Przepis na jabłecznik sypany krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cynamon, proszek do pieczenia, cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, miska

Nastaw piekarnik na 180 stopni.

Do miski wsyp suche składniki i dokładnie wymieszaj. Po czym podziel na 3 równe części.

Jabłka umyj i pozbaw gniazd nasiennych.

Zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj cynamon oraz łyżkę cukru i wymieszaj.

Formę posmaruj łyżeczką masła i wsyp do niej 1/3 części suchych składników.

Wyłóż połowę masy jabłkowej i na to wysyp drugą część suchych składników.

Na to wyłóż pozostałą część jabłek i znów wysyp ostatnią już część suchych składników.

Na wierzch zetrzyj masło na tarce, tak by dokładnie zakryło całe ciasto.

Piecz około 50-55 min.

Wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia.

Jabłecznik sypany w foremce z
Jabłecznik sypany, 3 jabłka i kuchenna ściereczka w tle
Koszt przygotowania dania
10.53 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
388 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
140

Jabłecznik sypany - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o jabłeczniku sypanym

Ciasto z jabłkami znane jest jako jabłecznik lub szarlotka i występuję w wielu kombinacjach. Dziś pokazujemy Wam jak zrobić jabłecznik sypany.

Ten jabłecznik wyróżnia przede wszystkim to, że powstaje z suchych składników. Najlepszy smak uzyskamy wykorzystując jabłka odmiany szara reneta, które są twardsze i bardziej kwaśne.

Domowy jabłecznik to pyszna odmiana jesiennego podwieczorku. Ale skąd w ogóle wzięło się to ciasto? Jaka jest jego historia?

Po raz pierwszy powstało ono we Francji. Szarlotka wzięła swoją nazwę od imienia księżnej Charlotte, carycy Rosji. Szarlotka to ciasto, które powstaje na kruchym lub półkruchym spodzie z dodatkiem masy na bazie owoców. W Polsce ta pyszna owocowa masa powstaje najczęściej z kwaśnych jabłek. Można wykorzystać jabłka surowe lub wcześniej przetworzone (smażone). To ciasto najczęściej pieczone jest w okresie jesiennym, ponieważ wtedy dojrzewają jabłka w polskich sadach. Tylko w Polsce występują pod nazwą „jabłecznik”. Ze względu na mnogość przepisów na szarlotkę można spotkać przepisy na masę owocową z dodatkiem rodzynek, gruszek, moreli lub śliwek. Także dodać można przyprawy korzenne, głównie cynamon lub starte goździki. Dodatek cynamonu nadaje jej dobry efekt rozgrzewający w zimne, jesienne popołudnia. Używając kwaśnych jabłek powstała masa jest smaczna, ze względu na kompozycję smaku słodkiego i właśnie kwaśnego, co nadaje szarlotce jej charakterystyczny smak.

Nasz przepis na jabłecznik sypany jest niezwykle prosty. Wystarczą jabłka, cynamon, suche składniki i masło. Ciasto to nie wymaga dodatków takich jak mleko lub jaja, dzięki czemu będzie odpowiednie również dla wegetarian i wegan, jeśli masło wymienicie na olej rzepakowy. Jest to szybki i prosty przepis. Wystarczy połączyć suche składniki, zetrzeć jabłka na tarce i w sumie ciasto jest już gotowe. Starte jabłka z dodatkiem cynamonu puszczają sok w czasie pieczenia. Cała wilgoć wciągana jest przez mąkę i kaszę mannę, dzięki czemu absolutnie cały placek przesiąknięty jest niesamowitym aromatem polskiej jesieni. Polecam to ciasto szczególnie tym, którzy nie czują się dobrze w robieniu ciasta kruchego, a chcieliby zaskoczyć swoją rodzinę. Uwierzcie, ten jabłecznik jest pyszny!

Wartości odżywcze jabłecznika sypanego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(215g)
Energia (kalorie)
180.71 kcal
388.53 kcal
Białko
1.74 g
3.75 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Fenyloalanina
0.08 mg
0.18 mg
Brak danych dla: cukier, proszek do pieczenia.
czytaj dalej

Węglowodany w jabłeczniku sypanym

Na 100g
Na porcję
(215g)
Węglowodany
29.16 g
62.70 g
Węglowodany przyswajalne
26.98 g
58.01 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.18 g
4.70 g
Brak danych dla: cukier, masło.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Tłuszcz
6.58 g
14.15 g
Tłuszcze nasycone
4.45 g
9.58 g

Witaminy w przepisie na jabłecznik sypany

Na 100g
Na porcję
(215g)
Witamina B6
0.05 mg
0.10 mg
Brak danych dla: cukier, masło.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.19 mg
Brak danych dla: cukier, proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.12 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Niacyna
0.73 mg
1.57 mg
Brak danych dla: cukier, proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Foliany
19.49 µg (mcg)
41.91 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na jabłecznik sypany

Na 100g
Na porcję
(215g)
Sód
2.95 mg
6.35 mg
Potas
138.63 mg
298.05 mg
Wapń
30.35 mg
65.25 mg
Fosfor
55.95 mg
120.30 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
8.47 mg
18.20 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
0.68 mg
1.47 mg
Cynk
0.16 mg
0.35 mg
Miedź
0.05 mg
0.10 mg
Mangan
0.16 mg
0.33 mg
Brak danych dla: cukier, masło.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jabłecznika sypanego 140
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jabłeczniku sypanym

Lista alergenów dla jabłecznika sypanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Kasza manna
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania jabłecznika sypanego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
130 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 130 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Kasza manna
170 g
1 szklanka
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 170 g
Proszek do pieczenia
10 g
1,5 czubatej łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Jabłko
1500 g
najlepiej kwaśne
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 9
4.17
Za 1500 g
Masło
170 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.25
Za 170 g
Cynamon
5 g
1 łyżeczka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Liczba porcji:
Koszt składników
18.20
Jak oceniasz przepis na jabłecznik sypany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób