Ciasto z jabłkami i galaretką
- Jabłko (300 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Jajko (1 szt.)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Galaretka - 1 opakowanie (77 g)
Przepis na ciasto z jabłkami i galaretką krok po kroku
Mąkę przesiej przez sito i połącz z masłem, dodaj jajka, żółtka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
Dokładnie wymieszaj i ucieraj ciasto do uzyskania jednolitej masy.
Podziel ciasto na dwie części. Jedną rozwałkuj na stole z odrobiną mąki, drugą odłóż do lodówki.
Jabłka pokrój w kostkę i wymieszaj z cynamonem. Odstaw na chwilę.
Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu.
Jabłka podgrzej na patelni i dodaj galaretkę.
Podgrzane jabłka wyłóż na blachę z ciastem.
Kulę ciasta z lodówki rozwałkuj i ułóż na owocach.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 50 minut w 180 stopniach.
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Jabłecznik z bezą
-
Biszkopt z jabłkami
-
Szybkie ciasto z jabłkami i olejem
-
Szybki jabłecznik
-
Jabłecznik na biszkopcie
-
Jabłecznik z kruszonką
-
Jabłecznik sypany
-
Ucierane ciasto z jabłkami
-
Puszysty jabłecznik z kruszonką
-
Ciasto z budyniem i jabłkiem
-
Ciasto biszkoptowe z jabłkiem
-
Ciasto z połówkami jabłek
-
Ciasto biszkoptowe z jabłkami
-
Kruchy placek z jabłkami i budyniową pianką
-
Jabłecznik królewski
-
Jabłecznik bez pieczenia
-
Jabłeczniki
Więcej informacji na temat ciasta z jabłkami i galaretką
Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce. Aż grzech ich nie wykorzystać szczególnie teraz w okresie jesienno - zimowym. To okres, który nie tylko powinien kojarzyć nam się z chwilą odpoczynku, zastanowienia i refleksji, ale także z pysznymi, aromatycznymi daniami i deserami. Skoro o jabłkach mowa nie ma chyba osoby, która nie zna tradycyjnego jabłecznika. Szarlotka to prosty pomysł na deser znany już od dawna. Unoszący się zapach duszonych jabłek z cynamonem zawsze kojarzy się z ciepłem domowego ogniska,
szczególnie teraz w okresie jesienno- zimowym. Rozgrzewające ciasto na delikatnym spodzie w towarzystwie dobrej herbaty to idealny pomysł na spędzenie czasu w rodzinnym gronie lub w czasie samotnego relaksu. To aromatyczne ciasto przygotowywane już przez nasze babcie i mamy z czasem doczekało się wielu modyfikacji. Dzisiaj przedstawię Wam pomysł na ciasto z jabłkami i galaretką.
Jak zrobić ciasto z jabłkami i galaretką?
W moim przepisie wykorzystałam mąkę gryczaną, która naturalnie jest bezglutenowa, jednak śmiało możesz skorzystać z mąki bezglutenowej lub innej mąki naturalnie niezawierającej glutenu. Jabłka obierz ze skóry i usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i posyp łyżką cynamonu. Wymieszaj jabłka w misce i pozostaw na chwilę. Nie ma znaczenia, na jaką odmianę jabłek się zdecydujesz, wszystkie będą dobre. Wyrobione ciasto podziel na dwie kule, jedna powinna być mniejsza druga większa. Tą pierwszą zostaw w lodówce. Drugą rozwałkuj na stole z odrobiną mąki.
Jabłka przełóż na patelnię i delikatnie podgrzewaj, dodaj galaretkę i przełóż owoce do formy z ciastem. Drugą porcję ciasta rozwałkuj i połóż na owocach. Tak przygotowane ciasto upiecz w piecu przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Przyznaj, że to całkiem prosty przepis?
Nie dość, że ciasto jest szybkie i łatwe to dodatkowo pyszne. Zakochają się w nim nie tylko dorośli, ale także najmłodsi członkowie rodziny. Dlatego nie zwlekaj, wypróbuj przepis na ciasto z jabłkami i galaretką. Zaskocz wszystkich gości tą odmianą tradycyjnej szarlotki.
Alergeny w cieście z jabłkami i galaretką
Lista alergenów dla ciasta z jabłkami i galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciasta z jabłkami i galaretką
Zamiast świeżych jabłek możesz użyć gotowego musu jabłkowego.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.