Jabłeczniki - polecane przepisy
-
Szarlotka
Szarlotka jest prosta do przygotowania, a idealnie nadaje się jako deser lub poczęstunek dla gości. Uwielbiają ją nie tylko dzieci, …
55 + 60 min łatwy 20 214 kcal -
Tarta z jabłkiem
Pyszna tarta na kruchym spodzie z jabłkami to idealny pomysł na słodki deser w rodzinnym gronie lub na imprezę ze …
20 + 40 min łatwy 15 201 kcal -
Szarlotka z kruszonką
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
40 + 50 min łatwy 16 187 kcal -
Szarlotka z bezą
Pyszna szarlotka z bezą na kruchym cieście to ciasto, które po prostu trzeba znać. Jest bardzo delikatna, maślana i kremowa …
40 + 40 min średni 10 440 kcal -
Jabłecznik na kruchym cieście
Ulubione ciasto wielu z nas – łatwy, szybki i pyszny jabłecznik na kruchym cieście. Jest prostym przepisem, który musisz poznać. …
30 + 50 min łatwy 12 416 kcal
Jabłeczniki - pozostałe przepisy
-
Jabłecznik z budyniem
Prosta szarlotka z budyniem na kruchym cieście to placek, który uwielbiają wszyscy. Dobry sposób na pyszną odmianę tradycyjnego ciasta z …
30 + 40 min łatwy 14 353 kcal -
Szarlotka z budyniem
Najlepsza szarlotka z budyniem waniliowym na kruchym cieście to ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję dlatego po prostu warto …
50 + 40 min średni 10 413 kcal -
Szarlotka na kruchym cieście
Szarlotka na kruchym cieście jest pysznym i aromatycznym deserem. Kruche ciasto miło otula duszone jabłka w cynamonowym sosie i sprawia, …
25 + 50 min łatwy 10 368 kcal -
Jabłecznik z bezą
Jabłecznik z bezą to doskonała propozycja na domowe szybkie ciasto z owocami. Przepis na jabłecznik z bezą jest bardzo prosty, …
20 + 60 min łatwy 11 461 kcal -
Biszkopt z jabłkami
Pyszny biszkopt z jabłkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne prosty przepis na deser, który idealnie sprawdzi się …
60 + 45 min łatwy 12 220 kcal -
Szarlotka królewska
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
40 + 120 min łatwy 18 143 kcal
-
Szybka szarlotka
Szybka szarlotka to ciasto dla prawdziwych miłośników prostych deserów, które można z łatwością przygotować we własnej kuchni w kilka chwil. …
25 + 40 min łatwy 10 -
Szarlotka z pianką
Szarlotka z pianką jest przepysznym deserem i świetną alternatywą dla osób, którym znudziło się już tradycyjne wydanie tego placka. Dodatek …
25 + 50 min łatwy 10 435 kcal -
Szybkie ciasto z jabłkami i olejem
Szybkie ciasto z jabłkami i olejem to doskonała propozycja na wykorzystanie jabłek. Pyszne wilgotne ciasto idealnie sprawdza się jako słodki …
10 + 50 min łatwy 10 443 kcal -
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce, aż grzech ich nie wykorzystać, szczególnie teraz w okresie jesienno-zimowym. To okres, który nie …
25 + 40 min łatwy 10 363 kcal
-
Jabłecznik na biszkopcie
Pyszny jabłecznik na biszkopcie to dobry pomysł na domowy, a co ważne prosty przepis na deser, który idealnie sprawdzi się …
90 + 60 min łatwy 12 221 kcal -
Szarlotka bezglutenowa
Szarlotka bezglutenowa nie różni się przygotowaniu od szarlotki z mąką pszenną. Trzeba tylko pamiętać o tym, aby wszystkie składniki nie …
50 + 65 min łatwy 20 232 kcal -
Jabłecznik z kruszonką
Jabłecznik z kruszonką to wspaniałe wilgotne ciasto, idealne do kawy i herbaty. Przepis na jabłecznik z kruszonką jest łatwy do …
20 + 50 min łatwy 11 544 kcal -
Jabłecznik sypany
Ciasto z jabłkami znane jest jako jabłecznik lub szarlotka i występuję w wielu kombinacjach. Dziś pokazujemy Wam jak zrobić jabłecznik …
15 + 60 min łatwy 10 388 kcal -
Omlet szarlotka
Omlet szarlotka to świetnie rozwiązanie gdy marzy Ci się słodkie śniadanie na miły początek dnia. Jest to pyszne urozmaicenie śniadań, …
10 + 5 min łatwy 1 305 kcal -
Tarta z jabłkami i budyniem
Tarta z jabłkami i budyniem to pyszna tarta z owocami doskonała na deser dla dzieci. Tarte należy przygotować dzień przed …
15 + 40 min łatwy 10 661 kcal
-
Ucierane ciasto z jabłkami
Ucierane ciasto z jabłkami to świetny pomysł na smaczne ciasto, które przygotujesz z kilku składników. Domowe ciasto ucierane jest bardzo …
20 + 60 min łatwy 10 -
Strucla z jabłkami
Domowa strucla z jabłkami to pyszne i szybkie ciasto do kawy. Potrzebne składniki na pewno znajdziesz w swojej kuchni. Aby …
90 + 30 min łatwy 12 -
Ciasto z budyniem i jabłkiem
Ciasto z budyniem i jabłkiem to wspaniały pomysł na naprawdę pyszny deser, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom …
20 + 45 min łatwy 10 329 kcal -
Szarlotka z papierówek
Szarlotka z papierówek jest naprawdę pysznym pomysłem na łatwy wypiek, który zachwyca swoim niepowtarzalnym smakiem. Świetnie sprawdza się zarówno na …
20 + 40 min łatwy 10 223 kcal
-
Ciasto biszkoptowe z jabłkiem
Ciasto biszkoptowe z jabłkiem to wspaniała alternatywa dla szarlotki, która zwykle przygotowywana jest na bazie ciasta kruchego lub drożdżowego. W …
20 + 45 min łatwy 10 371 kcal -
Tarta z jabłkami i kruszonką
Pyszna tarta z jabłkami i kruszonką to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie …
60 + 45 min łatwy 12 255 kcal -
Ciasto z połówkami jabłek
Ciasto z połówkami jabłek to świetna alternatywa dla tradycyjnej szarlotki. Jest smaczne i proste. A w dodatku pięknie się prezentuje, …
20 + 45 min łatwy 10 -
Szarlotka na biszkopcie
Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce. Aż grzech ich nie wykorzystać szczególnie teraz w okresie jesienno - zimowym. To okres, …
20 + 40 min średni 10 456 kcal -
Prosta szarlotka bez zagniatania
Prosta szarlotka bez zagniatania to wspaniały pomysł na naprawdę pyszny domowy placek, który jest również bardzo łatwy w przygotowaniu. Całość …
15 + 50 min łatwy 10 259 kcal -
Ciasto z jabłkami i galaretką
Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce. Aż grzech ich nie wykorzystać szczególnie teraz w okresie jesienno - zimowym. To okres, …
30 + 50 min łatwy 10 243 kcal
-
Wegańska szarlotka
Jabłecznik wegański bez jajka to najlepszy przepis na wegańską szarlotkę. Wystarczą zaledwie 4 składniki i pyszna fit, wegańska szarlotka jest …
20 + 45 min łatwy 8 477 kcal -
Jabłecznik bez pieczenia
Prosty i pyszny jabłecznik bez pieczenia z krojonymi jabłkami i bitą śmietaną. To jest deser godny najwyższej rangi. Całość jest …
30 min łatwy 12 413 kcal -
Szarlotka z kaszy manny
Szarlotka z kaszy manny to doskonała propozycja na ciasto z jabłkami. Wspaniale pasuje podane z kawą i herbatą. Można je …
20 + 60 min łatwy 10 567 kcal -
Szarlotka bez jajek
Szarlotka bez jajek to doskonały pomysł na prosty i szybki deser, który idealnie sprawdzi się na imprezę czy spotkanie z …
90 + 60 min łatwy 12 289 kcal
Jabłeczniki – zbiór wyśmienitych przepisów na jabłecznik w różnych wydaniach
Jabłeczniki to ciasta, które regularnie pojawiają się na polskich przyjęciach. Niemal każda gospodyni domowa wie, w jaki sposób upiec to popularne i smaczne ciasto. Czym jabłecznik odróżnia się od szarlotki? Jak zrobić łatwe i szybkie ciasta z jabłkami na deser? Poznaj wskazówki na temat tego, w jaki sposób wybierać jabłka do jabłecznika, aby upiec idealny placek. Sprawdź też proste przepisy na jabłeczniki, którymi z pewnością zaskoczysz wszystkich gości.
Przepisy na jabłeczniki – szybkie sposoby na smaczne ciasto z jabłkami
Kilka słów na temat jabłecznika
W Polsce jabłecznik znany jest od wielu lat. Recepturę na idealne ciasto tego typu często przekazuje się u nas z pokolenia na pokolenie. Jabłeczniki piekli nasi przodkowe i pieczemy je dziś także my, bazując na dawnych, sprawdzonych przepisach. Jabłecznik to jeden z najczęściej pojawiających się wypieków podczas różnego rodzaju celebracji w Polsce. Pieczemy go z okazji imienin, świąt, a nawet w ramach weekendowego deseru dla całej rodziny. Bez cienia wątpliwości jabłecznik jest łakociem, który łączy pokolenia. Warto dodać, że można wypiekać go nie tylko na półkruchym cieście, ale też na cieście drożdżowym, francuskim bądź biszkoptowym. Ile ludzi, tyle pomysłów na jabłeczniki.
Najlepsi szefowie kuchni uważają, że jabłecznikiem powinno nazywać się ciasto z surowymi jabłkami z cynamonem oraz cukrem, które zostały uprzednio dobrze przetarte na tarce. W Polsce o takim cieście mówimy jabłecznik, ale niektórzy zamiennie używają też określenia szarlotka – o czym zaraz sobie więcej pomówimy. We Francji na przykład, gdzie ciasto jabłkowe ma z resztą swoje początki, jabłecznik określa się zwykle galette – a więc ciastem z owocami. W Ameryce z kolei na jabłecznik mówi się apple pie, co w tłumaczeniu na język polski oznacza po prostu ciasto jabłkowe.
Placek z jabłkami – ważne wskazówki przed pieczeniem
Co takiego ważnego jest w każdym jabłeczniku? Oczywiście jabłka! Aby ciasto się udało, należy nauczyć się wybierać jak najlepsze do niego okazy jabłek. Najsmaczniejsze będą jabłuszka z własnego sadu, niepryskane chemią i zebrane w okolicy jesieni – właśnie wtedy są najsmaczniejsze i najbardziej dojrzałe. Oczywiście równie dobre będą też jabłka od ekologicznych sadowników bądź z innych sprawdzonych źródeł. Bardzo ważne będzie też prawidłowe dobranie smaku jabłuszek do wypieku. Owoce powinny być słodko-kwaśne, a nawet całkiem kwaśne. Właśnie dlatego do pieczenia jabłecznika poleca się szczególne gatunki jabłek np. antonówkę, papierówkę albo szarą renetę.
Jabłek do jabłecznika nie trzeba zawsze kroić. Niekiedy można zrobić z owoców mus, który będzie również wyborny i aksamitny. Żeby jednak taki mus zrobić, należy pokroić jabłuszka na kawałki i udusić w garnku – muszą zmięknąć i zostać wymieszane do jednolitej, gęstej konsystencji. Trzeba pamiętać o odparowywaniu wody, gdy mus w garnuszku jest zbyt lejący. Taki mus się słodzi, najlepiej zdrowym cukrem (jak stewia). Można też dodać do niego kilka pachnących przypraw, żeby jabłecznik był jeszcze smaczniejszy (jak imbir albo cynamon). Co ciekawe, mus jabłkowy można zawekować i otworzyć za jakiś czas, gdy będzie się mieć ochotę na jabłkowe ciasto.
Chcesz zrobić kruche ciasto do jabłecznika, aby upiec deser dla gości? To bardzo łatwe! Aby upiec idealnie kruche ciasto, wystarczy postępować według wskazówek. Mąkę zawsze należy przesiewać przez sito, gdyż grudki często uniemożliwiają ugniatanie ciasta. Nie wolno też zagniatać go zbyt długo – ciepło dłoni może bowiem źle oddziaływać na ciasto. Przed upieczeniem spodu jabłecznika powinno się schować ciasto do lodówki przynajmniej na 30 minut. Stosując się do tych porad, na pewno upieczesz smaczne, rozpływające się w ustach ciasto z jabłkami.
