Ciasto z połówkami jabłek

Opublikowano: 02.05.2022 r., 10:32 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z połówkami jabłek podane na talerzu.
Ciasto z połówkami jabłek
Ciasto z połówkami jabłek to świetna alternatywa dla tradycyjnej szarlotki. Jest smaczne i proste. A w dodatku pięknie się prezentuje, dlatego sprawdzi się na imprezy.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 45 min
286 kcal
Kcal w porcji
144 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (320 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier (100 g)
  • Olej rzepakowy (70 ml)
  • Jogurt naturalny 2% (300 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Jabłko jak najmniejsze (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm

Przepis na ciasto z połówkami jabłek krok po kroku

Jajka wbij do miski i dodaj do nich cukier, a także cukier waniliowy. Całość ubij mikserem na wysokich obrotach na puszystą masę.

Do masy wlej olej i dokładnie wymieszaj mikserem.

Do ciasta dodawaj małymi partiami jogurt, cały czas ucierając.

Do ciasta przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszaj łyżką.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.

Jabłka umyj dobrze i przekrój na połówki. Usuń z nich gniazda nasienne.

Jabłka powtyka w ciasto.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto z połówkami jabłek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat ciasta z połówkami jabłek

Ciasto z połówkami jabłek to świetna alternatywa dla tradycyjnej szarlotki. Jest smaczne i proste. A w dodatku pięknie się prezentuje, dlatego sprawdzi się na imprezy.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z połówkami jabłek, które będzie pyszne, a przy okazji szybkie, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. W kilka chwil można przygotować ten klasyczny specjał, który zachwyca wszystkich gości. Szarlotka to niezastąpiony towarzysz wszelkich przyjęć. Każdy ceni ją za niezwykłą prostotę, a także cudowne połączenie maślanego spodu, duszonych i chrupiących jabłek. Jest tak dobre, że nie sposób powstrzymać się przed spróbowaniem. W kilka chwil pozwoli Ci stworzyć deser jak z francuskich cukierni, który nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie się prezentuje. Do jego przygotowania wcale nie trzeba specjalnych umiejętności, gdyż zawsze się udaje. Dzięki temu, że nie trzeba go zagniatać, ani ubijać da się go zrobić w bardzo szybki sposób, a przy okazji bez użycia skomplikowanego sprzętu. To dobra opcja dla osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi czy pracochłonnymi przepisami. Składniki na ciasto wystarczy wymieszać dokładnie w misce, by otrzymać dobra bazę dla tego wypieku.

Przepis na ciasto z połówkami jabłek to dokonały pomysł na wspaniały wypiek. Jest tak smaczne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To dobre rozwiązanie nawet dla początkujących. Choć szarlotka uważana jest za typowo polskie ciasto, to tak naprawdę pochodzi z Francji. To tam cukiernik wyczarował ten prosty placek dla cara, by go zachwycić smakiem. Od tego czasu ciasto to, w różnych formach zyskało popularność na całym świecie, również w Polsce. Warto przygotować ten wspaniały deser i cieszyć się jego wspaniałym smakiem i cudowną fakturą. Jabłka duszone w cynamonie wraz ze słodkim ciastem, tworzą niesamowitą kompozycję smakową, która przypadnie do gustu nawet największemu krytykowi kulinarnemu. Całość jest niesamowicie smaczna, a przy tym niezwykle prosta. Całość nie zajmuje zbyt dużo czasu, a dzięki opisanemu krok po kroku przepisowi ciasto powstanie w kilka minut. Najdłuższą częścią jego wykonania jest samo pieczenie.

Alergeny w cieście z połówkami jabłek

Lista alergenów dla ciasta z połówkami jabłek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze ciasta z połówkami jabłek

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(144g)
Energia (kcal)
198.73
286.17
Białko (g)
5.65
8.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(144g)
Węglowodany (g)
29.02
41.79
Węglowodany przyswajalne (g)
28.20
40.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.83
1.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(144g)
Tłuszcz (g)
6.76
9.74
Tłuszcze nasycone (g)
1.67
2.40
Tłuszcze nienasycone (g)
5.09
7.33
Cholesterol (mg)
44.33
63.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(144g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.48
2.13
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
38.46
55.38
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(144g)
Sód (mg)
44.04
63.41
Potas (mg)
105.56
152.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
60.69
87.39
Fosfor (mg)
71.85
103.46
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.02
15.87
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.49
2.14
Cynk (mg)
0.39
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z połówkami jabłek 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z połówkami jabłek

Koszt składników
23.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
320 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 320 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Olej rzepakowy
70 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 ml
Jogurt naturalny 2%
300 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.60
Za 300 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jabłko
500 g
jak najmniejsze
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Koszt składników
23.20