Przepis na biszkopt krok po kroku
- Jajko 6 szt.
- Cukier 100 g pół szklanki
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 130 g 1 szklanka
- Mąka ziemniaczana 45 g 1/3 szklanki
- Proszek do pieczenia 4 g 1 łyżeczka
Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.
Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, wszystko wymieszaj rózgą, tak by nie było grudek.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Często zadawane pytania
-
Rzeszowiak
-
Biszkopty
-
Biszkopty na tort
-
Biszkopt na tort
-
Biszkopt z 4 jajek
-
Biszkopt czekoladowy
-
Biszkopt z jabłkami
-
Ciasto biszkoptowe
-
Biszkopt z truskawkami
-
Biszkopt rzucany
-
Ciasto balladyna
-
Rolada biszkoptowa
-
Biszkopt kakaowy
-
Ciasto michałek
-
Biszkopt z galaretką
-
Biszkopt z owocami
-
Ciasto popapraniec
-
Omlet biszkoptowy
-
Biszkopt

(liczba kalorii)
Biszkopt - cechy przepisu
Więcej o biszkopcie
Biszkopt to idealny dodatek do wszelkich deserów. Jest świetną bazą wszelkich ciast, nadaje im pysznego smaku i wspaniałej struktury. Ten z przepisu zawsze się udaje i wychodzi niezwykle puszysty i miękki jak gąbka. Dzięki temu będzie się świetnie komponował z przeróżnymi kremami i dodatkami. Choć wiele osób obawia się pieczenia biszkoptu, ze względu na jego trudność, to ten przepis udowadnia, że idealny biszkopt można zrobić łatwo, szybko i bez skomplikowanych sprzętów.
Przepis na biszkopt jest bardzo łatwy, a poza tym używa się do niego tylko podstawowych składników. W tym przepisie wykorzystuje się sporo jajek, można zrobić go z mniejszej ilości, jednak wtedy nie będzie tak sprężysty i wysoki. W opcji z mniejszą ilością, warto zmniejszyć też ilość mąki.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić biszkopt i jak upiec go w taki sposób, by był puszysty, wysoki i bardzo smaczny, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Dowiesz się z niego jak przygotować tradycyjny placek w sposób naprawdę łatwy, który świetnie się prezentuje.
Te biszkopt jest wprost idealny, ma odpowiednią miękkość, dobrą strukturę, jest także odpowiednio słodki. To ciasto będzie wspaniałą bazą do innych deserów. Można przekładać go kremem, podawać z galaretką czy z musami owocowymi. Po dodaniu kakao zamieni się w pyszne i puszyste ciasto czekoladowe.
Jeśli szukasz inspiracji na to jak się robi biszkopt do ciasta, który zawsze wychodzi i nie opada, to ten na pewno przypadnie ci do gustu. Nie trzeba wcale poświęcać dużo czasu na pieczenie biszkoptu idealnego. Trzeba tylko odpowiednio wymieszać wszystkie składniki. Bardzo ważne jest również, aby uważać i nie ubić piany z białek zbyt mocno, wtedy ciasto może nie wyjść. Najlepiej jest ubijać pianę do momentu, gdy staje się zwarta i bardzo puszysta i nie wypływa z miski.
Choć jest to bardzo prosty przepis, to całość wychodzi przepyszna. To najlepszy, domowy placek, który będzie wspaniałą podstawą wielu deserów i sprawi, że będą smakowały lepiej. To ciasto zawsze się udaje i pięknie się prezentuje.
Wartości odżywcze biszkoptu
Energia i białka
Węglowodany w biszkopcie
(58g)
Tłuszcze
(58g)
Witaminy w przepisie na biszkopt
(58g)
Składniki mineralne w przepisie na biszkopt
(58g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w biszkopcie
Lista alergenów dla biszkoptu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia