Przepis na kruchy placek z jabłkami i budyniową pianką krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 500 g
- Cukier puder 55 g 1/3 szklanki
- Masło 250 g
- Śmietana 12% 20 g 1 łyżka
- Jajko 5 szt.
- Proszek do pieczenia 4 g 1 łyżeczka
- Cukier 165 g
- Budyń (proszek) 40 g bez cukru, 1 opakowanie, waniliowy lub śmietankowy
- Jabłko 1000 g
Jajka, masło, śmietana powinny być bardzo zimne.
Żółtka oddziel od białek. Białka pozostaw poza lodówką.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
Pokrojone w kostkę masło, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier puder, kilka kropli aromatu waniliowego, żółtka i śmietanę zacznij siekać nożem, a następnie zagnieć dłoniami. Powinno powstać gładkie ciasto.
Podziel ciasto na dwie części (1/3 i 2/3).
Schowaj mniejszą część do zamrażarki, a większą do lodówki (na 60 minut).
Nagrzej piekarnik do 180 st C, do formy wyłóż papier do pieczenia.
Ciasto wyjmij z lodówki i wyłóż na spód blaszki. Wyrównaj, zrób kilka nakłuć widelcem po całości.
Piecz spód przez 15 minut.
W tym czasie pokrój w większą kostkę obrane jabłka pozbawione gniazd nasiennych.
Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli oraz kilkoma kroplami aromatu cytrynowego.
Dodawaj do białek stopniowo cukier i za każdym razem miksuj około 1 minutę.
Gdy wykorzystasz cały cukier, dodaj do białek proszek budyniowy i miksuj kilka sekund, by składniki się połączyły.
Do pianki dodaj jabłka i delikatnie wymieszaj łyżką.
Na podpieczony spód wyłóż piankę z jabłkami.
Na wierzch zetrzyj zamrożoną drugą część ciasta - rozłóż równomiernie i lekko przygnieć dłoniami.
Piecz ciasto przez około 50 minut.
Smacznego!
-
Szarlotka
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka krucha
-
Szarlotka z bezą
-
Szarlotka z budyniem
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka królewska
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szarlotka z pianką
-
Szarlotka z jabłkami
-
Fit szarlotka
-
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka Thermomix
-
Szybki jabłecznik
-
Szarlotka z jabłkiem
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Szarlotka z papierówek
-
Szarlotka

(liczba kalorii)
Kruchy placek z jabłkami i budyniową pianką - cechy przepisu
Więcej o kruchym placku z jabłkami i budyniową pianką
Taki jabłecznik to ciekawa wersja. Kruchy placek z jabłkami ma dodatkowo budyniową piankę. Ciasto jest smaczne i proste. Zobacz, jak zrobić kruchy placek z jabłkami. Jeżeli jabłeczniki na kruchym spodzie są dla Ciebie najlepsze, ten pyszny, sprawdzony przepis koniecznie musisz znać. Nie jest to taka zwykła szarlotka. Ten przepis na kruchy placek z jabłkami ma dodatek pianki budyniowej. Ciasto jest bardzo kruche, waniliowe i smaczne. To idealny pomysł na pyszną odmianę tradycyjnego kruchego ciasta z jabłkami.
Kruchy placek z jabłkami i budyniową pianką to sprawdzony przepis na jabłecznik. Jest najlepszym pomysłem na nieco inną wersję. Przepis na kruchy placek z jabłkami składa się z kruchego ciasta wypełnionego budyniową pianką z jabłkami, a z wierzchu jest przykryty kruszonką. Na ciasto kruche składa się mąka, masło, żółtka, aromat waniliowy, cukier puder, proszek do pieczenia oraz śmietana. W skład budyniowej pianki wchodzą białka jaj, cukier, szczypta soli oraz aromat cytrynowy. Do tego oczywiście są jabłka.
Taki deser jest znakomity na każdą okazję. Czy to zwykły dzień, czy to jakaś okazja – kruchy placek z jabłkami oraz budyniową pianką jest doskonały. Ciasto jest smaczne, proste i stosunkowo szybkie w przygotowaniu. Każdy może zrobić ten deser, nawet osoby początkujące.
Jak zrobić kruchy placek z jabłkami i budyniową pianką? Do tego sprawdzonego przepisu potrzebujesz składników bardzo dobrze schłodzonych (żółtka, śmietana oraz masło). Białka do pianki powinny jednak być w temperaturze pokojowej. Białka zdążą się ogrzać, ponieważ ciasto kruche należy schłodzić. Przygotuj ciasto kruche, a następnie podpiecz je. Zrób piankę budyniową i wymieszaj ją z kawałkami jabłek. Warto, by jabłka nie były zbyt małe (fajnie jest je czuć w cieście). Na kruchym spodzie umieść piankę wraz z jabłkami i posyp startym na tarce ciastem. Upiecz ten pyszny kruchy placek z jabłkami i budyniową pianką i delektuj się smakiem.
Jak zrobisz kruchy placek z jabłkami i budyniową pianką możesz posypać go cukrem pudrem po ostudzeniu. Świetny pomysł na podanie ciasta to połączenie go z bitą śmietaną i lodami.
*W przepisie na kruchy placek z jabłkami i budyniową pianką nie jest konieczne chłodzenie ciasta kruchego. Na kruchy spód można użyć ciasta od razu bez chłodzenia. Na kruszonkę natomiast ciasto warto lekko zamrozić, więc na czas przygotowania reszty ciasta warto go schować do zamrażarki.
*Zamiast mąki pszennej bardzo dobra jest mąka krupczatka.
*Aromat cytrynowy w piance budyniowej można zastąpić cynamonem.
Wartości odżywcze kruchego placka z jabłkami i budyniową pianką
Energia i białka
(144g)
Węglowodany w kruchym placku z jabłkami i budyniową pianką
(144g)
Tłuszcze
(144g)
Witaminy w przepisie na kruchy placek z jabłkami i budyniową pianką
(144g)
Składniki mineralne w przepisie na kruchy placek z jabłkami i budyniową pianką
(144g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kruchym placku z jabłkami i budyniową pianką
Lista alergenów dla kruchego placka z jabłkami i budyniową pianką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko