Przepis na ucierane ciasto z jabłkami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, makutra, pałka drewniana

Do makutry wsyp mąkę pszenną i proszek do pieczenia.

Dodaj jajka i cukier oraz ciepłe masło.

Ucieraj składniki do uzyskania gładkiego ciasta.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej połowę masy na ciasto.

Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych.

Pokrój je w drobną kostkę.

Wyłóż jabłka na ciasto, posyp cynamonem i na nie wylej resztę masy.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50-55 minut.

Ciasto wystudź i pokrój na porcje.

Ucierane ciasto z jabłkami podane na ciemnej, ozdobnej podkładce.
Ucierane ciasto z jabłkami
Koszt przygotowania dania
18.86 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
511 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Ucierane ciasto z jabłkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ucieranym cieście z jabłkami

Ucierane ciasto z jabłkami to świetny pomysł na smaczne ciasto, które przygotujesz z kilku składników. Domowe ciasto ucierane jest bardzo szybkie do zrobienia i wspaniale smakuje jako dodatek do kawy i herbaty podczas wielu różnych okazji. Przepis na ucierane ciasto z jabłkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, masło, cukier, proszek do pieczenia, jabłka, cynamon.

Jak zrobić ucierane ciasto z jabłkami? Do makutry wsyp mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodaj jajka i cukier oraz ciepłe masło. Ucieraj składniki do uzyskania gładkiego ciasta. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej połowę masy na ciasto. Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój je w drobną kostkę. Wyłóż jabłka na ciasto, posyp cynamonem i na nie wylej resztę masy. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50-55 minut. Ciasto wystudź i pokrój na porcje.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych, pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy, odpowiadają za dobry stan naszych włosów, paznokci oraz skóry. Witaminy z grupy B są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu, dlatego powinniśmy dbać o spożywanie ich w odpowiedniej ilości. Zawierają także mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszne ciasto to doskonały pomysł na deser dla całej rodziny. Smaczne i szybkie ciasto można przygotować także z dodatkiem kruszonki. Ciasto jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Najlepiej pod przykryciem, aby nie wyschło. Prosty przepis można przygotować z pomocą dzieci.

Wartości odżywcze ucieranego ciasta z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kalorie)
222.24 kcal
511.16 kcal
Białko
4.95 g
11.39 g

Węglowodany w ucieranym cieście z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany
24.54 g
56.44 g
Węglowodany przyswajalne
23.32 g
53.64 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.22 g
2.80 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz
11.87 g
27.31 g
Tłuszcze nasycone
7.81 g
17.95 g
Tłuszcze nienasycone
4.07 g
9.36 g
Cholesterol
78.03 mg
179.46 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ucierane ciasto z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A
109.00 µg (mcg)
250.70 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.16 mg
Witamina B12
0.14 µg (mcg)
0.33 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.52 mg
1.21 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
105.88 µg (mcg)
243.51 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.21 mg
0.49 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.40 mg
Niacyna
1.43 mg
3.28 mg
Foliany
39.49 µg (mcg)
90.82 µg (mcg)
Beta karoten
32.25 µg (mcg)
74.17 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ucierane ciasto z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód
23.30 mg
53.58 mg
Potas
182.64 mg
420.08 mg
Wapń
53.78 mg
123.69 mg
Fosfor
118.30 mg
272.09 mg
Magnez
12.12 mg
27.88 mg
Żelazo
1.53 mg
3.53 mg
Cynk
0.44 mg
1.00 mg
Miedź
0.07 mg
0.15 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ucieranego ciasta z jabłkami 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ucieranym cieście z jabłkami

Lista alergenów dla ucieranego ciasta z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania ucieranego ciasta z jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Masło
300 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Jabłko
1200 g
6 średnich sztuk
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 7
3.33
Za 1200 g
Cukier
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Koszt składników
25.60
Jak oceniasz przepis na ucierane ciasto z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób