Szybkie ciasto z jabłkami i olejem

Opublikowano: 01.10.2021 r., 8:27 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szybkie ciasto z jabłkami i olejem podane na czarnej desce. Obok niego znajdują się całe jabłka oraz listki mięty.
Szybkie ciasto z jabłkami i olejem
Szybkie ciasto z jabłkami to doskonała propozycja na pyszne ciasto dla niezapowiedzianych gości. Przygotowanie wraz z pieczeniem zajmie Ci tylko godzinę.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 50 min
443 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (400 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Cukier (200 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Jabłko 4 duże sztuki (700 g)
  • Rodzynki (100 g)
  • Proszek do pieczenia (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, miska

Przepis na szybkie ciasto z jabłkami i olejem krok po kroku

Jajka ubij z cukrem, aż powstanie biała piana. Dodaj olej, śmietanę i mąkę pszenną, cynamon oraz proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników.

Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta razem z rodzynkami i wymieszaj dokładnie.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 45-50 minut.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na szybkie ciasto z jabłkami i olejem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat szybkiego ciasta z jabłkami i olejem

Szybkie ciasto z jabłkami i olejem to doskonała propozycja na wykorzystanie jabłek. Pyszne wilgotne ciasto idealnie sprawdza się jako słodki dodatek do kawy i herbaty. Przepis na szybkie ciasto z jabłkami i olejem jest łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby go wykonać. Do zrobienia ciasta potrzebne są następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, cynamon, olej rzepakowy, śmietana 18%, jabłka i proszek do pieczenia.

Jak zrobić szybkie ciasto z jabłkami? W dużej misce umieść jajka, ubij je z cukrem, aż powstanie biała piana. Dodaj olej, śmietanę i mąkę pszenną, cynamon oraz proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta razem z rodzynkami i wymieszaj dokładnie. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 45-50 minut.

Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Ciekawostką jest że na całym świecie można spotkać ponad 9 tysięcy odmian jabłek. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i posiada właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Jabłka dzięki dużej zawartości błonnika świetnie nadają się dla osób chorych na cukrzycę. Najlepszymi jabłkami na szarlotkę są te odmiany boskop lub szara reneta, są one nieco cierpkie dzięki czemu ciasto nie jest zbyt słodkie.

Śmietana kwaśna jest źródłem tłuszczu mlecznego, który jest łatwo przyswajalny. Nadaje się do spożycia przez osoby z problemami z woreczkiem żółciowym, gdyż tłuszcz mleczny jest zemulgowaną formą tłuszczu, wchłania się on bezpośrednio do krwi.

Podsumowując prosty przepis na łatwe ciasto jest świetny gdy zjawią się niezapowiedziani goście. Pyszne ciasto możesz podać z bitą śmietaną lub kleksem śmietany.

Alergeny w szybkim cieście z jabłkami i olejem

Lista alergenów dla szybkiego ciasta z jabłkami i olejem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze szybkiego ciasta z jabłkami i olejem

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z jabłkami to słodki wypiek zawierający dużą ilość kalorii i cukru. Słodkie wypieki domowe nie zawierają konserwantów ja gotowe wypieki. Słodycze powinny występować w naszej diecie maksymalnie raz w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
233.65
443.93
Białko (g)
5.21
9.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
35.89
68.19
Węglowodany przyswajalne (g)
34.62
65.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.27
2.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
8.15
15.48
Tłuszcze nasycone (g)
2.14
4.06
Tłuszcze nienasycone (g)
6.01
11.42
Cholesterol (mg)
57.10
108.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
30.87
58.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
29.60
56.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.49
2.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
40.20
76.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
10.55
20.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
26.15
49.68
Potas (mg)
240.71
457.35
Wapń (mg)
66.99
127.27
Fosfor (mg)
139.07
264.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.58
25.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.71
3.24
Cynk (mg)
0.46
0.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkiego ciasta z jabłkami i olejem 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szybkiego ciasta z jabłkami i olejem

Koszt składników
28.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Jabłko
700 g
4 duże sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 4
1.94
Za 700 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Koszt składników
28.30