Ciasto z jabłkami i galaretką

Opublikowano: 24.11.2021 r., 20:01 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
szarlotka na paterze z jabłkami i cynamonem
Ciasto z jabłkami i galaretką
Inna wersja szarlotki, co powiesz na połączenie jabłek z cytrynową galaretką? Brzmi pysznie, poznaj przepis i wykonaj słodki deser.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Czas duszenia 50 min
243 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Jabłko (300 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
  • Masło - 1 kostka (250 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Galaretka - 1 opakowanie (77 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, blacha do pieczenia 20x25 cm

Przepis na ciasto z jabłkami i galaretką krok po kroku

Mąkę przesiej przez sito i połącz z masłem, dodaj jajka, żółtka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.

Dokładnie wymieszaj i ucieraj ciasto do uzyskania jednolitej masy.

Podziel ciasto na dwie części. Jedną rozwałkuj na stole z odrobiną mąki, drugą odłóż do lodówki.

Jabłka pokrój w kostkę i wymieszaj z cynamonem. Odstaw na chwilę.

Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu.

Jabłka podgrzej na patelni i dodaj galaretkę.

Podgrzane jabłka wyłóż na blachę z ciastem.

Kulę ciasta z lodówki rozwałkuj i ułóż na owocach.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 50 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na ciasto z jabłkami i galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat ciasta z jabłkami i galaretką

Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce. Aż grzech ich nie wykorzystać szczególnie teraz w okresie jesienno - zimowym. To okres, który nie tylko powinien kojarzyć nam się z chwilą odpoczynku, zastanowienia i refleksji, ale także z pysznymi, aromatycznymi daniami i deserami. Skoro o jabłkach mowa nie ma chyba osoby, która nie zna tradycyjnego jabłecznika. Szarlotka to prosty pomysł na deser znany już od dawna. Unoszący się zapach duszonych jabłek z cynamonem zawsze kojarzy się z ciepłem domowego ogniska,

szczególnie teraz w okresie jesienno- zimowym. Rozgrzewające ciasto na delikatnym spodzie w towarzystwie dobrej herbaty to idealny pomysł na spędzenie czasu w rodzinnym gronie lub w czasie samotnego relaksu. To aromatyczne ciasto przygotowywane już przez nasze babcie i mamy z czasem doczekało się wielu modyfikacji. Dzisiaj przedstawię Wam pomysł na ciasto z jabłkami i galaretką.

Jak zrobić ciasto z jabłkami i galaretką?

W moim przepisie wykorzystałam mąkę gryczaną, która naturalnie jest bezglutenowa, jednak śmiało możesz skorzystać z mąki bezglutenowej lub innej mąki naturalnie niezawierającej glutenu. Jabłka obierz ze skóry i usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i posyp łyżką cynamonu. Wymieszaj jabłka w misce i pozostaw na chwilę. Nie ma znaczenia, na jaką odmianę jabłek się zdecydujesz, wszystkie będą dobre. Wyrobione ciasto podziel na dwie kule, jedna powinna być mniejsza druga większa. Tą pierwszą zostaw w lodówce. Drugą rozwałkuj na stole z odrobiną mąki.

Jabłka przełóż na patelnię i delikatnie podgrzewaj, dodaj galaretkę i przełóż owoce do formy z ciastem. Drugą porcję ciasta rozwałkuj i połóż na owocach. Tak przygotowane ciasto upiecz w piecu przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Przyznaj, że to całkiem prosty przepis?

Nie dość, że ciasto jest szybkie i łatwe to dodatkowo pyszne. Zakochają się w nim nie tylko dorośli, ale także najmłodsi członkowie rodziny. Dlatego nie zwlekaj, wypróbuj przepis na ciasto z jabłkami i galaretką. Zaskocz wszystkich gości tą odmianą tradycyjnej szarlotki.

Alergeny w cieście z jabłkami i galaretką

Lista alergenów dla ciasta z jabłkami i galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze ciasta z jabłkami i galaretką

na 100g gotowej potrawy

Zamiast świeżych jabłek możesz użyć gotowego musu jabłkowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
347.53
243.27
Białko (g)
6.33
4.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
29.68
20.78
Węglowodany przyswajalne (g)
28.91
20.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.77
0.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
22.96
16.07
Tłuszcze nasycone (g)
15.20
10.64
Tłuszcze nienasycone (g)
7.76
5.43
Cholesterol (mg)
121.00
84.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.04
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.18
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.12
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.73
1.21
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
47.66
33.36
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
16.45
11.51
Potas (mg)
82.00
57.40
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
21.39
14.97
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
68.41
47.88
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.18
8.52
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.68
1.18
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.48
0.33
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.05
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z jabłkami i galaretką 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z jabłkami i galaretką

Koszt składników
29.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
300 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Galaretka
77 g
1 opakowanie
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
1.85
Za 77 g
Koszt składników
29.60