Przepis na babeczki czekoladowe z budyniem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, miska, forma na muffiny

Budyń wymieszaj z mlekiem i ksylitolem.

Gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje.

W rondlu umieść czekoladę, dodaj olej i podgrzej, aż czekolada się rozpuści.

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy.

Dodaj wystudzoną czekoladę i wymieszaj.

Przesiej mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników.

Formę do babeczek wyłóż papilotkami.

Do każdej formy nałóż ciasto do 1/3 objętości.

Następnie nałóż po łyżce budyniu i dopełnij ciastem do 3/4 wysokości formy.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 15 minut.

Babeczki wyjmij z formy.

Babeczki czekoladowe z budyniem podane w papilotkach.
Babeczki czekoladowe z budyniem
Koszt przygotowania dania
34.67 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
692 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
55

Babeczki czekoladowe z budyniem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o babeczkach czekoladowych z budyniem

Babeczki czekoladowe z budyniem to wspaniały pomysł na deser. Najlepsze czekoladowe babeczki dla dzieci przygotujesz w niespełna 45 minut. Przepis na babeczki czekoladowe z budyniem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, cukier, ksylitol, jajka, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, czekolada gorzka, mleko, budyń.

Jak zrobić babeczki czekoladowe z budyniem? Budyń wymieszaj z mlekiem i ksylitolem. Gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. W rondlu umieść czekoladę, dodaj olej i podgrzej, aż czekolada się rozpuści. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy. Dodaj wystudzoną czekoladę i wymieszaj. Przesiej mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników. Formę do babeczek wyłóż papilotkami. Do każdej formy nałóż ciasto do 1/3 objętości. Następnie nałóż po łyżce budyniu i dopełnij ciastem do 3/4 wysokości formy. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut. Babeczki wyjmij z formy. Przechowuj pod przykryciem.

Czekolada gorzka jest produkowana z kakao. Czekolady gorzkie to te zawierające powyżej 60% zawartości masy kakaowej. Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Czekolady gorzkie są bardzo wyraziste w smaku, idealnie nadają się do słodkich deserów dla przełamania smaku. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszne babeczki czekoladowe z budyniem to doskonały pomysł na deser dla dorosłych i dla dzieci. Słodką babeczkę możesz zabrać do pracy lub dać dzieciom do szkoły. Babeczki są dobre do spożycia przez 2-3 dni. Najlepiej przechowywać je pod przykryciem, aby nie straciły wilgotności.

Wartości odżywcze babeczek czekoladowych z budyniem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
329.75 kcal
692.48 kcal
Białko
6.77 g
14.22 g

Węglowodany w babeczkach czekoladowych z budyniem

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
46.10 g
96.80 g
Węglowodany przyswajalne
41.83 g
87.85 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.26 g
8.95 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
14.91 g
31.31 g
Tłuszcze nasycone
5.08 g
10.68 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
9.44 g
19.82 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol
41.60 mg
87.35 mg

Witaminy w przepisie na babeczki czekoladowe z budyniem

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina D
0.46 µg (mcg)
0.96 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na babeczki czekoladowe z budyniem

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
39.70 mg
83.37 mg
Wapń
151.26 mg
317.66 mg
Żelazo
2.03 mg
4.26 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny babeczek czekoladowych z budyniem 55
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babeczkach czekoladowych z budyniem

Lista alergenów dla babeczek czekoladowych z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania babeczek czekoladowych z budyniem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
500 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 500 g
Cukier
230 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 230 g
Czekolada gorzka
300 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 300 g
Olej rzepakowy
160 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.12
Za 160 ml
Proszek do pieczenia
50 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
1.00
Za 50 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
150 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.60
Za 150 g
Mleko 3,2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Budyń (proszek)
45 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.12
Za 45 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
66.20
Jak oceniasz przepis na babeczki czekoladowe z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób