
14.56
Tłuszcze nasycone (g)
5.36
7.28
Tłuszcze nienasycone (g)
5.35
7.28
Cholesterol (mg)
74.94
101.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(136g)
Witamina A (µg (mcg))
75.85
103.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.63
0.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.84
2.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
74.18
100.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.29
Ryboflawina (mg)
0.24
0.32
Niacyna (mg)
1.55
2.11
Foliany (µg (mcg))
39.51
53.74
Beta karoten (µg (mcg))
15.14
20.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(136g)
Sód (mg)
41.56
56.52
Potas (mg)
137.51
187.01
Wapń (mg)
44.23
60.15
Fosfor (mg)
108.42
147.46
Magnez (mg)
25.69
34.94
Żelazo (mg)
1.74
2.36
Cynk (mg)
0.62
0.85
Miedź (mg)
0.13
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta biszkoptowego z jabłkiem 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta biszkoptowego z jabłkiem

Koszt składników
33.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
275 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 275 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Masło
100 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jabłka prażone
500 g
9.00
Za 790,0 g
Liczba opakowań 1
5.70
Za 500 g
Migdały - płatki
80 g
7.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 80 g
Koszt składników
33.60