Puszysty jabłecznik z kruszonką
Opublikowano: 27.05.2023 r.
Nie ma nic lepszego niż puszysty jabłecznik z kruszonką, który jesteś w stanie samodzielnie przygotować w swoim domu.
Składniki dla 10 porcji:
- Jabłko - 1500 g
- Mąka pszenna typ 500 - 350 g (2 szklanki)
- Jajko - 1 szt.
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Proszek do pieczenia - 10 g (2 łyżeczki)
- Cukier - 60 g (6 łyżek)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, lodówka
Przepis krok po kroku
- Mąkę pszenną przesianej przez sitko na stolnicę, dodaj pokrojone w kawałki zimne masło.
- Wbij jajko, wsyp Proszek do pieczenia i cukier całość ugniataj.
- Uformuj kulę i odstaw do lodówki na godzinę
- Jabłka umyj, obierz ze skóry i usuń gniazda nasienne.
- Jabłka wymieszaj z odrobiną cynamonu.
- Schłodzone ciasto podzielna dwie części jedną z nich rozwałkuj i ułóż na spodzie blaszki.
- Dodaj jabłka, zetrzyj na tarce drugą część ciasta.
- Upiecz ciasto w piekarniku przez 60 min w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Do przygotowania szarlotki możesz użyć dowolnego rodzaju jabłek.