Przepis na mus czekoladowy krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
kakao
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser, duża miska, rondelek

Czekoladę połam na kostki i rozpuść w kąpieli wodnej.

Oddziel białka od żółtek.

Żółtka utrzyj z cukrem, śmietankę

Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do czekoladowej masy.

Przełóż do miseczek i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Mus czekoladowy z malinami
Mus czekoladowy
Koszt przygotowania dania
3.94 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
239 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
55

Mus czekoladowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o musie czekoladowym

Mus czekoladowy, czyli tradycyjny, francuski Mousse au Chocolat, to najlepszy, słodki deser dla wszystkich miłośników czekolady. Mus z gorzkiej czekolady, z dodatkiem ubitej piany jajek i śmietanki jest idealnie kremowy, puszysty i dosłownie rozpływający się w ustach. Co więcej, przepis na mus czekoladowy jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu, dlatego z pewnością każdy sobie z nim poradzi. To świetny pomysł na deser na przyjęcie w gronie rodziny, czy przyjaciół. Podany w ładnych, szklanych miseczkach i udekorowany na przykład owocami, czy listkami mięty pięknie prezentuje się na stole i nikt mu się nie oprze. Jeśli nie wiesz jak się robi mus czekoladowy jesteś w odpowiednim miejscu. Aby przygotować ten czekoladowy deser niezbędne będzie masło, jajka, cukier (a najlepiej ksylitol, który ma znacznie mniejszą kaloryczność i niższy indeks glikemiczny w porównaniu z cukrem, dlatego jest zdrowszym i lepszym wyborem) oraz oczywiście główny składnik, czyli czekolada. Najlepiej sprawdzi się ta gorzka, o zawartości miazgi kakaowej minimum 60-70%. Kluczowe w całym przepisie jest dokładne oddzielnie żółtek jaj od białek i ubicie białek na sztywną pianę. To delikatna pianka z jajek ubitych mikserem nadaje całemu deserowi puszystości i delikatności, dlatego niezwykle ważny jest ten krok. Jak zrobić mus czekoladowy krok po kroku? To prostsze niż mogłoby się wydawać - wystarczy że w rondelku rozpuścisz czekoladę z masłem, żółtka ubijesz z cukrem lub ksylitolem, białka ubijesz na gładką, sztywną pianę, śmietanę ubijesz, aż stanie się puszysta i delikatnie połączysz wszystkie składniki. Gotowe! Całe przygotowanie można jeszcze bardziej uprościć ograniczając się do wymieszania ubitych żółtek i biany z białek z rozpuszczoną czekoladą. Jak widzisz, mus czekoladowy jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Teraz wystarczy przełożyć go do szklanych deserowych miseczek i włożyć do lodówki na minimum 2-3 godziny. Mus z gorzkiej czekolady można podawać ze świeżymi owocami (najlepiej sprawdzą się zwłaszcza owoce jagodowe), z wiórkami czekoladowymi, kokosowymi, płatkami migdałowymi, orzechami lub bitą śmietaną czy lodami (waniliowymi lub śmietankowymi).

Wartości odżywcze musu czekoladowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kalorie)
341.87 kcal
239.31 kcal
Białko
8.67 g
6.07 g

Węglowodany w musie czekoladowym

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany
31.82 g
22.28 g
Węglowodany przyswajalne
28.34 g
19.84 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.48 g
2.43 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz
21.20 g
14.84 g
Tłuszcze nasycone
13.01 g
9.10 g
Tłuszcze nienasycone
8.19 g
5.74 g
Tłuszcze jednonasycone
6.75 g
4.73 g
Tłuszcze wielonasycone
1.44 g
1.01 g
Cholesterol
180.52 mg
126.37 mg

Witaminy w przepisie na mus czekoladowy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A
77.83 µg (mcg)
54.48 µg (mcg)
Beta karoten
10.87 µg (mcg)
7.61 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na mus czekoladowy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód
72.26 mg
50.58 mg
Wapń
53.74 mg
37.62 mg
Żelazo
3.58 mg
2.51 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny musu czekoladowego 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w musie czekoladowym

Lista alergenów dla musu czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania musu czekoladowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada gorzka
50 g
pół kostki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
10 g
1 łyżka
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 10 g
Jajko
1 szt.
1 sztuka
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
33.00
Jak oceniasz przepis na mus czekoladowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób