Babeczki z truskawkami

Opublikowano: 01.02.2023 r., 11:49 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Truskawkowe babeczki na talerzu
Babeczki z truskawkami
Poznaj przepis na przepyszne, domowe babeczki z truskawkami na każdą okazję.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 30 min
161 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - niecałe 2 szklanki (250 g)
  • Masło (100 g)
  • Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Truskawki (250 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (100 g)
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papilotki do muffinek, duża miska, rózga, miska, forma na muffiny

Przepis na babeczki z truskawkami krok po kroku

Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki.

Przygotuj formę na muffiny i wyłóż ją 12 papilotkami.

Masło roztop w rondelku. Przelej do miski, dodaj mleko, jajka i wymieszaj.

Do drugiej miski wsyp suche składniki i wymieszaj.

Mokre składniki przelej do suchych i dokładnie wymieszaj.

Dodaj pokrojone truskawki i ponownie wymieszaj.

Do każdej papilotki nałóż porcje ciasta.

Formę wstaw do piekarnika na ok. 30 minut.

Jak oceniasz przepis na babeczki z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat babeczek z truskawkami

Babeczki z truskawkami to bardzo dobry pomysł na deser, podwieczorek lub przekąskę do zabrania na wynos do pracy, lub do szkoły dla dzieci. Na święta wielkanocne. Są nie tylko bardzo smaczne, ale również proste do przygotowania, a po odpowiednim udekorowaniu pięknie prezentują się na stole, tworząc jego ozdobę. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić babeczki z truskawkami koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Aby przygotować pyszne muffinki truskawkowe nie potrzebujesz ani wyszukanych składników, specjalnego sprzętu, ani wygórowanych umiejętności kulinarnych. Z pewnością poradzisz sobie z ich przygotowaniem, nawet nie mając dużo czasu ani doświadczenia w przygotowywaniu domowych wypieków. Składniki, które są niezbędne do tego, aby upiec pyszne, domowe babeczki z truskawkami to mąka pszenna, orkiszowa lub owsiana, jajka, masło lub olej roślinny, np. olej rzepakowy, mleko, proszek do pieczenia, truskawki oraz coś do posłodzenia. Zwykły biały cukier warto zastąpić ksylitolem, aby obniżyć kaloryczność i indeks glikemiczny babeczek, dzięki czemu będą zdecydowanie zdrowsze. Najlepsze babeczki to te przygotowane z dodatkiem świeżych, sezonowych truskawek, jednak poza sezonem śmiało możesz wykorzystać też truskawki mrożone. Masło warto zastąpić margaryną do pieczenia dobrej jakości lub olejem rzepakowym, dzięki czemu muffinki, będą zawierały mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, które mają niekorzystny wpływ na zdrowie i zwiększają ryzyko chorób sercowo naczyniowych. Przepis na babeczki z truskawkami jest bardzo prosty i szybki, wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi, dodaj pokrojone owoce, przełożyć ciasto do specjalnej formy wyłożonej papilotkami i piec ok. 30 minut. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać najlepszy, sprawdzony przepis na babeczki z truskawkami. Są bardzo uniwersalne, sprawdzą się na wiele okazji i na pewno posmakują wszystkim miłośnikom muffinek.

Alergeny w babeczkach z truskawkami

Lista alergenów dla babeczek z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze babeczek z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Cukier warto zastąpić ksylitolem, a masło olejem rzepakowym lub dobrej jakości margaryną.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
231.11
161.78
Białko (g)
5.96
4.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
33.11
23.18
Węglowodany przyswajalne (g)
32.56
22.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.55
0.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
10.46
7.32
Tłuszcze nasycone (g)
6.90
4.83
Tłuszcze nienasycone (g)
3.56
2.49
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.97
2.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.59
0.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
67.11
46.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
102.25
71.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.05
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
15.65
10.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
100.61
70.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.19
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.14
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.87
1.31
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
51.96
36.37
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
18.97
13.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
24.86
17.40
Potas (mg)
220.59
154.41
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
80.83
56.58
Fosfor (mg)
151.05
105.74
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.44
11.51
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.87
1.31
Cynk (mg)
0.54
0.38
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.05
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babeczek z truskawkami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babeczek z truskawkami

Koszt składników
49.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
niecałe 2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Truskawki
250 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Koszt składników
49.10