Bajaderki
- Herbatniki (500 g)
- Marmolada (40 g)
- Cukier (100 g)
- Mleko 3,2% (100 ml)
- Masło (100 g)
- Daktyle suszone (100 g)
- Kakao 16% (proszek) (40 g)
- Wiórki kokosowe (100 g)
Przepis na bajaderki krok po kroku
W malakserze umieść ciastka. Rozdrobnij je. Daktyle namocz i także rozdrobnij w malakserze.
Umieść składniki w misce, dodaj rozdrobnione ciastka oraz aromat rumowy. Zagnieć z jednolitą masę.
Uformuj kulki. Obtocz w wiórkach kokosowych. Schłodź w lodówce przez 1 godzinę.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Churros
-
Ciasto dyniowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Mochi
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Corn dog
-
Pieguski
-
Chlebek ziołowy
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pączki serowe
-
Babeczki waniliowe
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Cannoli
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Muffinki z borówkami
-
Przekąski na Halloween
Więcej informacji na temat bajaderek
Bajaderki to doskonały pomysł na słodkie domowe kulki rumowe. Bajaderki możesz przygotować także z resztek ciasta bez kremu. Przepis na domowe bajaderki jest prosty, nie będziesz potrzebować dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienie tych pysznych kulek będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: herbatniki, daktyle suszone bez pestek, masło, marmolada, mleko, kakao i aromat rumowy.
Jak zrobić dobre bajaderki? Na początek rozdrobnij w malakserze herbatniki. Namocz daktyle i je również rozdrobnij, może także użyć w zamian za daktyle rodzynek. W misce umieść wszystkie składniki i zagnieć aż masa nabierze jednolitej konsystencji. Formuj kulki. Obtocz je w wiórkach kokosowych i schłodź w lodówce przez godzinę.
Wiórki kokosowe są dobrym źródłem potasu, fosforu oraz folianów. Zawierają dużo kwasów tłuszczowych nasyconych. Są to jednak inne kwasy niż te pochodzenia zwierzęcego. Kwasy tłuszczowe nasycone pochodzenia roślinnego mają krótsze łańcuchy dzięki czemu ich trawienie odbywa się w inny sposób, nie wymagają one enzymów aby zostały przyswojone przez nasz organizm. To sprawia, że nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi ani stężenia trójglicerydów. Wiórki kokosowe są jednak produktem wysokokalorycznym dlatego powinieneś uważać na ich ilość w codziennej diecie w 100 gramach mają ponad 600 kilokalorii. Daktyle użyte do przygotowania bajaderek są owocem zawierającym dużo cukrów prostych, dzięki temu możesz nimi słodzić zdrowe desery. Są bogate w błonnik, który poprawia perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom. Daktyle są dobrym źródłem witaminy B3 i potasu. Witamina B3 nazywana inaczej kwasem nikotynowym. Zapobiega przed toksycznym działaniem leków, jak wszystkie witaminy z grupy B ma bardzo ważny wpływ na metabolizm komórkowy. Pomaga także w produkcji czerwonych krwinek.
Podsumowując kulki rumowe z resztek ciasta są szybkie i proste w przygotowaniu. Jest to sprawdzony sposób na wykorzystanie pozostałości ciasta bez kremu. Do przygotowania bajaderek będą nadawały się wszystkie ciastka bez kremu takie jak herbatniki, muffinki, ciastka kruche. Możesz też przygotować bajaderki z biszkoptów. W przepisie tym dowiesz się jak się robi bajaderki.
Alergeny w bajaderkach
Lista alergenów dla bajaderek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Mleko 3,2%
- Masło
Wartości odżywcze bajaderek
Bajaderki to słodkie kulki z ciasta. Są wyrobem wysokokalorycznym i z dużą zawartością cukru. Staraj się aby w Twojej diecie słodkie przekąski występowały jak najrzadziej.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.