Przepis na mus czekoladowy krok po kroku

Składniki
  • Czekolada gorzka 50 g pół kostki
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 10 g 1 łyżka
  • Jajko 70 szt. 1 sztuka
Przyprawy
kakao
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser, duża miska, rondelek

Czekoladę połam na kostki i rozpuść w kąpieli wodnej.

Oddziel białka od żółtek.

Żółtka utrzyj z cukrem, śmietankę

Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do czekoladowej masy.

Przełóż do miseczek i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Mus czekoladowy z malinami
Mus czekoladowy
Koszt przygotowania dania
72.94 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
104 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
55

Mus czekoladowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o musie czekoladowym

Mus czekoladowy, czyli tradycyjny, francuski Mousse au Chocolat, to najlepszy, słodki deser dla wszystkich miłośników czekolady. Mus z gorzkiej czekolady, z dodatkiem ubitej piany jajek i śmietanki jest idealnie kremowy, puszysty i dosłownie rozpływający się w ustach. Co więcej, przepis na mus czekoladowy jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu, dlatego z pewnością każdy sobie z nim poradzi. To świetny pomysł na deser na przyjęcie w gronie rodziny, czy przyjaciół. Podany w ładnych, szklanych miseczkach i udekorowany na przykład owocami, czy listkami mięty pięknie prezentuje się na stole i nikt mu się nie oprze. Jeśli nie wiesz jak się robi mus czekoladowy jesteś w odpowiednim miejscu. Aby przygotować ten czekoladowy deser niezbędne będzie masło, jajka, cukier (a najlepiej ksylitol, który ma znacznie mniejszą kaloryczność i niższy indeks glikemiczny w porównaniu z cukrem, dlatego jest zdrowszym i lepszym wyborem) oraz oczywiście główny składnik, czyli czekolada. Najlepiej sprawdzi się ta gorzka, o zawartości miazgi kakaowej minimum 60-70%. Kluczowe w całym przepisie jest dokładne oddzielnie żółtek jaj od białek i ubicie białek na sztywną pianę. To delikatna pianka z jajek ubitych mikserem nadaje całemu deserowi puszystości i delikatności, dlatego niezwykle ważny jest ten krok. Jak zrobić mus czekoladowy krok po kroku? To prostsze niż mogłoby się wydawać - wystarczy że w rondelku rozpuścisz czekoladę z masłem, żółtka ubijesz z cukrem lub ksylitolem, białka ubijesz na gładką, sztywną pianę, śmietanę ubijesz, aż stanie się puszysta i delikatnie połączysz wszystkie składniki. Gotowe! Całe przygotowanie można jeszcze bardziej uprościć ograniczając się do wymieszania ubitych żółtek i biany z białek z rozpuszczoną czekoladą. Jak widzisz, mus czekoladowy jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Teraz wystarczy przełożyć go do szklanych deserowych miseczek i włożyć do lodówki na minimum 2-3 godziny. Mus z gorzkiej czekolady można podawać ze świeżymi owocami (najlepiej sprawdzą się zwłaszcza owoce jagodowe), z wiórkami czekoladowymi, kokosowymi, płatkami migdałowymi, orzechami lub bitą śmietaną czy lodami (waniliowymi lub śmietankowymi).

Wartości odżywcze musu czekoladowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (70g)
Energia (kalorie)
148.85 kcal
104.19 kcal

Węglowodany w musie czekoladowym

Na 100g
Na porcję (70g)
Węglowodany
1.63 g
1.14 g
Węglowodany przyswajalne
1.53 g
1.07 g
Szacunkowy indeks glikemiczny musu czekoladowego 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w musie czekoladowym

Lista alergenów dla musu czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. kakao.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania musu czekoladowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada gorzka
50 g
pół kostki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
10 g
1 łyżka
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 10 g
Jajko
70 szt.
1 sztuka
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 12
70.00
Za 70 szt.
Liczba porcji:
Razem
99.00
Łączny koszt
72.94
Jak oceniasz przepis na mus czekoladowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób