Przepis na ciasto arbuz krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 23 cm

W szklankę wlej gorącą wodę i rozpuść w niej galaretkę.

Miąższ z arbuza oczyść z pestek i zblenduj.

Połącz zblendowanego arbuza z galaretką.

W misie miksera umieść masło w temperaturze pokojowej, ubij je na białą puszystą masę, dodaj cukier i zmiksuj.

Do masła wbij jajka i ubij.

Zblenduj liście szpinaku i dodaj do masy maślano-jajecznej.

Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto.

Piecz w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku przez 40 minut.

Upieczone ciasto wystudź.

Ubij śmietanę kremówkę z serkiem mascarpone i cukrem z prawdziwą wanilią.

Śmietanę wyłóż na biszkopt, a na wierzch ułóż borówki, zalej ciasto tężejącą galaretką.

Wstaw do lodówki na 6 godzin.

Ciasto arbuz podane na ciemnej paterze.
Ciasto arbuz
Koszt przygotowania dania
43.57 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
714 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
69

Ciasto arbuz - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście arbuz

Ciasto arbuz to świetny pomysł na proste do zrobienia arbuzowe ciasto na imprezę dla dzieci. Biszkoptowe ciasto ze szpinakiem jest dobre i zdrowe. Przepis na ciasto arbuz jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je zrobić. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, cukier, proszek do pieczenia, szpinak baby, śmietana kremówka, serek mascarpone, cukier z prawdziwą wanilią, galaretka truskawkowa, arbuz, borówki.

Jak zrobić ciasto arbuz? W szklankę wlej gorącą wodę i rozpuść w niej galaretkę. Miąższ z arbuza oczyść z pestek i zblenduj. Połącz zblendowanego arbuza z galaretką. W misie miksera umieść masło w temperaturze pokojowej, ubij je na białą puszystą masę, dodaj cukier i zmiksuj. Do masła wbij jajka i ubij. Zblenduj liście szpinaku i dodaj do masy maślano-jajecznej. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 40 minut. Upieczone ciasto wystudź. Ubij śmietanę kremówkę z serkiem mascarpone i cukrem z prawdziwą wanilią. Śmietanę wyłóż na biszkopt, a na wierzch ułóż borówki, zalej ciasto tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na 6 godzin.

Arbuz to popularny szczególnie latem owoc o dużych gabarytach najczęściej z zieloną skórką i czerwonym miąższem. Arbuz w ponad 90% składa się z wody. Arbuz bogaty jest w cytrulinę, która ma działanie rozszerzające naczynia krwionośne. Arbuz zawiera sporą ilość naturalnych przeciwutleniaczy, które zapobiegają działaniu wolnych rodników. Zawiera niewielką ilość kalorii i świetnie nawadnia. Arbuz zawiera potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca.

Podsumowując prosty przepis na ciasto z arbuzem sprawdzi się idealnie na dziecięcą imprezę. Placek ze szpinakiem z dodatkiem kremu i słodkiej galaretki wygląda bardzo kusząco. Ciasto należy zrobić dzień przed podaniem. Możesz je przechowywać w lodowce przez 3-4 dni.

Wartości odżywcze ciasta arbuz

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kalorie)
297.74 kcal
714.58 kcal
Białko
5.06 g
12.15 g

Węglowodany w cieście arbuz

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany
26.01 g
62.44 g
Węglowodany przyswajalne
25.61 g
61.46 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.41 g
0.98 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz
19.62 g
47.09 g
Tłuszcze nasycone
15.75 g
37.79 g
Tłuszcze nienasycone
3.87 g
9.30 g

Składniki mineralne w przepisie na ciasto arbuz

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód
29.73 mg
71.35 mg
Wapń
36.82 mg
88.36 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo
1.41 mg
3.40 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta arbuz 69
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście arbuz

Lista alergenów dla ciasta arbuz przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone

Cena przygotowania ciasta arbuz

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Szpinak
250 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
8.33
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
350 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
5.25
Za 350 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Galaretka
40 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 40 g
Arbuz
200 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Borówka amerykańska
150 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 150 g
Koszt składników
62.80
Jak oceniasz przepis na ciasto arbuz
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób