Babeczki czekoladowe z budyniem

Opublikowano: 11.01.2022 r., 8:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czekoladowe babeczki z budyniem
Babeczki czekoladowe z budyniem
Babeczki czekoladowe z budyniem to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Miksowanie 20 min
692 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka orkiszowa (500 g)
  • Cukier (230 g)
  • Czekolada gorzka (300 g)
  • Olej rzepakowy (160 ml)
  • Proszek do pieczenia (50 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (150 g)
  • Mleko 3,2% - 2 szklanki (500 ml)
  • Budyń (proszek) (45 g)
  • Jajko (4 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, miska, forma na muffiny

Przepis na babeczki czekoladowe z budyniem krok po kroku

Budyń wymieszaj z mlekiem i ksylitolem.

Gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje.

W rondlu umieść czekoladę, dodaj olej i podgrzej, aż czekolada się rozpuści.

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy.

Dodaj wystudzoną czekoladę i wymieszaj.

Przesiej mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników.

Formę do babeczek wyłóż papilotkami.

Do każdej formy nałóż ciasto do 1/3 objętości.

Następnie nałóż po łyżce budyniu i dopełnij ciastem do 3/4 wysokości formy.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 15 minut.

Babeczki wyjmij z formy.

Jak oceniasz przepis na babeczki czekoladowe z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,2% osób

Więcej informacji na temat babeczek czekoladowych z budyniem

Babeczki czekoladowe z budyniem to wspaniały pomysł na deser. Najlepsze czekoladowe babeczki dla dzieci przygotujesz w niespełna 45 minut. Przepis na babeczki czekoladowe z budyniem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, cukier, ksylitol, jajka, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, czekolada gorzka, mleko, budyń.

Jak zrobić babeczki czekoladowe z budyniem? Budyń wymieszaj z mlekiem i ksylitolem. Gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. W rondlu umieść czekoladę, dodaj olej i podgrzej, aż czekolada się rozpuści. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy. Dodaj wystudzoną czekoladę i wymieszaj. Przesiej mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników. Formę do babeczek wyłóż papilotkami. Do każdej formy nałóż ciasto do 1/3 objętości. Następnie nałóż po łyżce budyniu i dopełnij ciastem do 3/4 wysokości formy. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut. Babeczki wyjmij z formy. Przechowuj pod przykryciem.

Czekolada gorzka jest produkowana z kakao. Czekolady gorzkie to te zawierające powyżej 60% zawartości masy kakaowej. Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Czekolady gorzkie są bardzo wyraziste w smaku, idealnie nadają się do słodkich deserów dla przełamania smaku. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszne babeczki czekoladowe z budyniem to doskonały pomysł na deser dla dorosłych i dla dzieci. Słodką babeczkę możesz zabrać do pracy lub dać dzieciom do szkoły. Babeczki są dobre do spożycia przez 2-3 dni. Najlepiej przechowywać je pod przykryciem, aby nie straciły wilgotności.

Alergeny w babeczkach czekoladowych z budyniem

Lista alergenów dla babeczek czekoladowych z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze babeczek czekoladowych z budyniem

na 100g gotowej potrawy

Babeczki czekoladowe z budyniem to słodki wypiek, który zawiera dużą ilość cukru. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Całą objętość cukru możesz zamienić na ksylitol, wówczas babeczki będą mniej kaloryczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
329.75
692.48
Białko (g)
6.77
14.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
46.10
96.80
Węglowodany przyswajalne (g)
41.83
87.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.26
8.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
14.91
31.31
Tłuszcze nasycone (g)
5.47
11.49
Tłuszcze nienasycone (g)
9.44
19.82
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
41.60
87.35

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina D (µg (mcg))
0.46
0.96
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
39.70
83.37
Wapń (mg)
151.26
317.66
Żelazo (mg)
2.03
4.26
Szacunkowy indeks glikemiczny babeczek czekoladowych z budyniem 55
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babeczek czekoladowych z budyniem

Koszt składników
66.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
500 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 500 g
Cukier
230 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 230 g
Czekolada gorzka
300 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 300 g
Olej rzepakowy
160 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.12
Za 160 ml
Proszek do pieczenia
50 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
1.00
Za 50 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
150 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.60
Za 150 g
Mleko 3,2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Budyń (proszek)
45 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.12
Za 45 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
66.20