Sprawdzone przepisy na jabłeczniki – poznaj najlepsze receptury na ciasto!
Czym jabłecznik różni się od szarlotki?
W Polsce nadal używamy zamiennie określenia szarlotka na jabłecznik – i odwrotnie. Warto zdać sobie jednak sprawę z tego, że szarlotka i jabłecznik to dwa różne ciasta, mimo że ich skład jest dość podobny. Zobacz, po czym rozpoznać, który wypiek jest jabłecznikiem, a który szarlotką.
- Szarlotka to półkruche albo kruche ciasto. Piecze się je bowiem właśnie na takim spodzie. Spód szarlotki ugniata się bardzo szybko, najlepiej z mąki krupczatki, cukru pudru, masła oraz zimnej wody. Jabłecznik można upiec na praktycznie każdym cieśnie – biszkopcie, cieście drożdżowym lub francuskim.
- W szarlotce obowiązkowo powinny znaleźć się goździki i cynamon. W jabłeczniku przyprawy korzenne dodaje się według uznania – niektórzy decydują się nie dodawać ich wcale.
- Szarlotka, w przeciwieństwie do jabłecznika, nie musi zostać upieczona wyłącznie z jabłkami. Można ją robić również z innymi owocami, np. ze śliwkami, truskawkami czy gruszkami.
- Podczas robienia szarlotki istotne jest włożenie ciasta do lodówki, żeby później osobno zrobić z niego spód. Jabłka w szarlotce powinno się też wcześniej poddusić w garnku – oczywiście według starych, kultowych przepisów.
- Jabłecznik można serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło. Szarlotkę powinno się z kolei podawać jedynie na zimno.
Jabłecznik wraz z szarlotką to ciasta, które w Polsce są jednymi z najczęściej pieczonych. Nasi rodacy uwielbiają ciasto z jabłkami. Niezależnie od przepisu przekazywanego nam z pokolenia na pokolenie, jabłecznik bądź szarlotka zawsze smakują doskonale. Nie ma jednego sprawdzonego sposobu na wypiek. Wiele rodzin piecze ciasto z kruszonką, inni prószą je cukrem pudrem, a jeszcze inni zamiast kawałków jabłek wybierają mus. Dzięki bogactwu receptur na jabłkowe ciasto, na świecie jest dziś ich niezliczona ilość. Wypiek cieszy zatem podniebienia ludzi nie tylko w naszym kraju, ale niemal na każdym krańcu globu.
Najlepsze przepisy na jabłecznik – zaskocz nimi niezapowiedzianych gości!
Planujesz rodzinną imprezę? A może nie masz pomysłu na deser do popołudniowej kawy? Oto kilka ciekawych i smacznych przepisów na jabłecznik.
- Jabłecznik z bezą – świetna
propozycja na pyszne i szybkie ciasto dla niezapowiedzianych gości. Można
zrobić je bez wybitnego doświadczenia w pieczeniu. Na ciasto składa się
dosłownie kilka składników: mąka krupczatka, cukier, jaja, masło oraz dobrej
jakości jabłka.
-
Jabłecznik z kruszonką – ciasto
jest wilgotne, smaczne oraz bardzo proste w przygotowaniu. Zrobisz je w
maksymalnie 30 minut z niewielu składników. Ciasto idealnie komponuje się z
gorącą kawą i lodami waniliowymi.
-
Jabłecznik bez pieczenia –
wyróżnia się pokrojonymi w równą kosteczkę jabłkami oraz bitą śmietaną, która
podkreśla smak ciasta. Jabłecznika nie trzeba piec, a więc to idealna opcja dla
osób, które lubią zimne desery lub zwyczajnie nie mają piekarnika. Warto
posypać jabłecznik startą na tarce mleczną lub gorzką czekoladą.
- Jabłecznik z budyniem – świetny deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Ciasto robi się szybko, więc będzie ono idealną propozycją na słodki poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Tym, co przebija się przez charakterystyczny smak i zapach jabłek, jest gęsta masa budyniowa i aromat pomarańczowy, którego zdecydowanie warto użyć w tym wypieku.