Przepis na muffinki z czekoladą krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, duża miska, sitko, forma na muffiny

Do miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę.

Do mąki dodaj cukier i cukier waniliowy (możesz zastąpić go ekstraktem waniliowym). Wymieszaj dokładnie.

Jajka dokładnie zmiksuj z mlekiem.

Masło roztop i dodaj do jajek z mlekiem.

Mąkę z dodatkami dodaj do jajek z mlekiem i masłem, mieszaj za pomocą miksera ustawionego na niskie obroty lub łyżki drewnianej.

Czekoladę drobno pokrój i dodaj do ciasta, wymieszaj.

Do wgłębień w formie włóż papilotki.

Do papilotek wlej porcję ciasta tak aby ciasto było na 3/4 wysokości papilotki.

Muffinki z czekoladą podane na drewnianej, okrągłej desce z kawałkami czekolady.
Muffinki z czekoladą
Koszt przygotowania dania
14.39 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
329 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
72

Muffinki z czekoladą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o muffinki z czekoladą

Muffinki to kultowy, amerykański wypiek. Znane są na całym świecie i uwielbiane przez wiele osób. Wykonywane są w wielu wariantach smakowych jednak najbardziej popularne to te z ciasta waniliowego z kawałkami czekolady oraz z ciasta czekoladowego z kawałkami czekolady. W Ameryce słynne są także muffinki waniliowe z borówkami, coraz częściej można jest spotkać także w polskich kawiarniach.

Muffinki z czekoladą są świetną propozycją na słodką przekąskę dla miłośników czekolady. Muffinki są także idealną propozycją na słodki stół na imprezy ponieważ dzięki temu, że pieczone są w papilotkach, łatwo się je je, możesz przygotować je w różnych wersjach smakowych dlatego każdy gość znajdzie coś dla siebie. Babeczki z czekoladą w środku możesz przygotować w dwóch wersjach, z kawałkami czekolady w całej babeczce lub z jednym kawałkiem czekolady w samym środku, uzyskasz wtedy efekt lawy. Przepis na muffinki z czekoladą jest bardzo łatwy, wystarczy parę minut aby stworzyć te wyjątkowe w smaku babeczki. Ciasto na babeczki z czekoladą po przygotowaniu powinno być dość gęste. Sekretem smacznych muffinek jest bardzo krótkie i delikatne mieszanie ciasta. Wiele przepisów mówi również, że w cieście na muffinki powinny być grudki. Jak zrobić babeczki z czekoladą dowiesz się z naszego dokładnego przepisu, w którym każdy etap przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.

Muffinki sprawdzą się na wiele okazji ale warto przygotować je również bez okazji, jako dodatek do popołudniowej herbaty lub kawy. Dzięki możliwości przygotowania różnych wariantów smakowych nie znudzą się Tobie szybko oraz możesz przygotować z jednego ciasta po kilka sztuk różnych smaków aby każdy domownik był zadowolony. Aby ułatwić sobie pracę, przygotowując kilka wersji smakowych, przygotuj podstawowe, waniliowe ciasto. Następnie rozdziel ciasto do miseczek, tylu ile wersji smakowych będziesz robić, teraz możesz dodać na przykład: do jednej kawałki czekolady, do drugiej borówki, do trzeciej sok i skórkę z cytryny, do czwartej kakao i kawałki czekolady. Łatwy przepis na muffinki z czekoladą sprawi, że będziesz wykonywać je z chęcią.

Wartości odżywcze muffinki z czekoladą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(93g)
Energia (kalorie)
354.26 kcal
329.46 kcal
Białko
8.45 g
7.86 g

Węglowodany w muffinki z czekoladą

Na 100g
Na porcję
(93g)
Węglowodany
48.49 g
45.10 g
Węglowodany przyswajalne
46.61 g
43.35 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.88 g
1.75 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(93g)
Tłuszcz
16.26 g
15.12 g
Tłuszcze nasycone
10.84 g
10.08 g
Tłuszcze nienasycone
5.42 g
5.04 g
Tłuszcze jednonasycone
4.54 g
4.22 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.88 g
0.82 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
67.87 mg
63.11 mg

Witaminy w przepisie na muffinki z czekoladą

Na 100g
Na porcję
(93g)
Witamina A
122.55 µg (mcg)
113.97 µg (mcg)
Witamina B6
0.05 mg
0.04 mg
Witamina B12
0.31 µg (mcg)
0.29 µg (mcg)
Witamina C
0.04 mg
0.04 mg
Witamina D
0.38 µg (mcg)
0.35 µg (mcg)
Witamina E
0.48 mg
0.45 mg
Retinol
120.84 µg (mcg)
112.38 µg (mcg)
Tiamina
0.27 mg
0.25 mg
Ryboflawina
0.23 mg
0.22 mg
Niacyna
1.92 mg
1.79 mg
Foliany
57.27 µg (mcg)
53.26 µg (mcg)
Beta karoten
20.90 µg (mcg)
19.44 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na muffinki z czekoladą

Na 100g
Na porcję
(93g)
Sód
58.18 mg
54.10 mg
Potas
230.28 mg
214.16 mg
Wapń
91.82 mg
85.39 mg
Fosfor
156.27 mg
145.34 mg
Magnez
29.18 mg
27.14 mg
Żelazo
2.83 mg
2.63 mg
Cynk
0.86 mg
0.80 mg
Miedź
0.21 mg
0.20 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinki z czekoladą 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinki z czekoladą

Lista alergenów dla muffinki z czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Czekolada mleczna
    • Mleko 1,5%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania muffinki z czekoladą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
300 g
2,3 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 300 g
Masło
150 g
0,75 opakowania
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Czekolada mleczna
150 g
1,5 tabliczki
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
5.25
Za 150 g
Mleko 1,5%
190 ml
0,7 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.47
Za 190 ml
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Proszek do pieczenia
8 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Koszt składników
31.90
Jak oceniasz przepis na muffinki z czekoladą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób