Ciastka owsiane

Opublikowano: 13.05.2021 r., 14:58 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciastka owsiane
Ciastka owsiane
Ciastka owsiane są pysznym pomysłem na wspaniały deser dla wszystkich miłośników słodkich smaków. Są lekkostrawne i niskokaloryczne, dlatego będą idealne nawet na diecie.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 20 min
280 kcal
Kcal w porcji
67 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Płatki owsiane 1,5 szklanki (200 g)
  • Masło pół kostki (100 g)
  • Czekolada deserowa pół kostki (50 g)
  • Nasiona słonecznika 3 łyżki (30 g)
  • Cukier puder 1 łyżka (10 g)
  • Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa 2 łyżki (40 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Proszek do pieczenia 1 łyzeczka (4 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, duża miska, papier do pieczenia, rondelek

Przepis na ciastka owsiane krok po kroku

W małym rondelku roztop masło.

Do dużej miski wsyp płatki owsiane, mąkę, nasiona słonecznika, cukier puder i waniliowy i proszek do pieczenia. Wbij jajka i zetrzyj czekoladę. Dodaj rozpuszczone masło i dobrze wymieszaj rękami.

Z masy owsianej uformuj małe, spłaszczone ciasteczka.

Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce piekarnika.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na ciastka owsiane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,8% osób

Więcej informacji na temat ciastek owsianych

Ciastka owsiane to naprawdę wspaniały deser, który jest również zdrowy. Te owsiane ciasteczka zasmakują wszystkim miłośnikom naturalnych słodkości. Są bardzo słodkie i chrupiące. Pięknie prezentują się na talerzu. Pysznie smakują nawet na drugi dzień, choć zwykle znikają tuż po upieczeniu. To ze względu na ukrytą w nich pyszną czekoladę.

Przepis na ciastka owsiane jest niezwykle łatwy, dlatego mogą go zrobić nawet początkujący kucharze. Wystarczy kilka minut, by wyczarować te pyszne i naprawdę smaczne ciastka, które świetnie zastąpią sklepowe produkty, w których kryje się bardzo dużo utwardzonych tłuszczy, które są niezwykle niebezpieczne dla zdrowia. W tej opcji smakują nawet lepiej, a są dużo lepszą dla organizmu opcją.

Ciastka powstają z płatków owsianych, dlatego są bogate w wiele cennych składników odżywczych. Są świetnym źródłem witamin z grupy B, a także beta glukanów, które mają dobry wpływ na cały organizm. Dzięki użyciu całych płatków ciasteczka mają dużo błonnika i są bardzo chrupiące.

Jeżeli zastanawiasz się jak upiec ciastka owsiane, które będą zdrowe, a także pyszne, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Ciastka, które z niego wychodzą zaskakują słodyczą, wspaniałą konsystencją i pysznym smakiem. To wszystko zasługa płatków połączonych z gorzką czekoladą i kawałkami czekolady.

Ten naprawdę łatwy przepis będzie świetnym pomysłem na zdrowy deser, nie tylko dla dorosłych, ale również dla najmłodszych. Na pewno będą idealną opcją na słodkie drugie śniadanie lub podwieczorek. Można je również zabrać ze sobą do szkoły czy pracy i zjeść je na śniadanie lub lunch.

Ten przepis pozwoli Ci stworzyć wspaniałą, zdrową i słodką przekąskę na szybko, która jest tak dobra, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Te zbożowe ciastka smakują lepiej niż z cukierni, a są bardzo łatwe w przygotowaniu. Z tej receptury dowiesz się jak długo piec ciastka, by były idealnie chrupiące. Choć dodaje się do nich niewiele cukru są naprawdę słodkie, więc będą świetną przekąską dla osób na diecie.

Alergeny w ciastkach owsianych

Lista alergenów dla ciastek owsianych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Czekolada deserowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciastek owsianych

na 100g gotowej potrawy

Te ciastka są dobrym wyborem, mają sporo błonnika, są sycące i nie mają dużego dodatku cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(67g)
Energia (kcal)
419.00
280.73
Białko (g)
10.48
7.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(67g)
Węglowodany (g)
38.62
25.87
Węglowodany przyswajalne (g)
33.62
22.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.99
3.35

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(67g)
Tłuszcz (g)
25.47
17.06
Tłuszcze nasycone (g)
14.37
9.63
Tłuszcze nienasycone (g)
11.09
7.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.66
5.13
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.43
2.30
Cholesterol (mg)
116.86
78.29

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(67g)
Witamina A (µg (mcg))
163.68
109.66
Witamina B6 (mg)
0.16
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.19
Witamina C (mg)
0.12
0.08
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.27
Witamina E (mg)
0.69
0.46
Retinol (µg (mcg))
161.12
107.95
Tiamina (mg)
0.32
0.22
Ryboflawina (mg)
0.21
0.14
Niacyna (mg)
1.04
0.70
Foliany (µg (mcg))
38.62
25.88
Beta karoten (µg (mcg))
30.70
20.57

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(67g)
Sód (mg)
42.79
28.67
Potas (mg)
336.75
225.62
Wapń (mg)
92.44
61.94
Fosfor (mg)
334.44
224.08
Magnez (mg)
88.04
58.99
Żelazo (mg)
2.78
1.86
Cynk (mg)
2.34
1.57
Miedź (mg)
0.34
0.23
Mangan (mg)
1.74
1.17
Brak danych dla: czekolada deserowa, jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciastek owsianych 54
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciastek owsianych

Koszt składników
32.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
200 g
1,5 szklanki
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Czekolada deserowa
50 g
pół kostki
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 g
Nasiona słonecznika
30 g
3 łyżki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 30 g
Cukier puder
10 g
1 łyżka
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
40 g
2 łyżki
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 40 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyzeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
32.60