Przepis na ciasto z jabłkami i galaretką krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, blacha do pieczenia 20x25 cm

Mąkę przesiej przez sito i połącz z masłem, dodaj jajka, żółtka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.

Dokładnie wymieszaj i ucieraj ciasto do uzyskania jednolitej masy.

Podziel ciasto na dwie części. Jedną rozwałkuj na stole z odrobiną mąki, drugą odłóż do lodówki.

Jabłka pokrój w kostkę i wymieszaj z cynamonem. Odstaw na chwilę.

Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu.

Jabłka podgrzej na patelni i dodaj galaretkę.

Podgrzane jabłka wyłóż na blachę z ciastem.

Kulę ciasta z lodówki rozwałkuj i ułóż na owocach.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 50 minut w 180 stopniach.

szarlotka na paterze z jabłkami i cynamonem
Ciasto z jabłkami i galaretką
Koszt przygotowania dania
12.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
243 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
70

Ciasto z jabłkami i galaretką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście z jabłkami i galaretką

Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce. Aż grzech ich nie wykorzystać szczególnie teraz w okresie jesienno - zimowym. To okres, który nie tylko powinien kojarzyć nam się z chwilą odpoczynku, zastanowienia i refleksji, ale także z pysznymi, aromatycznymi daniami i deserami. Skoro o jabłkach mowa nie ma chyba osoby, która nie zna tradycyjnego jabłecznika. Szarlotka to prosty pomysł na deser znany już od dawna. Unoszący się zapach duszonych jabłek z cynamonem zawsze kojarzy się z ciepłem domowego ogniska,

szczególnie teraz w okresie jesienno- zimowym. Rozgrzewające ciasto na delikatnym spodzie w towarzystwie dobrej herbaty to idealny pomysł na spędzenie czasu w rodzinnym gronie lub w czasie samotnego relaksu. To aromatyczne ciasto przygotowywane już przez nasze babcie i mamy z czasem doczekało się wielu modyfikacji. Dzisiaj przedstawię Wam pomysł na ciasto z jabłkami i galaretką.

Jak zrobić ciasto z jabłkami i galaretką?

W moim przepisie wykorzystałam mąkę gryczaną, która naturalnie jest bezglutenowa, jednak śmiało możesz skorzystać z mąki bezglutenowej lub innej mąki naturalnie niezawierającej glutenu. Jabłka obierz ze skóry i usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i posyp łyżką cynamonu. Wymieszaj jabłka w misce i pozostaw na chwilę. Nie ma znaczenia, na jaką odmianę jabłek się zdecydujesz, wszystkie będą dobre. Wyrobione ciasto podziel na dwie kule, jedna powinna być mniejsza druga większa. Tą pierwszą zostaw w lodówce. Drugą rozwałkuj na stole z odrobiną mąki.

Jabłka przełóż na patelnię i delikatnie podgrzewaj, dodaj galaretkę i przełóż owoce do formy z ciastem. Drugą porcję ciasta rozwałkuj i połóż na owocach. Tak przygotowane ciasto upiecz w piecu przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Przyznaj, że to całkiem prosty przepis?

Nie dość, że ciasto jest szybkie i łatwe to dodatkowo pyszne. Zakochają się w nim nie tylko dorośli, ale także najmłodsi członkowie rodziny. Dlatego nie zwlekaj, wypróbuj przepis na ciasto z jabłkami i galaretką. Zaskocz wszystkich gości tą odmianą tradycyjnej szarlotki.

Wartości odżywcze ciasta z jabłkami i galaretką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kalorie)
347.53 kcal
243.27 kcal
Białko
6.33 g
4.43 g

Węglowodany w cieście z jabłkami i galaretką

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany
29.68 g
20.78 g
Węglowodany przyswajalne
28.91 g
20.24 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz
22.96 g
16.07 g
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
15.20 g
10.64 g
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto z jabłkami i galaretką

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tiamina
0.26 mg
0.18 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.12 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Niacyna
1.73 mg
1.21 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Foliany
47.66 µg (mcg)
33.36 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z jabłkami i galaretką

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód
16.45 mg
11.51 mg
Potas
82.00 mg
57.40 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Wapń
21.39 mg
14.97 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Fosfor
68.41 mg
47.88 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Magnez
12.18 mg
8.52 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo
1.68 mg
1.18 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Cynk
0.48 mg
0.33 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.05 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z jabłkami i galaretką 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z jabłkami i galaretką

Lista alergenów dla ciasta z jabłkami i galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania ciasta z jabłkami i galaretką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
300 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Galaretka
77 g
1 opakowanie
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
1.85
Za 77 g
Liczba porcji:
Koszt składników
29.60
Jak oceniasz przepis na ciasto z jabłkami i galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób