Przepis na ciasto z budyniem i jabłkiem krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, duża miska, papier do pieczenia, rondelek, forma do tarty 25 cm, obciążniki do pieczenia

Przygotuj w misce kruche ciasto. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj 1 żółtko i cukier puder. Wkrój masło. Całość wymieszaj i wyrób rękami. Zwiń w kulkę i odstaw na 30 minut do lodówki.

Do garnka wlej 2 szklanki mleka i zagotuj je.

W miseczce zmieszaj resztę mleka, mąkę, cukier, budyń, żółtka i jedno jajko. Całą mieszankę wlej do gotującego się mleka i dobrze wymieszaj. Gotuj aż do uzyskania gęstej masy.

Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia i włóż do środka ciasto. Piecz tartę wraz z obciążnikami przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Na podpieczony spód wyłóż gotowy budyń i poukładaj umyte i pokrojone w cienkie plasterki jabłka.

Wierzch posyp cynamonem i zapiecz przez kolejne 10-12 minut.

Ciasto z budyniem i jabłkiem podane z cynamonem.
ciasto z budyniem i jabłkiem
Koszt przygotowania dania
14.72 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
329 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
87

Ciasto z budyniem i jabłkiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście z budyniem i jabłkiem

Ciasto z budyniem i jabłkiem to wspaniały pomysł na naprawdę pyszny deser, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków. W takiej wersji ta szarlotka zachwyca słodko kwaskowym smakiem, który idealnie łączy się z bardzo maślanym spodem kruchego ciasta. Będzie świetnym wyborem do popołudniowej kawy.

Przepis na ciasto z budyniem i jabłkiem jest niezwykle prosty, dlatego świetnie sprawdzi się nawet dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. Będzie również dobrym wyborem dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt skomplikowanymi recepturami czy długim siedzeniem w kuchni. Z tym przepisem nie jest to konieczne. Całość jest tak łatwa, że zabiera tylko kilkanaście minut.

Ten placek, choć prosty, prezentuje się naprawdę przepięknie. Jest idealnym wyborem dla osób gustujących w tradycyjnych przepisach. ten taki właśnie jest. Dodatek budyniowej masy nieco całość unowocześnia, jednak całość jest bardzo prosta, a przy tym niezwykle uniwersalna, sprawdzi się idealnie na co dzień, czy od święta.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z budyniem i jabłkiem, by było naprawdę smaczne, a przy tym bardzo piękne, ten placek będzie idealnym wyborem. Do jego przygotowania nie potrzeba zbyt wielu składników, a wszystkie można dostać w każdym, nawet najmniejszym sklepie. To idealny wybór dla wszystkich tych, którzy kochają naprawdę wspaniałe, słodkie desery, które można z łatwością odtworzyć w domowej kuchni. Całość choć robiona samodzielnie, smakuje jak z najlepszej cukierni. Zwłaszcza, gdy posypie się ciasto cukrem pudrem i podaje jeszcze gorące.

Proste składniki, użyte do tego ciasta wcale nie sprawdzają, że ciasto jest nudne. Wręcz przeciwnie, wspaniała kompozycja smakowa tego wypieku utrudnia przejście obok niego obojętnie.

Ten prosty przepis pozwoli ci stworzyć ciasto nie tylko pyszne, ale również niezwykle szybkie i pięknie się prezentujące. To dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie przepadają za przesłodzonymi plackami z kremami. W tej wersji całość jest nieco słodka, ale przeważa kwaśny smak jabłek.

Wartości odżywcze ciasta z budyniem i jabłkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(194g)
Energia (kalorie)
170.02 kcal
329.83 kcal
Białko
4.00 g
7.75 g
Brak danych dla: cukier puder, cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście z budyniem i jabłkiem

Na 100g
Na porcję
(194g)
Węglowodany
22.46 g
43.58 g
Węglowodany przyswajalne
21.67 g
42.05 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(194g)
Tłuszcz
7.34 g
14.23 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
4.65 g
9.02 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto z budyniem i jabłkiem

Na 100g
Na porcję
(194g)
Ryboflawina
0.15 mg
0.29 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Foliany
25.16 µg (mcg)
48.81 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier puder, cukier, budyń (proszek).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z budyniem i jabłkiem

Na 100g
Na porcję
(194g)
Sód
35.23 mg
68.34 mg
Potas
142.39 mg
276.23 mg
Wapń
69.20 mg
134.25 mg
Fosfor
94.97 mg
184.23 mg
Brak danych dla: cukier puder, cukier.
czytaj dalej
Magnez
10.89 mg
21.14 mg
Brak danych dla: cukier puder, cukier, budyń (proszek).
czytaj dalej
Cynk
0.44 mg
0.85 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z budyniem i jabłkiem 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z budyniem i jabłkiem

Lista alergenów dla ciasta z budyniem i jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania ciasta z budyniem i jabłkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
600 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 4
1.67
Za 600 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Żółtko jajka
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Mleko 2%
750 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka ziemniaczana
20 g
1 łyżka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Budyń (proszek)
40 g
1 saszetka
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Liczba porcji:
Koszt składników
35.60
Jak oceniasz przepis na ciasto z budyniem i jabłkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób