Babeczki bananowo czekoladowe

Opublikowano: 20.01.2023 r., 15:06 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babeczki bananowo czekoladowe ułożone w formie do pieczenia
Babeczki bananowo czekoladowe
Babeczki bananowo czekoladowe to super pomysł na smaczny i szybki deser. Jeśli masz w domu dwa banany, które są dobre, ale już niezbyt ładnie wyglądają, to koniecznie wykorzystaj je do tego przepisu.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 20 min
258 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Banan 2 sztuki + 1 dodatkowy (240 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy (110 ml)
  • Mleko 3,2% (100 ml)
  • Cukier (80 g)
  • Kakao 16% (proszek) 3 łyżki (30 g)
  • Sól szczypta (2 g)
  • Soda oczyszczona 1 i 1/4 łyżeczki sody (7 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (230 g)
  • Czekolada mleczna (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, kakao, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, miska, forma na muffiny

Przepis na babeczki bananowo czekoladowe krok po kroku

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.

2 banany obierz i rozgnieć widelcem.

Do bananów dodaj jajko, mleko, olej i całość dokładnie wymieszaj.

W drugiej misce wymieszaj mąkę, sodę, cukier, sól i kakao.

Suche składniki dodaj do mokrych i dokładnie wymieszaj.

Czekoladę pokrój w kawałki i dodaj do ciasta. Wymieszaj.

Do formy do muffinek włóż papierowe papilotki. Ciasto nałóż do 3/4 wysokości papilotek.

Banana pokrój w plasterki. Na wierzch każdej muffinki ułóż plasterek banana.

Babeczki piecz przez 20 minut. Po upieczeniu wyciągnij z formy (nie z papilotek) i zostaw na kratce do ostygnięcia.

Jak oceniasz przepis na babeczki bananowo czekoladowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat babeczek bananowo czekoladowych

Banany to jedne z bardziej znanych owoców na polskim rynku. Te słodkie, żółte owoce doceniane są za swój smak, a także wszechstronność. W kuchniach świata spotkać można właśnie ciasta i chlebki bananowe, banany w cieście, chipsy bananowe. Owoce te można piec, smażyć i grillować. Dlatego też chętnie wybierane są przez konsumentów. Dodatkowo są dobre w smaku, dlatego tak wiele osób po nie sięga.

To także świetne źródło witamin i składników mineralnych. Znaleźć w nich można witaminę A, C, E, K, witaminy z gr. B, potas, wapń, magnez czy fosfor. Każdy z tych składników ma duże znaczenie dla naszego zdrowia. Dlatego warto włączyć je do swojej diety. Osoby, które powinny stosować dietę z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów (np. osoby chorujące na cukrzycę), powinny jednak zwracać uwagę na stopień dojrzałości bananów. Najlepsze będą dla nich banany zielonkawe, niedojrzałe, ze względu na to, że z czasem wzrasta w bananach zawartość fruktozy. Dlatego też im bardziej żółty banan (nawet z czarnymi plamkami) tym jest słodszy.

Takie ciemne banany często nie wzbudzają chęci po ich sięgnięcie i zjedzenie jako tradycyjna przekąska. Jednak szkoda wyrzucać tak dobrych i wartościowych owoców. Zatem co zrobić z dojrzałych bananów, które wyglądają, jakby właśnie odbyły walkę bokserską?

Najlepszy pomysł na ich wykorzystanie to po prostu przepisy na smakołyki z użyciem musu z bananów. W tym przypadku możesz wykonać właśnie przepis na babeczki bananowo czekoladowe.

Takie babeczki to pyszne rozwiązanie na deser dla dzieci lub dodatek do kawy dla dorosłych.

Jak zrobić babeczki bananowo czekoladowe? Na początku piekarnik rozgrzej do 190 stopni. 2 banany obierz i rozgnieć widelcem. Do bananów dodaj jajko, mleko, olej i całość dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj mąkę, sodę, cukier, sól i kakao. Suche składniki dodaj do mokrych i dokładnie wymieszaj. Czekoladę pokrój w kawałki i dodaj do ciasta. Wymieszaj. Do formy do muffinek włóż papierowe papilotki. Ciasto nałóż do 3/4 wysokości papilotek. Banana pokrój w plasterki. Na wierzch każdej muffinki ułóż plasterek banana. Babeczki piecz w piekarniku przez 20 minut. Po upieczeniu wyciągnij z formy (nie z papilotek) i zostaw na kratce do ostygnięcia.

Nie czekaj i wykonaj te smaczne babeczki już dziś!

Alergeny w babeczkach bananowo czekoladowych

Lista alergenów dla babeczek bananowo czekoladowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Czekolada mleczna
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

W przepisie na babeczki bananowo czekoladowe nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze babeczek bananowo czekoladowych

na 100g gotowej potrawy

Banany to dobre źródło potasu w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
323.75
259.00
Białko (g)
8.52
6.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
40.22
32.17
Węglowodany przyswajalne (g)
38.04
30.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.17
1.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
16.47
13.17
Tłuszcze nasycone (g)
4.26
3.41
Tłuszcze nienasycone (g)
12.21
9.77
Cholesterol (mg)
25.12
20.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina B6 (mg)
0.14
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.36
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.79
1.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
44.96
35.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
145.37
116.29
Potas (mg)
231.46
185.17
Wapń (mg)
45.93
36.74
Fosfor (mg)
102.32
81.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
39.69
31.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.19
1.75
Cynk (mg)
0.87
0.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.24
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babeczek bananowo czekoladowych 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babeczek bananowo czekoladowych

Koszt składników
33.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
240 g
2 sztuki + 1 dodatkowy
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 240 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
110 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.77
Za 110 ml
Mleko 3,2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Cukier
80 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Sól
2 g
szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Soda oczyszczona
7 g
1 i 1/4 łyżeczki sody
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 7 g
Mąka pszenna typ 500
230 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 230 g
Czekolada mleczna
100 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Koszt składników
33.10