Przepis na mus czekoladowy krok po kroku
- Czekolada gorzka 50 g pół kostki
- Ksylitol (cukier brzozowy) 10 g 1 łyżka
- Jajko 1 szt. 1 sztuka
Czekoladę połam na kostki i rozpuść w kąpieli wodnej.
Oddziel białka od żółtek.
Żółtka utrzyj z cukrem, śmietankę
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do czekoladowej masy.
Przełóż do miseczek i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

(liczba kalorii)
Mus czekoladowy - cechy przepisu
Więcej o musie czekoladowym
Mus czekoladowy, czyli tradycyjny, francuski Mousse au Chocolat, to najlepszy, słodki deser dla wszystkich miłośników czekolady. Mus z gorzkiej czekolady, z dodatkiem ubitej piany jajek i śmietanki jest idealnie kremowy, puszysty i dosłownie rozpływający się w ustach. Co więcej, przepis na mus czekoladowy jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu, dlatego z pewnością każdy sobie z nim poradzi. To świetny pomysł na deser na przyjęcie w gronie rodziny, czy przyjaciół. Podany w ładnych, szklanych miseczkach i udekorowany na przykład owocami, czy listkami mięty pięknie prezentuje się na stole i nikt mu się nie oprze. Jeśli nie wiesz jak się robi mus czekoladowy jesteś w odpowiednim miejscu. Aby przygotować ten czekoladowy deser niezbędne będzie masło, jajka, cukier (a najlepiej ksylitol, który ma znacznie mniejszą kaloryczność i niższy indeks glikemiczny w porównaniu z cukrem, dlatego jest zdrowszym i lepszym wyborem) oraz oczywiście główny składnik, czyli czekolada. Najlepiej sprawdzi się ta gorzka, o zawartości miazgi kakaowej minimum 60-70%. Kluczowe w całym przepisie jest dokładne oddzielnie żółtek jaj od białek i ubicie białek na sztywną pianę. To delikatna pianka z jajek ubitych mikserem nadaje całemu deserowi puszystości i delikatności, dlatego niezwykle ważny jest ten krok. Jak zrobić mus czekoladowy krok po kroku? To prostsze niż mogłoby się wydawać - wystarczy że w rondelku rozpuścisz czekoladę z masłem, żółtka ubijesz z cukrem lub ksylitolem, białka ubijesz na gładką, sztywną pianę, śmietanę ubijesz, aż stanie się puszysta i delikatnie połączysz wszystkie składniki. Gotowe! Całe przygotowanie można jeszcze bardziej uprościć ograniczając się do wymieszania ubitych żółtek i biany z białek z rozpuszczoną czekoladą. Jak widzisz, mus czekoladowy jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Teraz wystarczy przełożyć go do szklanych deserowych miseczek i włożyć do lodówki na minimum 2-3 godziny. Mus z gorzkiej czekolady można podawać ze świeżymi owocami (najlepiej sprawdzą się zwłaszcza owoce jagodowe), z wiórkami czekoladowymi, kokosowymi, płatkami migdałowymi, orzechami lub bitą śmietaną czy lodami (waniliowymi lub śmietankowymi).
Wartości odżywcze musu czekoladowego
Energia i białka
(70g)
Węglowodany w musie czekoladowym
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy w przepisie na mus czekoladowy
(70g)
Składniki mineralne w przepisie na mus czekoladowy
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w musie czekoladowym
Lista alergenów dla musu czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko