Przepis na babeczki czekoladowe z budyniem krok po kroku
- Mąka orkiszowa 500 g
- Cukier 230 g
- Czekolada gorzka 300 g
- Olej rzepakowy 160 ml
- Proszek do pieczenia 50 g
- Ksylitol (cukier brzozowy) 150 g
- Mleko 3,2% 500 ml 2 szklanki
- Budyń (proszek) 45 g
- Jajko 4 szt.
Budyń wymieszaj z mlekiem i ksylitolem.
Gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje.
W rondlu umieść czekoladę, dodaj olej i podgrzej, aż czekolada się rozpuści.
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy.
Dodaj wystudzoną czekoladę i wymieszaj.
Przesiej mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników.
Formę do babeczek wyłóż papilotkami.
Do każdej formy nałóż ciasto do 1/3 objętości.
Następnie nałóż po łyżce budyniu i dopełnij ciastem do 3/4 wysokości formy.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 15 minut.
Babeczki wyjmij z formy.
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Drożdżówka z budyniem
-
Jabłecznik z budyniem
-
Szarlotka z budyniem
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Babeczki z budyniem
-
Ciasto z jabłkami i budyniem
-
Ciasto z budyniem
-
Ciasto budyniowe
-
Ciasto ze śliwkami i budyniem
-
Ciasto z truskawkami i budyniem
-
Ciasto balowe
-
Naleśniki z budyniem
-
Tort cytrynowy
-
Muffinki z budyniem
-
Ciasto z kremem budyniowym
-
Ciasta z budyniem

(liczba kalorii)
Babeczki czekoladowe z budyniem - cechy przepisu
Więcej o babeczkach czekoladowych z budyniem
Babeczki czekoladowe z budyniem to wspaniały pomysł na deser. Najlepsze czekoladowe babeczki dla dzieci przygotujesz w niespełna 45 minut. Przepis na babeczki czekoladowe z budyniem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, cukier, ksylitol, jajka, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, czekolada gorzka, mleko, budyń.
Jak zrobić babeczki czekoladowe z budyniem? Budyń wymieszaj z mlekiem i ksylitolem. Gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. W rondlu umieść czekoladę, dodaj olej i podgrzej, aż czekolada się rozpuści. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy. Dodaj wystudzoną czekoladę i wymieszaj. Przesiej mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników. Formę do babeczek wyłóż papilotkami. Do każdej formy nałóż ciasto do 1/3 objętości. Następnie nałóż po łyżce budyniu i dopełnij ciastem do 3/4 wysokości formy. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut. Babeczki wyjmij z formy. Przechowuj pod przykryciem.
Czekolada gorzka jest produkowana z kakao. Czekolady gorzkie to te zawierające powyżej 60% zawartości masy kakaowej. Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Czekolady gorzkie są bardzo wyraziste w smaku, idealnie nadają się do słodkich deserów dla przełamania smaku. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pyszne babeczki czekoladowe z budyniem to doskonały pomysł na deser dla dorosłych i dla dzieci. Słodką babeczkę możesz zabrać do pracy lub dać dzieciom do szkoły. Babeczki są dobre do spożycia przez 2-3 dni. Najlepiej przechowywać je pod przykryciem, aby nie straciły wilgotności.
Wartości odżywcze babeczek czekoladowych z budyniem
Energia i białka
(210g)
Węglowodany w babeczkach czekoladowych z budyniem
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy w przepisie na babeczki czekoladowe z budyniem
(210g)
Składniki mineralne w przepisie na babeczki czekoladowe z budyniem
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w babeczkach czekoladowych z budyniem
Lista alergenów dla babeczek czekoladowych z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko