Przepis na muffinki czekoladowe krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 240 g 1 i 1/2 szklanki
  • Cukier 135 g 2/3 szklanki
  • Olej rzepakowy 125 ml 1/2 szklanki
  • Mleko 2% 130 ml 1/2 szklanki
  • Jajko 2 szt. 2 jajka rozmiar M
  • Kakao 16% (proszek) 20 g 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia 4 g 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona 3 g 1/2 łyżeczki
  • Sól 1 g 1/4 łyżeczki, szczypta
To będzie niezbędne
piekarnik, foremka do babeczek, papilotki do muffinek, duża miska, miska, drewniana łyżka

Do miski wbij dwa jajka, a następnie wlej olej i mleko. Wymieszaj do połączenia się składników.

W większej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i kakao.

Do miski z suchymi składnikami dodaj zawartość pierwszej miski. Nie mieszaj zbyt długo, a tylko do połączenie się wszystkich składników.

W foremce do babeczek umieść jednorazowe papilotki i do każdej z nich nałóż mniej więcej po 2 łyżki masy.

Muffinki piecz ok. 20-25 min w temperaturze 185 stopni.

Muffinki czekoladowe są ułożone warstwowo na białym talerzu.
Muffinki czekoladowe
Koszt przygotowania dania
5.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
217 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
77

Muffinki czekoladowe - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o muffinkach czekoladowych

Muffinki czekoladowe to idealny pomysł na podwieczorek, poczęstunek dla gości lub przekąskę w czasie wycieczki. Przepis na babeczki czekoladowe jest niezwykłe łatwy i szybki. Przygotowanie tych babeczek powinno zająć ok. 30-35 minut.

Jak zrobić babeczki czekoladowe? Tak naprawdę ciasto na muffinki czekoladowe przygotowuje się tak samo, jak na zwykłe muffinki waniliowe. Różnice są trzy. Zamiast jednego dużego jajka (rozmiar L) należy zdecydować się na dwa średnie (rozmiar M). W zwykłych muffinkach dodaje się ekstrakt waniliowy lub cukier wanilinowy. W czekoladowych niezbędne jest kakao. W tym przepisie na te pyszne babeczki zostały użyte tylko 2 łyżki kakao, ale jeśli chcesz zrobić je bardziej kakaowe, to możesz dodać jeszcze jedną łyżkę.

Bardzo często przepis na babeczki czekoladowe zawiera jeszcze jeden składnik. Jest nim czekolada. Zazwyczaj dodaje się 1 tabliczkę pokruszonej czekolady. Może być zarówno mleczna, jak i deserowa lub gorzka. Odpowiednia będzie także czekolada biała. Pokruszoną tabliczkę należy połączyć z suchymi składnikami, a potem należy postępować według dalszych kroków. Babeczki czekoladowe możesz też zrobić z dropsami czekoladowymi.

Czekoladę w tych babeczkach możesz też umieścić w inny sposób. Ciasto należy przygotować tak, jak jest to opisane. Dopiero w czasie nakładania ciasta do papilotka, pomiędzy jedną a drugą porcją masy, należy włożyć kostkę czekolady. Czekolada powinna być w całości zakryta.

Te domowe babeczki będą bardzo dobrze smakować z kremem lub lukrem. Krem możesz wykonać z serka mascarpone, śmietany kremówki i cukru pudru. Do tego kremu możesz dodać łyżeczkę fusów z zaparzonej kawy lub łyżeczkę słonego karmelu. Lukier wystarczy zrobić z kilku łyżek wody i dużej ilość cukru pudru. Jeśli zrobić lukier na bazie soku z cytryny, będzie on bardziej orzeźwiający. Każdy z tych dodatków możesz zabarwić odrobiną wybranego barwnika spożywczego. Taki lukier lub krem warto posypać ozdobnymi dekoracjami z cukru (np. perełkami, serduszkami, gwiazdkami).

Wartości odżywcze muffinek czekoladowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (60g)
Energia (kalorie)
362.67 kcal
217.60 kcal
Brak danych dla: soda oczyszczona, sól.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (60g)
Tłuszcz
18.64 g
11.19 g
Brak danych dla: soda oczyszczona, sól.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
2.36 g
1.42 g
Brak danych dla: soda oczyszczona, sól.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na muffinki czekoladowe

Na 100g
Na porcję (60g)
Sód
102.06 mg
61.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
172.15 mg
103.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, soda oczyszczona.
czytaj dalej
Wapń
59.83 mg
35.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, soda oczyszczona.
czytaj dalej
Cynk
0.63 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, soda oczyszczona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek czekoladowych 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinkach czekoladowych

Lista alergenów dla muffinek czekoladowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania muffinek czekoladowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
240 g
1 i 1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 240 g
Cukier
135 g
2/3 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 135 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Mleko 2%
130 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 ml
Jajko
2 szt.
2 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Soda oczyszczona
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 3 g
Sól
1 g
1/4 łyżeczki, szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Liczba porcji:
Razem
27.90
Łączny koszt
5.21
Jak oceniasz przepis na muffinki czekoladowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób