Przepis na ciasto biszkoptowe z jabłkiem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, rondelek

Jajka wbij do miski i ubij razem z cukrem na pianę.

W rondelku roztop masło i nieco je ostudź.

Do piany z jajek dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie zmieszaj mikserem.

Do ciasta dodawaj małymi porcjami masło i dokładnie ubijaj.

Ciasto połącz z 2/3 prażonych jabłek i dokładnie wymieszaj.

Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

Gotowe ciasto udekoruj pozostałymi jabłkami i płatkami migdałowymi.

Ciasto biszkoptowe z jabłkiem i migdałami na paterze.
ciasto biszkoptowe z jabłkiem
Koszt przygotowania dania
21.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
371 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
89

Ciasto biszkoptowe z jabłkiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście biszkoptowym z jabłkiem

Ciasto biszkoptowe z jabłkiem to wspaniała alternatywa dla szarlotki, która zwykle przygotowywana jest na bazie ciasta kruchego lub drożdżowego. W tej wersji jabłka skąpane są w przepysznym biszkopcie, dzięki czemu tworzą pyszny duet, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Spokojnie sprawdzi się jako ciasto do popołudniowej kawy, gdyż jest niezwykle proste w przygotowaniu.

Przepis na ciasto biszkoptowe z jabłkiem pozwala na stworzenie naprawdę łatwego, a przy tym smacznego deseru. To opcja idealna dla każdego miłośnika szarlotek. Jest prosta, smaczna i puszysta. W dodatku po brzegi wypełniona jabłkami.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto biszkoptowe z jabłkiem w sposób niezwykle prosty, to ten prosty przepis świetnie się sprawdzi. Całość zabiera mało czasu i nie potrzeba do niego żadnych specjalnych umiejętności, dlatego będzie idealny nawet dla początkujących osób. Jednak ten sposób na przygotowywanie ciasta jest niezwykle ciekawy i znacznie różni się od klasycznej wersji. To dlatego, że do biszkoptu dodaje się prażone jabłka, które sprawiają, że jest on nieco bardziej wilgotny, ale również znacznie smaczniejszy. Dzięki czemu jego jedzenie dostarcza dużo więcej przyjemności. Można prażone jabłka przygotować zupełnie samodzielnie od podstaw, dusząc z cynamonem tarte jabłka, albo posiłkować się gotowym sklepowym produktem. Zwykle mają one dobry skład, dlatego nie trzeba obawiać się tej opcji. To świetna opcja, która pozwala uprościć cały proces i skrócić czas przygotowywania deseru. Wystarczy tylko kilka chwil, by ciasto było całkiem gotowe.

Ten prosty przepis będzie wspaniałą opcją dla każdego ceniącego sobie prostotę w kuchni. Choć wypiek jest łatwy, to jednak wciąż zachwyca smakiem. To ze względu na naprawdę fantastyczny biszkopt, który co najlepsze zawsze się udaje, dzięki czemu nie trzeba się martwić, że będzie zbyt skomplikowany. To idealny pomysł na ciasto pyszne, które również wspaniale się prezentuje. Na pewno zasmakuje całej rodzinie. Biszkopt jest niezwykle lekkostrawny, więc będzie dobry również dla dzieci.

Wartości odżywcze ciasta biszkoptowego z jabłkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(136g)
Energia (kalorie)
273.16 kcal
371.50 kcal
Białko
6.18 g
8.41 g

Węglowodany w cieście biszkoptowym z jabłkiem

Na 100g
Na porcję
(136g)
Węglowodany
39.93 g
54.31 g
Węglowodany przyswajalne
38.84 g
52.82 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.09 g
1.49 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(136g)
Tłuszcz
10.71 g
14.56 g
Tłuszcze nasycone
5.36 g
7.28 g
Tłuszcze nienasycone
5.35 g
7.28 g
Cholesterol
74.94 mg
101.92 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto biszkoptowe z jabłkiem

Na 100g
Na porcję
(136g)
Witamina A
75.85 µg (mcg)
103.16 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.08 mg
Witamina B12
0.15 µg (mcg)
0.21 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C
0.63 mg
0.86 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D
0.32 µg (mcg)
0.43 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E
1.84 mg
2.50 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol
74.18 µg (mcg)
100.89 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina
0.21 mg
0.29 mg
Ryboflawina
0.24 mg
0.32 mg
Niacyna
1.55 mg
2.11 mg
Foliany
39.51 µg (mcg)
53.74 µg (mcg)
Beta karoten
15.14 µg (mcg)
20.59 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto biszkoptowe z jabłkiem

Na 100g
Na porcję
(136g)
Sód
41.56 mg
56.52 mg
Potas
137.51 mg
187.01 mg
Wapń
44.23 mg
60.15 mg
Fosfor
108.42 mg
147.46 mg
Magnez
25.69 mg
34.94 mg
Żelazo
1.74 mg
2.36 mg
Cynk
0.62 mg
0.85 mg
Miedź
0.13 mg
0.18 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta biszkoptowego z jabłkiem 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście biszkoptowym z jabłkiem

Lista alergenów dla ciasta biszkoptowego z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały - płatki

Cena przygotowania ciasta biszkoptowego z jabłkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
275 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 275 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Masło
100 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jabłka prażone
500 g
9.00
Za 790,0 g
Liczba opakowań 1
5.70
Za 500 g
Migdały - płatki
80 g
7.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 80 g
Koszt składników
33.60
Jak oceniasz przepis na ciasto biszkoptowe z jabłkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób