Jabłeczniki

jabłeczniki

Przepis na jabłecznik pochodzi z czasów rządów Aleksandra I. Kruche ciasto z kwaśnymi jabłkami stało się wtedy idealnym połączeniem, z którego można było tworzyć smaczne wypieki. W Polsce tradycyjny jabłecznik od lat bazuje na ucieranym z masłem i cynamonową kruszonką cieście. Niektórzy nazywają ów ciasto jabłecznikiem bądź szarlotką tatrzańską. Warto pamiętać jednak, że oba ciasta – mimo że ich nazwy stosuje się dziś zamiennie – zwykle różnią się od siebie zarówno formą, jak i smakiem.

Jabłeczniki - polecane przepisy

Jabłeczniki - pozostałe przepisy

Jabłeczniki – zbiór wyśmienitych przepisów na jabłecznik w różnych wydaniach

Jabłeczniki to ciasta, które regularnie pojawiają się na polskich przyjęciach. Niemal każda gospodyni domowa wie, w jaki sposób upiec to popularne i smaczne ciasto. Czym jabłecznik odróżnia się od szarlotki? Jak zrobić łatwe i szybkie ciasta z jabłkami na deser? Poznaj wskazówki na temat tego, w jaki sposób wybierać jabłka do jabłecznika, aby upiec idealny placek. Sprawdź też proste przepisy na jabłeczniki, którymi z pewnością zaskoczysz wszystkich gości.

Przepisy na jabłeczniki – szybkie sposoby na smaczne ciasto z jabłkami

Kilka słów na temat jabłecznika

W Polsce jabłecznik znany jest od wielu lat. Recepturę na idealne ciasto tego typu często przekazuje się u nas z pokolenia na pokolenie. Jabłeczniki piekli nasi przodkowe i pieczemy je dziś także my, bazując na dawnych, sprawdzonych przepisach. Jabłecznik to jeden z najczęściej pojawiających się wypieków podczas różnego rodzaju celebracji w Polsce. Pieczemy go z okazji imienin, świąt, a nawet w ramach weekendowego deseru dla całej rodziny. Bez cienia wątpliwości jabłecznik jest łakociem, który łączy pokolenia. Warto dodać, że można wypiekać go nie tylko na półkruchym cieście, ale też na cieście drożdżowym, francuskim bądź biszkoptowym. Ile ludzi, tyle pomysłów na jabłeczniki.

Najlepsi szefowie kuchni uważają, że jabłecznikiem powinno nazywać się ciasto z surowymi jabłkami z cynamonem oraz cukrem, które zostały uprzednio dobrze przetarte na tarce. W Polsce o takim cieście mówimy jabłecznik, ale niektórzy zamiennie używają też określenia szarlotka – o czym zaraz sobie więcej pomówimy. We Francji na przykład, gdzie ciasto jabłkowe ma z resztą swoje początki, jabłecznik określa się zwykle galette – a więc ciastem z owocami. W Ameryce z kolei na jabłecznik mówi się apple pie, co w tłumaczeniu na język polski oznacza po prostu ciasto jabłkowe.

Placek z jabłkami – ważne wskazówki przed pieczeniem

Co takiego ważnego jest w każdym jabłeczniku? Oczywiście jabłka! Aby ciasto się udało, należy nauczyć się wybierać jak najlepsze do niego okazy jabłek. Najsmaczniejsze będą jabłuszka z własnego sadu, niepryskane chemią i zebrane w okolicy jesieni – właśnie wtedy są najsmaczniejsze i najbardziej dojrzałe. Oczywiście równie dobre będą też jabłka od ekologicznych sadowników bądź z innych sprawdzonych źródeł. Bardzo ważne będzie też prawidłowe dobranie smaku jabłuszek do wypieku. Owoce powinny być słodko-kwaśne, a nawet całkiem kwaśne. Właśnie dlatego do pieczenia jabłecznika poleca się szczególne gatunki jabłek np. antonówkę, papierówkę albo szarą renetę.

Jabłek do jabłecznika nie trzeba zawsze kroić. Niekiedy można zrobić z owoców mus, który będzie również wyborny i aksamitny. Żeby jednak taki mus zrobić, należy pokroić jabłuszka na kawałki i udusić w garnku – muszą zmięknąć i zostać wymieszane do jednolitej, gęstej konsystencji. Trzeba pamiętać o odparowywaniu wody, gdy mus w garnuszku jest zbyt lejący. Taki mus się słodzi, najlepiej zdrowym cukrem (jak stewia). Można też dodać do niego kilka pachnących przypraw, żeby jabłecznik był jeszcze smaczniejszy (jak imbir albo cynamon). Co ciekawe, mus jabłkowy można zawekować i otworzyć za jakiś czas, gdy będzie się mieć ochotę na jabłkowe ciasto.

Chcesz zrobić kruche ciasto do jabłecznika, aby upiec deser dla gości? To bardzo łatwe! Aby upiec idealnie kruche ciasto, wystarczy postępować według wskazówek. Mąkę zawsze należy przesiewać przez sito, gdyż grudki często uniemożliwiają ugniatanie ciasta. Nie wolno też zagniatać go zbyt długo – ciepło dłoni może bowiem źle oddziaływać na ciasto. Przed upieczeniem spodu jabłecznika powinno się schować ciasto do lodówki przynajmniej na 30 minut. Stosując się do tych porad, na pewno upieczesz smaczne, rozpływające się w ustach ciasto z jabłkami.

Sprawdzone przepisy na jabłeczniki – poznaj najlepsze receptury na ciasto!

Czym jabłecznik różni się od szarlotki?

W Polsce nadal używamy zamiennie określenia szarlotka na jabłecznik – i odwrotnie. Warto zdać sobie jednak sprawę z tego, że szarlotka i jabłecznik to dwa różne ciasta, mimo że ich skład jest dość podobny. Zobacz, po czym rozpoznać, który wypiek jest jabłecznikiem, a który szarlotką.

  1. Szarlotka to półkruche albo kruche ciasto. Piecze się je bowiem właśnie na takim spodzie. Spód szarlotki ugniata się bardzo szybko, najlepiej z mąki krupczatki, cukru pudru, masła oraz zimnej wody. Jabłecznik można upiec na praktycznie każdym cieśnie – biszkopcie, cieście drożdżowym lub francuskim.
  2. W szarlotce obowiązkowo powinny znaleźć się goździki i cynamon. W jabłeczniku przyprawy korzenne dodaje się według uznania – niektórzy decydują się nie dodawać ich wcale.
  3. Szarlotka, w przeciwieństwie do jabłecznika, nie musi zostać upieczona wyłącznie z jabłkami. Można ją robić również z innymi owocami, np. ze śliwkami, truskawkami czy gruszkami.
  4. Podczas robienia szarlotki istotne jest włożenie ciasta do lodówki, żeby później osobno zrobić z niego spód. Jabłka w szarlotce powinno się też wcześniej poddusić w garnku – oczywiście według starych, kultowych przepisów.
  5. Jabłecznik można serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło. Szarlotkę powinno się z kolei podawać jedynie na zimno.

Jabłecznik wraz z szarlotką to ciasta, które w Polsce są jednymi z najczęściej pieczonych. Nasi rodacy uwielbiają ciasto z jabłkami. Niezależnie od przepisu przekazywanego nam z pokolenia na pokolenie, jabłecznik bądź szarlotka zawsze smakują doskonale. Nie ma jednego sprawdzonego sposobu na wypiek. Wiele rodzin piecze ciasto z kruszonką, inni prószą je cukrem pudrem, a jeszcze inni zamiast kawałków jabłek wybierają mus. Dzięki bogactwu receptur na jabłkowe ciasto, na świecie jest dziś ich niezliczona ilość. Wypiek cieszy zatem podniebienia ludzi nie tylko w naszym kraju, ale niemal na każdym krańcu globu.

Najlepsze przepisy na jabłecznik – zaskocz nimi niezapowiedzianych gości!

Planujesz rodzinną imprezę? A może nie masz pomysłu na deser do popołudniowej kawy? Oto kilka ciekawych i smacznych przepisów na jabłecznik.

  • Jabłecznik z bezą – świetna propozycja na pyszne i szybkie ciasto dla niezapowiedzianych gości. Można zrobić je bez wybitnego doświadczenia w pieczeniu. Na ciasto składa się dosłownie kilka składników: mąka krupczatka, cukier, jaja, masło oraz dobrej jakości jabłka.
  • Jabłecznik z kruszonką – ciasto jest wilgotne, smaczne oraz bardzo proste w przygotowaniu. Zrobisz je w maksymalnie 30 minut z niewielu składników. Ciasto idealnie komponuje się z gorącą kawą i lodami waniliowymi.
  • Jabłecznik bez pieczenia – wyróżnia się pokrojonymi w równą kosteczkę jabłkami oraz bitą śmietaną, która podkreśla smak ciasta. Jabłecznika nie trzeba piec, a więc to idealna opcja dla osób, które lubią zimne desery lub zwyczajnie nie mają piekarnika. Warto posypać jabłecznik startą na tarce mleczną lub gorzką czekoladą.
  • Jabłecznik z budyniem – świetny deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Ciasto robi się szybko, więc będzie ono idealną propozycją na słodki poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Tym, co przebija się przez charakterystyczny smak i zapach jabłek, jest gęsta masa budyniowa i aromat pomarańczowy, którego zdecydowanie warto użyć w tym wypieku.
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto