Jabłecznik na biszkopcie

Opublikowano: 29.10.2021 r., 18:42 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jabłecznik na biszkopcie z cynamonem
Jabłecznik na biszkopcie
Jabłecznik na biszkopcie jest bardzo aromatyczny, a na dodatek ciasto jest puszyste i wilgotne. Natomiast dzięki cynamonowi zapach będzie roznosił się po całym domu.
Przygotowanie 90 min
Pieczenie i Prażenie 60 min
221 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (250 g)
  • Mąka ziemniaczana (50 g)
  • Cukier (150 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Jabłko (1500 g)
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki (16 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, mikser, papier do pieczenia, miska, tortownica 24 cm

Przepis na jabłecznik na biszkopcie krok po kroku

Jabłka umyj i obierz oraz usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój je w kostkę.

Pokrojone owoce przełóż do garnka i praż je około 10 minut pod przykrywką. Dodaj cynamon oraz łyżkę cukru. Pod koniec dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszaj - masa będzie przypominać kisiel.

Do miski wsyp cukier i jajka i miksuj na gładką i puszystą masę. Pod koniec ubijania wlej powoli do ciasta olej i dalej delikatnie miksuj do połączenia składników.

Połącz mąki z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito do masy z jajek. Połącz składniki delikatnie je mieszając.

3/4 ciasta przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Na upieczony spód wyłóż jabłka i wlej resztę ciasta na górę. Piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na jabłecznik na biszkopcie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,4% osób

Więcej informacji na temat jabłecznika na biszkopcie

Pyszny jabłecznik na biszkopcie to dobry pomysł na domowy, a co ważne prosty przepis na deser, który idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska w ciągu dnia. Ciasto biszkoptowe jest bardzo aromatyczne, a w połączeniu z jabłkami zapadnie Ci na długo w pamięci. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Zapach biszkoptu będzie roznosił się po całym domu. Smak możesz wzbogacić również o ulubione przyprawy, oczywiście wedle uznania. Koniecznie użyj cynamonu, ponieważ idealnie komponuje się z jabłkami.

Jak zrobić jabłecznik na biszkopcie? Przygotowanie jest bardzo proste. Na początku należy umyć i obrać jabłka oraz usunąć gniazda nasienne. Owoce kroimy na drobną kostkę. Wkładamy je do garnka i pod przykryciem prażymy około 10 minut. Nie dolewamy wody, ponieważ jabłka puszczą sok. Dodajemy cynamon i cukier i mieszamy. Pod koniec dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Masa będzie przypominać kisiel. Następnie w misce miksujemy jajka z cukrem na gładką i puszystą masę. Powoli dolewamy olej i dalej miksujemy do połączenia składników. W drugim naczyniu łączymy mąki z proszkiem do pieczenia i przez sito dodajemy do masy z jajek. Składniki delikatnie mieszamy do ich połączenia. Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy ¾ masy i wkładamy do piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 stopni. Na upieczony spód układamy jabłka oraz wylewamy pozostałe ciasto. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na jabłecznik na biszkopcie jest bardzo łatwy. Składa się z prostych składników, między innymi jabłek, które mają wiele właściwości prozdrowotnych dla naszego organizmu. Owoc jest przede wszystkim bogactwem błonnika odpowiadającego za regulację pracy jelit, dzięki czemu jest doskonałą osłoną przed zaparciami, a nawet chroni nas przed rakiem jelita grubego. Błonnik ma także wpływ na poziom cholesterolu we krwi, co ma wpływ na zmniejszenia ryzyka miażdżycy, a w przyszłości zawału serca. Jabłka mają również niski indeks glikemiczny dlatego są bezpieczne dla cukrzyków. Biszkopt z jabłkami można również przygotować tak, aby był bezpieczny dla diabetyka. Wystarczy zamieniać cukier na słodzić np. erytrytol oraz mąkę pszenną na taką o niskim indeksie glikemicznym.

Pomysł na szybkie ciasto z jabłkami jest łatwe w przygotowaniu, a na dodatek jabłecznik jest smaczny. Puszysty i dobry biszkopt również idealnie sprawdza się jaki słodki dodatek dla dzieci. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w jabłeczniku na biszkopcie

Lista alergenów dla jabłecznika na biszkopcie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze jabłecznika na biszkopcie

na 100g gotowej potrawy

Jeśli chcemy, aby ciasto miało więcej wartości odżywczych warto zamienić mąkę na inną bogatszą o witaminy i składniki mineralne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
147.41
221.12
Białko (g)
2.50
3.74
Fenyloalanina (mg)
0.06
0.09
Brak danych dla: jajko, proszek do pieczenia.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
26.79
40.19
Węglowodany przyswajalne (g)
24.85
37.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.95
2.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
3.40
5.10
Tłuszcze nasycone (g)
0.72
1.08
Tłuszcze nienasycone (g)
2.68
4.02
Cholesterol (mg)
36.60
54.90

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
17.75
26.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.23
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
15.74
23.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.91
1.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.80
43.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
16.77
25.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
17.48
26.22
Potas (mg)
187.17
280.75
Wapń (mg)
43.62
65.43
Fosfor (mg)
88.60
132.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.98
11.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.17
1.76
Cynk (mg)
0.24
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jabłecznika na biszkopcie 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jabłecznika na biszkopcie

Koszt składników
27.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Mąka ziemniaczana
50 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Jabłko
1500 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 9
4.17
Za 1500 g
Proszek do pieczenia
16 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 16 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
27.90