Ciasto z budyniem i jabłkiem
- Jabłko (600 g)
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Jajko (1 szt.)
- Masło (120 g)
- Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Żółtko jajka (5 szt.)
- Mleko 2% (750 ml)
- Cukier - pół szklanki (100 g)
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżka (20 g)
- Budyń (proszek) - 1 saszetka (40 g)
Przepis na ciasto z budyniem i jabłkiem krok po kroku
Przygotuj w misce kruche ciasto. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj 1 żółtko i cukier puder. Wkrój masło. Całość wymieszaj i wyrób rękami. Zwiń w kulkę i odstaw na 30 minut do lodówki.
Do garnka wlej 2 szklanki mleka i zagotuj je.
W miseczce zmieszaj resztę mleka, mąkę, cukier, budyń, żółtka i jedno jajko. Całą mieszankę wlej do gotującego się mleka i dobrze wymieszaj. Gotuj aż do uzyskania gęstej masy.
Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia i włóż do środka ciasto. Piecz tartę wraz z obciążnikami przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Na podpieczony spód wyłóż gotowy budyń i poukładaj umyte i pokrojone w cienkie plasterki jabłka.
Wierzch posyp cynamonem i zapiecz przez kolejne 10-12 minut.
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Jabłecznik z bezą
-
Biszkopt z jabłkami
-
Szybkie ciasto z jabłkami i olejem
-
Szybki jabłecznik
-
Jabłecznik na biszkopcie
-
Jabłecznik z kruszonką
-
Jabłecznik sypany
-
Ucierane ciasto z jabłkami
-
Puszysty jabłecznik z kruszonką
-
Ciasto biszkoptowe z jabłkiem
-
Ciasto z połówkami jabłek
-
Ciasto biszkoptowe z jabłkami
-
Ciasto z jabłkami i galaretką
-
Kruchy placek z jabłkami i budyniową pianką
-
Jabłecznik królewski
-
Jabłecznik bez pieczenia
-
Jabłeczniki
Więcej informacji na temat ciasta z budyniem i jabłkiem
Ciasto z budyniem i jabłkiem to wspaniały pomysł na naprawdę pyszny deser, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków. W takiej wersji ta szarlotka zachwyca słodko kwaskowym smakiem, który idealnie łączy się z bardzo maślanym spodem kruchego ciasta. Będzie świetnym wyborem do popołudniowej kawy.
Przepis na ciasto z budyniem i jabłkiem jest niezwykle prosty, dlatego świetnie sprawdzi się nawet dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. Będzie również dobrym wyborem dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt skomplikowanymi recepturami czy długim siedzeniem w kuchni. Z tym przepisem nie jest to konieczne. Całość jest tak łatwa, że zabiera tylko kilkanaście minut.
Ten placek, choć prosty, prezentuje się naprawdę przepięknie. Jest idealnym wyborem dla osób gustujących w tradycyjnych przepisach. ten taki właśnie jest. Dodatek budyniowej masy nieco całość unowocześnia, jednak całość jest bardzo prosta, a przy tym niezwykle uniwersalna, sprawdzi się idealnie na co dzień, czy od święta.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z budyniem i jabłkiem, by było naprawdę smaczne, a przy tym bardzo piękne, ten placek będzie idealnym wyborem. Do jego przygotowania nie potrzeba zbyt wielu składników, a wszystkie można dostać w każdym, nawet najmniejszym sklepie. To idealny wybór dla wszystkich tych, którzy kochają naprawdę wspaniałe, słodkie desery, które można z łatwością odtworzyć w domowej kuchni. Całość choć robiona samodzielnie, smakuje jak z najlepszej cukierni. Zwłaszcza, gdy posypie się ciasto cukrem pudrem i podaje jeszcze gorące.
Proste składniki, użyte do tego ciasta wcale nie sprawdzają, że ciasto jest nudne. Wręcz przeciwnie, wspaniała kompozycja smakowa tego wypieku utrudnia przejście obok niego obojętnie.
Ten prosty przepis pozwoli ci stworzyć ciasto nie tylko pyszne, ale również niezwykle szybkie i pięknie się prezentujące. To dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie przepadają za przesłodzonymi plackami z kremami. W tej wersji całość jest nieco słodka, ale przeważa kwaśny smak jabłek.
Alergeny w cieście z budyniem i jabłkiem
Lista alergenów dla ciasta z budyniem i jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciasta z budyniem i jabłkiem
To ciasto, tak jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(194g)
Węglowodany
(194g)
Tłuszcze
(194g)
Witaminy
(194g)
Składniki mineralne
(194g)
-
jabłko,
mąka pszenna,
jajka,
masło,
cukier,
jajka,
mleko,
cukier,
mąka ziemniaczana,
budyń,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.