Bibimbap
- Ryż do sushi (300 g)
- Olej sezamowy - 8 łyżek stołowych (80 ml)
- Czosnek - 10 ząbków (50 g)
- Miód (20 g)
- Polędwica wołowa (300 g)
- Cukier - 3 płaskie łyżeczki (15 g)
- Sezam nasiona (50 g)
- Papryczka chili czerwona świeża (10 g)
- Fasola mung kiełki (200 g)
- Cebula dymka - 1 mała sztuka (50 g)
- Grzyby shitake świeże (200 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka stołowa (10 ml)
- Cukinia - 1 mała sztuka (200 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Fasolka szparagowa (200 g)
- Szpinak (250 g)
- Jajko (4 szt.)
Przepis na bibimbap krok po kroku
Ryż ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
W miseczce wymieszaj 3 łyżki sosu gochujang, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę oleju sezamowego, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz miód (tym sosem polej przygotowane już danie).
Polędwicę wołową pokrój na cienkie paski.
Sezam upraż na rozgrzanej patelni.
W drugiej misce wymieszaj 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę oleju sezamowego, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1 płaską łyżeczkę cukru, 10 gram uprażonego sezamu, pół łyżeczki pieprzu oraz sól do smaku.
Do marynaty włóż mięso, wymieszaj je i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
W miseczce wymieszaj 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę oleju sezamowego, 1 płaską łyżeczkę cukru, 1 ząbek przeciśnięty przez praskę oraz 10 g sezamu.
W garnku ugotuj wodę i blanszuj w niej liście szpinaku przez około 30 sekund. Po tym czasie szpinak przecedź na sicie i włóż do miski z przygotowanym sosem. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw.
Kiełki wypłucz pod bieżącą wodą.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju sezamowego i podsmaż na nim ząbek czosnku posiekany na mniejsze kawałki.
Następnie na patelnię dodaj kiełki oraz pokrojoną w drobne kawałki papryczkę chilli.
Kiełki dopraw do smaku pozostałym cukrem, 1 łyżką stołową sosu sojowego, solą oraz pieprzem do smaku. Składniki dokładnie wymieszaj i smaż dwie minuty.
Zieloną cebulkę posiekaj.
Na koniec smażenia do kiełków dodaj połowę zielonej cebulki, wymieszaj i odstaw.
Grzyby oczyść i pokój na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż na nim grzyby. Następnie dopraw je do smaku 2 łyżkami sosu sojowego, 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę oraz 1 łyżką oleju sezamowego.
Grzyby podsmaż jeszcze chwilę, dodaj do nich 10 gram sezamu, wymieszaj i dostaw.
Cukinię umyj i pokrój w półplasterki.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju sezamowego i podsmaż na nim cukinię oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
Cukinię dopraw do smaku solą oraz pieprzem i smaż przez 2 minuty.
Do cukinii dodaj pozostałą zieloną cebulkę oraz 10 g sezamu. Składniki wymieszaj i odstaw.
Marchew obierz i pokrój w słupki o boku długości około 2 mm oraz wysokości około 5 cm.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju sezamowego, podsmaż na nim marchew, dodaj do niej ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
Marchew dopraw do smaku solą i odstaw ją.
W garnku ugotuj wodę z odrobiną soli.
Do wrzącej wody wrzuć fasolkę szparagową i blanszuj ją kilka minut. Następnie fasolkę odsącz z wody.
Na patelni rozgrzej pozostały olej sezamowy, podsmaż na nim fasolkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Fasolkę posyp pozostałym sezamem i odstaw.
Na patelni po smażeniu produktów przesmaż wołowinę, aż mięso będzie usmażone, a sos delikatnie zredukuje się.
Na rozgrzanej patelni z olejem usmaż jajka sadzone.
Do 4 miseczek ułóż ryż oraz wcześniej przygotowane dodatki, oraz mięso. Na wierzch składników ułóż jajko sadzone.
Przed podaniem potrawę polej sosem przygotowanym na samym początku.
Więcej informacji na temat bibimbap
Bibimbap to danie koreańskie. Ryż z warzywami, mięsem oraz jajkiem sadzonym stanowi doskonałą propozycję na obiad dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na bibimbap jest dość prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ryż do sushi, olej sezamowy, czosnek, miód, polędwica wołowa, cukier, nasiona sezamu, papryczka chili, kiełki fasoli mung, cebula dymka, grzyby shitake, olej rzepakowy, cukinia, marchew, fasola szparagowa, szpinak, jajka, sól, pieprz, sos sojowy, sos gochujang lub pasta z papryczek chili.
A jak zrobić bibimbap? Ryż ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. W miseczce wymieszaj 3 łyżki sosu gochujang, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę oleju sezamowego, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz miód (tym sosem polej przygotowane już danie). Polędwicę wołową pokrój na cienkie paski. W drugiej misce wymieszaj 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę oleju sezamowego, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1 płaską łyżeczkę cukru, 10 gram uprażonego sezamu, pół łyżeczki pieprzu oraz sól do smaku. Do marynaty włóż mięso, wymieszaj je i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Odpowiednio przygotuj warzywa, mięso usmaż i przygotuj jajka sadzone. Do 4 miseczek ułóż ryż oraz wcześniej przygotowane dodatki, oraz mięso. Na wierzch składników ułóż jajko sadzone. Przed podaniem potrawę polej sosem przygotowanym na samym początku.
Cukinie zaliczamy do warzyw lekkostrawnych. Posiada ona wiele właściwości odżywczych. Cukinia stanowi źródło witaminy C, witaminy K, niektórych witamin z grupy B oraz beta-karotenu, który stanowi prekursor do witaminy A. Dodatkowo znajdziemy w nim również składniki mineralne, do których możemy zaliczyć potas, żelazo oraz magnez.
Podsumowując pyszne, azjatyckie danie na bazie ryżu świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Smaczne danie jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i można je dowolnie skomponować. Przepis na danie jest dość prosty.
Alergeny w bibimbap
Lista alergenów dla bibimbap przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Olej sezamowy
- Sezam nasiona
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
W przepisie na bibimbap nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- sos gochujang
Wartości odżywcze bibimbap
Bibimbap to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe z dodatkiem ryżu, warzyw oraz polędwicy wołowej. Produkty wykorzystane do przygotowania dania stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(580g)
Węglowodany
(580g)
Tłuszcze
(580g)
Witaminy
(580g)
Składniki mineralne
(580g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.