Babeczki czekoladowe z budyniem
- Mąka orkiszowa (500 g)
- Cukier (230 g)
- Czekolada gorzka (300 g)
- Olej rzepakowy (160 ml)
- Proszek do pieczenia (50 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) (150 g)
- Mleko 3,2% - 2 szklanki (500 ml)
- Budyń (proszek) (45 g)
- Jajko (4 szt.)
Przepis na babeczki czekoladowe z budyniem krok po kroku
Budyń wymieszaj z mlekiem i ksylitolem.
Gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje.
W rondlu umieść czekoladę, dodaj olej i podgrzej, aż czekolada się rozpuści.
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy.
Dodaj wystudzoną czekoladę i wymieszaj.
Przesiej mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników.
Formę do babeczek wyłóż papilotkami.
Do każdej formy nałóż ciasto do 1/3 objętości.
Następnie nałóż po łyżce budyniu i dopełnij ciastem do 3/4 wysokości formy.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 15 minut.
Babeczki wyjmij z formy.
-
Blok czekoladowy
-
Ciastka owsiane
-
Ciasto czekoladowe
-
Muffinki czekoladowe
-
Tort czekoladowy
-
Bajaderki
-
Biszkopt czekoladowy
-
Ciastka czekoladowe
-
Muffinki z czekoladą
-
Semifredo
-
Mus czekoladowy
-
Sernik z białą czekoladą
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Pralinki
-
Szyszka z ryżu preparowanego
-
Polewa z białej czekolady
-
Fondant czekoladowy
-
Deser czekoladowy
Więcej informacji na temat babeczek czekoladowych z budyniem
Babeczki czekoladowe z budyniem to wspaniały pomysł na deser. Najlepsze czekoladowe babeczki dla dzieci przygotujesz w niespełna 45 minut. Przepis na babeczki czekoladowe z budyniem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, cukier, ksylitol, jajka, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, czekolada gorzka, mleko, budyń.
Jak zrobić babeczki czekoladowe z budyniem? Budyń wymieszaj z mlekiem i ksylitolem. Gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. W rondlu umieść czekoladę, dodaj olej i podgrzej, aż czekolada się rozpuści. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy. Dodaj wystudzoną czekoladę i wymieszaj. Przesiej mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników. Formę do babeczek wyłóż papilotkami. Do każdej formy nałóż ciasto do 1/3 objętości. Następnie nałóż po łyżce budyniu i dopełnij ciastem do 3/4 wysokości formy. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut. Babeczki wyjmij z formy. Przechowuj pod przykryciem.
Czekolada gorzka jest produkowana z kakao. Czekolady gorzkie to te zawierające powyżej 60% zawartości masy kakaowej. Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Czekolady gorzkie są bardzo wyraziste w smaku, idealnie nadają się do słodkich deserów dla przełamania smaku. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pyszne babeczki czekoladowe z budyniem to doskonały pomysł na deser dla dorosłych i dla dzieci. Słodką babeczkę możesz zabrać do pracy lub dać dzieciom do szkoły. Babeczki są dobre do spożycia przez 2-3 dni. Najlepiej przechowywać je pod przykryciem, aby nie straciły wilgotności.
Alergeny w babeczkach czekoladowych z budyniem
Lista alergenów dla babeczek czekoladowych z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze babeczek czekoladowych z budyniem
Babeczki czekoladowe z budyniem to słodki wypiek, który zawiera dużą ilość cukru. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Całą objętość cukru możesz zamienić na ksylitol, wówczas babeczki będą mniej kaloryczne.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.