Ciasto z połówkami jabłek
- Mąka pszenna typ 500 (320 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier (100 g)
- Olej rzepakowy (70 ml)
- Jogurt naturalny 2% (300 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Jabłko jak najmniejsze (500 g)
Przepis na ciasto z połówkami jabłek krok po kroku
Jajka wbij do miski i dodaj do nich cukier, a także cukier waniliowy. Całość ubij mikserem na wysokich obrotach na puszystą masę.
Do masy wlej olej i dokładnie wymieszaj mikserem.
Do ciasta dodawaj małymi partiami jogurt, cały czas ucierając.
Do ciasta przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszaj łyżką.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
Jabłka umyj dobrze i przekrój na połówki. Usuń z nich gniazda nasienne.
Jabłka powtyka w ciasto.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut.
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Jabłecznik z bezą
-
Biszkopt z jabłkami
-
Szybkie ciasto z jabłkami i olejem
-
Szybki jabłecznik
-
Jabłecznik na biszkopcie
-
Jabłecznik z kruszonką
-
Jabłecznik sypany
-
Ucierane ciasto z jabłkami
-
Puszysty jabłecznik z kruszonką
-
Ciasto z budyniem i jabłkiem
-
Ciasto biszkoptowe z jabłkiem
-
Ciasto biszkoptowe z jabłkami
-
Ciasto z jabłkami i galaretką
-
Kruchy placek z jabłkami i budyniową pianką
-
Jabłecznik bez pieczenia
-
Jabłecznik królewski
-
Jabłeczniki
Więcej informacji na temat ciasta z połówkami jabłek
Ciasto z połówkami jabłek to świetna alternatywa dla tradycyjnej szarlotki. Jest smaczne i proste. A w dodatku pięknie się prezentuje, dlatego sprawdzi się na imprezy.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z połówkami jabłek, które będzie pyszne, a przy okazji szybkie, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. W kilka chwil można przygotować ten klasyczny specjał, który zachwyca wszystkich gości. Szarlotka to niezastąpiony towarzysz wszelkich przyjęć. Każdy ceni ją za niezwykłą prostotę, a także cudowne połączenie maślanego spodu, duszonych i chrupiących jabłek. Jest tak dobre, że nie sposób powstrzymać się przed spróbowaniem. W kilka chwil pozwoli Ci stworzyć deser jak z francuskich cukierni, który nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie się prezentuje. Do jego przygotowania wcale nie trzeba specjalnych umiejętności, gdyż zawsze się udaje. Dzięki temu, że nie trzeba go zagniatać, ani ubijać da się go zrobić w bardzo szybki sposób, a przy okazji bez użycia skomplikowanego sprzętu. To dobra opcja dla osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi czy pracochłonnymi przepisami. Składniki na ciasto wystarczy wymieszać dokładnie w misce, by otrzymać dobra bazę dla tego wypieku.
Przepis na ciasto z połówkami jabłek to dokonały pomysł na wspaniały wypiek. Jest tak smaczne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To dobre rozwiązanie nawet dla początkujących. Choć szarlotka uważana jest za typowo polskie ciasto, to tak naprawdę pochodzi z Francji. To tam cukiernik wyczarował ten prosty placek dla cara, by go zachwycić smakiem. Od tego czasu ciasto to, w różnych formach zyskało popularność na całym świecie, również w Polsce. Warto przygotować ten wspaniały deser i cieszyć się jego wspaniałym smakiem i cudowną fakturą. Jabłka duszone w cynamonie wraz ze słodkim ciastem, tworzą niesamowitą kompozycję smakową, która przypadnie do gustu nawet największemu krytykowi kulinarnemu. Całość jest niesamowicie smaczna, a przy tym niezwykle prosta. Całość nie zajmuje zbyt dużo czasu, a dzięki opisanemu krok po kroku przepisowi ciasto powstanie w kilka minut. Najdłuższą częścią jego wykonania jest samo pieczenie.
Alergeny w cieście z połówkami jabłek
Lista alergenów dla ciasta z połówkami jabłek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze ciasta z połówkami jabłek
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(144g)
Węglowodany
(144g)
Tłuszcze
(144g)
Witaminy
(144g)
Składniki mineralne
(144g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.