Przepis na semifredo krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser, miska metalowa

Jajka wbij do metalowej miski, dodaj do nich cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią.

Do miski dodaj także posiekaną białą czekoladę.

W garnku zagotuj wodę.

Postaw miskę z jajkami na garnku i zacznij ubijać.

Ubijaj składniki przez 5-6 minut, aż masa zgęstnieje.

Zdejmij z garnka i ubijaj masę, aż wystygnie.

Do miski wlej śmietanę, dodaj bazylię i zblenduj.

Ubij śmietanę na sztywną pianę.

Połącz masę jajeczną ze śmietaną.

Truskawki pokrój w kostkę i dodaj do foremki.

Wlej masę na deser.

Wstaw deser do zamrażarki i schłodź przez co najmniej 6 godzin.

Semifreddo wyjmij z zamrażarki chwilę przed pokrojeniem.

Semifredo udekorowane malinami podane na białym talerzyku.
Semifredo
Koszt przygotowania dania
20.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
341 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
50

Semifredo - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o semifredo

Semifredo to bardzo dobry pomysł na pyszny mrożony deser dla całej rodziny. Semifredo to deser pochodzący z kuchni włoskiej. Najlepsze semifredo przygotowane w domu można wykonać w wielu różnych wersjach smakowych. Przepis na semifredo jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, śmietana kremówka, cukier z prawdziwą wanilią, cukier puder, czekolada biała, bazylia, truskawki.

Jak zrobić semifreddo? Jajka wbij do metalowej miski, dodaj do nich cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią. Do miski dodaj także posiekaną białą czekoladę. W garnku zagotuj wodę. Postaw miskę z jajkami na garnku i zacznij ubijać. Ubijaj składniki przez 5-6 minut, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z garnka i ubijaj masę, aż wystygnie. Do miski wlej śmietanę, dodaj bazylię i zblenduj. Ubij śmietanę na sztywną pianę. Połącz masę jajeczną ze śmietaną. Semifreddo najlepiej przygotować w silikonowej foremce. Truskawki pokrój w kostkę i dodaj do foremki. Wlej masę na deser. Wstaw deser do zamrażarki i schłodź przez co najmniej 6 godzin. Semifreddo wyjmij z zamrażarki chwilę przed pokrojeniem.

Truskawki są niskokalorycznymi owocami wywodzącymi się z połączenia różnych odmian poziomek. Mają niski indeks glikemiczny, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu, odpowiadającemu za jędrność naszej skóry. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując włoski mrożony mus to najlepszy deser na zimno przygotowany w domu. Smaczne semifredo jest dobre do spożycia kilka godzin po schłodzeniu. Semifredo przechowywać można w zamrażarce przez kilka tygodni.

Wartości odżywcze semifredo

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
213.24 kcal
341.19 kcal
Białko
5.65 g
9.03 g

Węglowodany w semifredo

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
12.86 g
20.57 g
Węglowodany przyswajalne
12.40 g
19.84 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.46 g
0.73 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
15.58 g
24.92 g
Tłuszcze nasycone
12.65 g
20.24 g
Tłuszcze nienasycone
2.93 g
4.68 g

Składniki mineralne w przepisie na semifredo

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
56.80 mg
90.88 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny semifredo 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w semifredo

Lista alergenów dla semifredo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Czekolada biała

Cena przygotowania semifredo

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Czekolada biała
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Bazylia świeża
20 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 20 g
Truskawki
200 g
4 garści
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Cukier puder
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Koszt składników
36.00
Jak oceniasz przepis na semifredo
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób