Semifredo

Opublikowano: 25.08.2022 r., 9:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Semifredo udekorowane malinami podane na białym talerzyku.
Semifredo
Semifredo to wspaniała propozycja na pyszny deser lodowy. Tradycyjne semifredo przygotowuje się na bazie jajek i śmietany. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na ten wspaniały deser.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Czas ubijania 20 min
341 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Czekolada biała (100 g)
  • Bazylia świeża (20 g)
  • Truskawki 4 garści (200 g)
  • Cukier puder 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, miska metalowa

Przepis na semifredo krok po kroku

Jajka wbij do metalowej miski, dodaj do nich cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią.

Do miski dodaj także posiekaną białą czekoladę.

W garnku zagotuj wodę.

Postaw miskę z jajkami na garnku i zacznij ubijać.

Ubijaj składniki przez 5-6 minut, aż masa zgęstnieje.

Zdejmij z garnka i ubijaj masę, aż wystygnie.

Do miski wlej śmietanę, dodaj bazylię i zblenduj.

Ubij śmietanę na sztywną pianę.

Połącz masę jajeczną ze śmietaną.

Truskawki pokrój w kostkę i dodaj do foremki.

Wlej masę na deser.

Wstaw deser do zamrażarki i schłodź przez co najmniej 6 godzin.

Semifreddo wyjmij z zamrażarki chwilę przed pokrojeniem.

Jak oceniasz przepis na semifredo
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,2% osób

Więcej informacji na temat semifredo

Semifredo to bardzo dobry pomysł na pyszny mrożony deser dla całej rodziny. Semifredo to deser pochodzący z kuchni włoskiej. Najlepsze semifredo przygotowane w domu można wykonać w wielu różnych wersjach smakowych. Przepis na semifredo jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, śmietana kremówka, cukier z prawdziwą wanilią, cukier puder, czekolada biała, bazylia, truskawki.

Jak zrobić semifreddo? Jajka wbij do metalowej miski, dodaj do nich cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią. Do miski dodaj także posiekaną białą czekoladę. W garnku zagotuj wodę. Postaw miskę z jajkami na garnku i zacznij ubijać. Ubijaj składniki przez 5-6 minut, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z garnka i ubijaj masę, aż wystygnie. Do miski wlej śmietanę, dodaj bazylię i zblenduj. Ubij śmietanę na sztywną pianę. Połącz masę jajeczną ze śmietaną. Semifreddo najlepiej przygotować w silikonowej foremce. Truskawki pokrój w kostkę i dodaj do foremki. Wlej masę na deser. Wstaw deser do zamrażarki i schłodź przez co najmniej 6 godzin. Semifreddo wyjmij z zamrażarki chwilę przed pokrojeniem.

Truskawki są niskokalorycznymi owocami wywodzącymi się z połączenia różnych odmian poziomek. Mają niski indeks glikemiczny, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu, odpowiadającemu za jędrność naszej skóry. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując włoski mrożony mus to najlepszy deser na zimno przygotowany w domu. Smaczne semifredo jest dobre do spożycia kilka godzin po schłodzeniu. Semifredo przechowywać można w zamrażarce przez kilka tygodni.

Alergeny w semifredo

Lista alergenów dla semifredo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Czekolada biała

Wartości odżywcze semifredo

na 100g gotowej potrawy

Semifredo to słodki domowy deser zwierający dużą ilość cukru. Podnosi on szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Semifredo jest dość kaloryczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
213.24
341.19
Białko (g)
5.65
9.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
12.86
20.57
Węglowodany przyswajalne (g)
12.40
19.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.46
0.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
15.58
24.92
Tłuszcze nasycone (g)
12.65
20.24
Tłuszcze nienasycone (g)
2.93
4.68

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
56.80
90.88
Szacunkowy indeks glikemiczny semifredo 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania semifredo

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Czekolada biała
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Bazylia świeża
20 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 20 g
Truskawki
200 g
4 garści
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Cukier puder
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Koszt składników
36.00