Mus czekoladowy

Opublikowano: 12.06.2021 r., 23:53 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mus czekoladowy z malinami
Mus czekoladowy
Mus czekoladowy, czyli tradycyjny, francuski Mousse au Chocolat, to najlepszy, słodki deser dla wszystkich miłośników czekolady. Delikatny, puszysty i rozpływających się w ustach.
Przygotowanie 30 min
280 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Czekolada gorzka - pół kostki (100 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 1 łyżka (30 g)
  • Jajko - 1 sztuka (1 szt.)
  • Masło (25 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (65 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, duża miska, rondelek

Przepis na mus czekoladowy krok po kroku

Przygotuj dodatkowo 1 łyżkę wrzątku.

Czekoladę połam na kostki i rozpuść w kąpieli wodnej. Ostudź.

Oddziel białka od żółtek.

Białko ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Żółtka ubij z ksylitolem, aż masa stanie się jasna i puszysta.

Podczas ubijania dodaj wrzątek (powoli) cały czas miksując (jeszcze przez chwilę).

Dodaj roztopioną, ostudzoną czekoladę i wymieszaj trzepaczką.

Dodaj połowę ubitej śmietany i szybko wymieszaj do powstania gładkiej masy.

Dodaj resztą śmietanki i powoli wymieszaj.

Dodaj ubite białko (podziel na dwie porcje). Za każdym razem delikatnie wymieszaj trzepaczką.

Mus przełóż do salaterek i schładzaj minimum 3 godziny.

Jak oceniasz przepis na mus czekoladowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat musu czekoladowego

Mus czekoladowy, czyli tradycyjny, francuski Mousse au Chocolat, to najlepszy, słodki deser dla wszystkich miłośników czekolady. Mus z gorzkiej czekolady, z dodatkiem ubitej piany jajek i śmietanki jest idealnie kremowy, puszysty i dosłownie rozpływający się w ustach. Co więcej, przepis na mus czekoladowy jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu, dlatego z pewnością każdy sobie z nim poradzi. To świetny pomysł na deser na przyjęcie w gronie rodziny, czy przyjaciół. Podany w ładnych, szklanych miseczkach i udekorowany na przykład owocami, czy listkami mięty pięknie prezentuje się na stole i nikt mu się nie oprze. Jeśli nie wiesz jak się robi mus czekoladowy jesteś w odpowiednim miejscu. Aby przygotować ten czekoladowy deser niezbędne będzie masło, jajka, cukier (a najlepiej ksylitol, który ma znacznie mniejszą kaloryczność i niższy indeks glikemiczny w porównaniu z cukrem, dlatego jest zdrowszym i lepszym wyborem) oraz oczywiście główny składnik, czyli czekolada. Najlepiej sprawdzi się ta gorzka, o zawartości miazgi kakaowej minimum 60-70%. Kluczowe w całym przepisie jest dokładne oddzielnie żółtek jaj od białek i ubicie białek na sztywną pianę. To delikatna pianka z jajek ubitych mikserem nadaje całemu deserowi puszystości i delikatności, dlatego niezwykle ważny jest ten krok. Jak zrobić mus czekoladowy krok po kroku? To prostsze niż mogłoby się wydawać - wystarczy że w rondelku rozpuścisz czekoladę z masłem, żółtka ubijesz z cukrem lub ksylitolem, białka ubijesz na gładką, sztywną pianę, śmietanę ubijesz, aż stanie się puszysta i delikatnie połączysz wszystkie składniki. Gotowe! Całe przygotowanie można jeszcze bardziej uprościć ograniczając się do wymieszania ubitych żółtek i biany z białek z rozpuszczoną czekoladą. Jak widzisz, mus czekoladowy jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Teraz wystarczy przełożyć go do szklanych deserowych miseczek i włożyć do lodówki na minimum 2-3 godziny. Mus z gorzkiej czekolady można podawać ze świeżymi owocami (najlepiej sprawdzą się zwłaszcza owoce jagodowe), z wiórkami czekoladowymi, kokosowymi, płatkami migdałowymi, orzechami lub bitą śmietaną czy lodami (waniliowymi lub śmietankowymi).

Alergeny w musie czekoladowym

Lista alergenów dla musu czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze musu czekoladowego

na 100g gotowej potrawy

Ze względu na wykorzystanie surowych jajek mus czekoladowy nie będzie odpowiedni dla kobiet w ciąży i osób z osłabioną odpornością.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
400.62
280.43
Białko (g)
5.33
3.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
30.89
21.63
Węglowodany przyswajalne (g)
27.98
19.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.91
2.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
30.29
21.21
Tłuszcze nasycone (g)
22.15
15.51
Tłuszcze nienasycone (g)
8.14
5.70
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.04
4.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.10
0.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
96.13
67.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
95.27
66.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
23.45
16.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
33.04
23.13
Wapń (mg)
35.93
25.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.65
1.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny musu czekoladowego 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania musu czekoladowego

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada gorzka
100 g
pół kostki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
30 g
1 łyżka
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Jajko
1 szt.
1 sztuka
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
25 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 25 g
Śmietanka kremowa 30%
65 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.97
Za 65 g
Koszt składników
41.00