Burger z buraków
- Burak - 3 średnie sztuki (400 g)
- Ser Feta (150 g)
- Mąka ryżowa - pół szklanki (100 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Koperek ogrodowy świeży (20 g)
- Natka pietruszki (20 g)
- Bułka brioszka (400 g)
- Rukola (50 g)
- Pomidor - 1 średnia sztuka (150 g)
- Awokado - 1 sztuka (150 g)
- Majonez (70 g)
- Ogórki konserwowe (150 g)
- Musztarda miodowa (50 g)
Przepis na burger z buraków krok po kroku
Buraki umyj, umieść w naczyniu do zapiekania, przykryj folią aluminiową i upiecz do miękkości. Wystudzonego buraka zetrzyj na drobnych oczkach.
W misce umieść buraki, dodaj jajka, mąkę ryżową, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, koper, natkę pietruszki, sól i pieprz, wymieszaj do połączenia składników, dodaj pokruszona fetę i wymieszaj.
Z masy uformuj kotlety, obsyp je mąką ryżową i smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym, aż będą rumiane.
Przekrojoną na pół bułkę typu brioszka podgrzej w piekarniku z włączoną funkcją grilla.
Posmaruj obie połówki podpieczonej bułki majonezem, na spodzie ułóż rukolę, plaster pomidora, plastry ogórka konserwowego, na to połóż kotlet buraczany, na wierz ułóż jeszcze plastry awokado i posmaruj musztardą, przykryj drugą połówką bułki i w środek wbij długą wykałaczkę.
Danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
-
Hamburgery
-
Burgery
-
Burger drwala
-
Wołowina po burgundzku
-
Mięso na burgery
-
Sos do burgera
-
Mini hamburgery
-
Vege burger
-
Mięso na hamburgery
-
Burger domowy
-
Sos hamburgerowy
-
Burgery z kurczaka
-
Burger wegetariański
-
Burger z kurczakiem
-
Burger wegański
-
Burger wieprzowy
-
Burger z indyka
-
Burgery z ciecierzycy
-
Burgery
Więcej informacji na temat burgera z buraków
Szybki burger z buraków to wegetariańska wersja tradycyjnego kotleta do burgera. Burger z buraka jest pyszny i chrupiący. Przepis na burgery z buraków jest łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je przygotować. Prosty przepis na wege burgery wykonasz z następujących produktów spożywczych: buraki, jajko, ser feta, mąka ryżowa, koper, cebula, natka pietruszki, bułka typu brioszka, pomidor, ogórek konserwowy, rukola, majonez, awokado, musztarda miodowa, sól i pieprz oraz olej rzepakowy.
Jak zrobić burgery z buraków? Buraki umyj, umieść w naczyniu do zapiekania, przykryj folią aluminiową i upiecz do miękkości. Wystudzonego buraka zetrzyj na drobnych oczkach. W misce umieść buraki, dodaj jajka, mąkę ryżową, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, koper, natkę pietruszki, sól i pieprz, wymieszaj do połączenia składników, dodaj pokruszona fetę i wymieszaj. Uformuj kotlety, obsyp je mąką ryżową i smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym aż będą rumiane. Bułkę typu brioszka podgrzej w piekarniku z włączoną funkcją grilla. Posmaruj obie połówki majonezem, na spodzie ułóż rukolę, plaster pomidora, plastry ogórka konserwowego, na to połóż kotlet buraczany, na wierz ułóż jeszcze plastry awokado i posmaruj musztarda, przykryj drugą połówką bułki i w środek wbij długa wykałaczkę.
Burak ćwikłowy jest rośliną powszechnie uprawianą w naszych ogródkach, nie jest wymagający w uprawie. Burak jest warzywem bogatym w witaminę C oraz witaminę B1. Witamina C odpowiada za wspomaganie odporności naszego organizmu oraz za wzmacnianie naczyń krwionośnych. Swój piękny kolor buraki zawdzięczają betacyjanom, które mają właściwości zapobiegające rozwojowi nowotworów. Buraki mają także właściwości zasadotwórcze dlatego podaje się je w towarzystwie mięsa, które zakwasza organizm.
Podsumowując pomysł na wegetariański burger to świetna propozycja na dobry obiad. Pyszny burger z buraka możesz przygotować także w tortilli pełnoziarnistej. Kotlet bez mięsa to dobra propozycja dla gości nie spożywających mięsa.
Alergeny w burgerze z buraków
Lista alergenów dla burgera z buraków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
- Bułka brioszka
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka brioszka
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Ogórki konserwowe
- Musztarda miodowa
Wartości odżywcze burgera z buraków
Burger z buraka to zdrowsza wersja tradycyjnych wołowych burgerów. Buraki są źródłem cennych witamin i składników mineralnych, zawierają także dużo antyoksydantów. Są dobrym źródłem złożonych węglowodanów.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.