Babeczki z truskawkami
- Mąka pszenna typ 500 - niecałe 2 szklanki (250 g)
- Masło (100 g)
- Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Truskawki (250 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) (100 g)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (10 g)
Przepis na babeczki z truskawkami krok po kroku
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki.
Przygotuj formę na muffiny i wyłóż ją 12 papilotkami.
Masło roztop w rondelku. Przelej do miski, dodaj mleko, jajka i wymieszaj.
Do drugiej miski wsyp suche składniki i wymieszaj.
Mokre składniki przelej do suchych i dokładnie wymieszaj.
Dodaj pokrojone truskawki i ponownie wymieszaj.
Do każdej papilotki nałóż porcje ciasta.
Formę wstaw do piekarnika na ok. 30 minut.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat babeczek z truskawkami
Babeczki z truskawkami to bardzo dobry pomysł na deser, podwieczorek lub przekąskę do zabrania na wynos do pracy, lub do szkoły dla dzieci. Na święta wielkanocne. Są nie tylko bardzo smaczne, ale również proste do przygotowania, a po odpowiednim udekorowaniu pięknie prezentują się na stole, tworząc jego ozdobę. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić babeczki z truskawkami koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Aby przygotować pyszne muffinki truskawkowe nie potrzebujesz ani wyszukanych składników, specjalnego sprzętu, ani wygórowanych umiejętności kulinarnych. Z pewnością poradzisz sobie z ich przygotowaniem, nawet nie mając dużo czasu ani doświadczenia w przygotowywaniu domowych wypieków. Składniki, które są niezbędne do tego, aby upiec pyszne, domowe babeczki z truskawkami to mąka pszenna, orkiszowa lub owsiana, jajka, masło lub olej roślinny, np. olej rzepakowy, mleko, proszek do pieczenia, truskawki oraz coś do posłodzenia. Zwykły biały cukier warto zastąpić ksylitolem, aby obniżyć kaloryczność i indeks glikemiczny babeczek, dzięki czemu będą zdecydowanie zdrowsze. Najlepsze babeczki to te przygotowane z dodatkiem świeżych, sezonowych truskawek, jednak poza sezonem śmiało możesz wykorzystać też truskawki mrożone. Masło warto zastąpić margaryną do pieczenia dobrej jakości lub olejem rzepakowym, dzięki czemu muffinki, będą zawierały mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, które mają niekorzystny wpływ na zdrowie i zwiększają ryzyko chorób sercowo naczyniowych. Przepis na babeczki z truskawkami jest bardzo prosty i szybki, wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi, dodaj pokrojone owoce, przełożyć ciasto do specjalnej formy wyłożonej papilotkami i piec ok. 30 minut. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać najlepszy, sprawdzony przepis na babeczki z truskawkami. Są bardzo uniwersalne, sprawdzą się na wiele okazji i na pewno posmakują wszystkim miłośnikom muffinek.
Alergeny w babeczkach z truskawkami
Lista alergenów dla babeczek z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze babeczek z truskawkami
Cukier warto zastąpić ksylitolem, a masło olejem rzepakowym lub dobrej jakości margaryną.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.