Przepis na biszkopt krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, rózga, tortownica 26 cm

Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek.

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.

Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, wszystko wymieszaj rózgą, tak by nie było grudek.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Biszkopt na paterze z jajkami i mąką w tle.
biszkopt
Koszt przygotowania dania
6.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
142 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
57

Biszkopt - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o biszkopcie

Biszkopt to idealny dodatek do wszelkich deserów. Jest świetną bazą wszelkich ciast, nadaje im pysznego smaku i wspaniałej struktury. Ten z przepisu zawsze się udaje i wychodzi niezwykle puszysty i miękki jak gąbka. Dzięki temu będzie się świetnie komponował z przeróżnymi kremami i dodatkami. Choć wiele osób obawia się pieczenia biszkoptu, ze względu na jego trudność, to ten przepis udowadnia, że idealny biszkopt można zrobić łatwo, szybko i bez skomplikowanych sprzętów.

Przepis na biszkopt jest bardzo łatwy, a poza tym używa się do niego tylko podstawowych składników. W tym przepisie wykorzystuje się sporo jajek, można zrobić go z mniejszej ilości, jednak wtedy nie będzie tak sprężysty i wysoki. W opcji z mniejszą ilością, warto zmniejszyć też ilość mąki.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić biszkopt i jak upiec go w taki sposób, by był puszysty, wysoki i bardzo smaczny, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Dowiesz się z niego jak przygotować tradycyjny placek w sposób naprawdę łatwy, który świetnie się prezentuje.

Te biszkopt jest wprost idealny, ma odpowiednią miękkość, dobrą strukturę, jest także odpowiednio słodki. To ciasto będzie wspaniałą bazą do innych deserów. Można przekładać go kremem, podawać z galaretką czy z musami owocowymi. Po dodaniu kakao zamieni się w pyszne i puszyste ciasto czekoladowe.

Jeśli szukasz inspiracji na to jak się robi biszkopt do ciasta, który zawsze wychodzi i nie opada, to ten na pewno przypadnie ci do gustu. Nie trzeba wcale poświęcać dużo czasu na pieczenie biszkoptu idealnego. Trzeba tylko odpowiednio wymieszać wszystkie składniki. Bardzo ważne jest również, aby uważać i nie ubić piany z białek zbyt mocno, wtedy ciasto może nie wyjść. Najlepiej jest ubijać pianę do momentu, gdy staje się zwarta i bardzo puszysta i nie wypływa z miski.

Choć jest to bardzo prosty przepis, to całość wychodzi przepyszna. To najlepszy, domowy placek, który będzie wspaniałą podstawą wielu deserów i sprawi, że będą smakowały lepiej. To ciasto zawsze się udaje i pięknie się prezentuje.

Wartości odżywcze biszkoptu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(58g)
Energia (kalorie)
245.00 kcal
142.10 kcal
Białko
9.07 g
5.26 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w biszkopcie

Na 100g
Na porcję
(58g)
Węglowodany
39.85 g
23.11 g
Węglowodany przyswajalne
39.04 g
22.64 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(58g)
Tłuszcz
5.42 g
3.14 g
Tłuszcze nasycone
2.29 g
1.33 g
Tłuszcze nienasycone
3.13 g
1.81 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.00 g
1.16 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.13 g
0.65 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na biszkopt

Na 100g
Na porcję
(58g)
Witamina B6
0.16 mg
0.09 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.35 mg
0.20 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Foliany
67.76 µg (mcg)
39.30 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na biszkopt

Na 100g
Na porcję
(58g)
Sód
82.19 mg
47.67 mg
Potas
237.75 mg
137.90 mg
Wapń
66.75 mg
38.72 mg
Fosfor
182.97 mg
106.12 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
14.91 mg
8.65 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
2.67 mg
1.55 mg
Cynk
0.88 mg
0.51 mg
Miedź
0.08 mg
0.05 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptu 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w biszkopcie

Lista alergenów dla biszkoptu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania biszkoptu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
130 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 130 g
Mąka ziemniaczana
45 g
1/3 szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 45 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Liczba porcji:
Koszt składników
16.40
Jak oceniasz przepis na biszkopt
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób