Szybkie ciasto z jabłkami i olejem
- Mąka pszenna typ 500 (400 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Śmietana 18% (100 g)
- Cukier (200 g)
- Jajko (5 szt.)
- Jabłko - 4 duże sztuki (700 g)
- Rodzynki (100 g)
- Proszek do pieczenia (20 g)
Przepis na szybkie ciasto z jabłkami i olejem krok po kroku
Jajka ubij z cukrem, aż powstanie biała piana. Dodaj olej, śmietanę i mąkę pszenną, cynamon oraz proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników.
Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta razem z rodzynkami i wymieszaj dokładnie.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 45-50 minut.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Jabłecznik z bezą
-
Biszkopt z jabłkami
-
Szybki jabłecznik
-
Jabłecznik na biszkopcie
-
Jabłecznik z kruszonką
-
Jabłecznik sypany
-
Ucierane ciasto z jabłkami
-
Puszysty jabłecznik z kruszonką
-
Ciasto z budyniem i jabłkiem
-
Ciasto biszkoptowe z jabłkiem
-
Ciasto z połówkami jabłek
-
Ciasto biszkoptowe z jabłkami
-
Ciasto z jabłkami i galaretką
-
Kruchy placek z jabłkami i budyniową pianką
-
Jabłecznik królewski
-
Jabłecznik bez pieczenia
-
Jabłeczniki
Więcej informacji na temat szybkiego ciasta z jabłkami i olejem
Szybkie ciasto z jabłkami i olejem to doskonała propozycja na wykorzystanie jabłek. Pyszne wilgotne ciasto idealnie sprawdza się jako słodki dodatek do kawy i herbaty. Przepis na szybkie ciasto z jabłkami i olejem jest łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby go wykonać. Do zrobienia ciasta potrzebne są następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, cynamon, olej rzepakowy, śmietana 18%, jabłka i proszek do pieczenia.
Jak zrobić szybkie ciasto z jabłkami? W dużej misce umieść jajka, ubij je z cukrem, aż powstanie biała piana. Dodaj olej, śmietanę i mąkę pszenną, cynamon oraz proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta razem z rodzynkami i wymieszaj dokładnie. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 45-50 minut.
Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Ciekawostką jest że na całym świecie można spotkać ponad 9 tysięcy odmian jabłek. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i posiada właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Jabłka dzięki dużej zawartości błonnika świetnie nadają się dla osób chorych na cukrzycę. Najlepszymi jabłkami na szarlotkę są te odmiany boskop lub szara reneta, są one nieco cierpkie dzięki czemu ciasto nie jest zbyt słodkie.
Śmietana kwaśna jest źródłem tłuszczu mlecznego, który jest łatwo przyswajalny. Nadaje się do spożycia przez osoby z problemami z woreczkiem żółciowym, gdyż tłuszcz mleczny jest zemulgowaną formą tłuszczu, wchłania się on bezpośrednio do krwi.
Podsumowując prosty przepis na łatwe ciasto jest świetny gdy zjawią się niezapowiedziani goście. Pyszne ciasto możesz podać z bitą śmietaną lub kleksem śmietany.
Alergeny w szybkim cieście z jabłkami i olejem
Lista alergenów dla szybkiego ciasta z jabłkami i olejem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze szybkiego ciasta z jabłkami i olejem
Ciasto z jabłkami to słodki wypiek zawierający dużą ilość kalorii i cukru. Słodkie wypieki domowe nie zawierają konserwantów ja gotowe wypieki. Słodycze powinny występować w naszej diecie maksymalnie raz w tygodniu.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.