Babeczki bananowo czekoladowe
- Banan - 2 sztuki + 1 dodatkowy (240 g)
- Jajko (1 szt.)
- Olej rzepakowy (110 ml)
- Mleko 3,2% (100 ml)
- Cukier (80 g)
- Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (30 g)
- Sól - szczypta (2 g)
- Soda oczyszczona - 1 i 1/4 łyżeczki sody (7 g)
- Mąka pszenna typ 500 (230 g)
- Czekolada mleczna (100 g)
Przepis na babeczki bananowo czekoladowe krok po kroku
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
2 banany obierz i rozgnieć widelcem.
Do bananów dodaj jajko, mleko, olej i całość dokładnie wymieszaj.
W drugiej misce wymieszaj mąkę, sodę, cukier, sól i kakao.
Suche składniki dodaj do mokrych i dokładnie wymieszaj.
Czekoladę pokrój w kawałki i dodaj do ciasta. Wymieszaj.
Do formy do muffinek włóż papierowe papilotki. Ciasto nałóż do 3/4 wysokości papilotek.
Banana pokrój w plasterki. Na wierzch każdej muffinki ułóż plasterek banana.
Babeczki piecz przez 20 minut. Po upieczeniu wyciągnij z formy (nie z papilotek) i zostaw na kratce do ostygnięcia.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat babeczek bananowo czekoladowych
Banany to jedne z bardziej znanych owoców na polskim rynku. Te słodkie, żółte owoce doceniane są za swój smak, a także wszechstronność. W kuchniach świata spotkać można właśnie ciasta i chlebki bananowe, banany w cieście, chipsy bananowe. Owoce te można piec, smażyć i grillować. Dlatego też chętnie wybierane są przez konsumentów. Dodatkowo są dobre w smaku, dlatego tak wiele osób po nie sięga.
To także świetne źródło witamin i składników mineralnych. Znaleźć w nich można witaminę A, C, E, K, witaminy z gr. B, potas, wapń, magnez czy fosfor. Każdy z tych składników ma duże znaczenie dla naszego zdrowia. Dlatego warto włączyć je do swojej diety. Osoby, które powinny stosować dietę z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów (np. osoby chorujące na cukrzycę), powinny jednak zwracać uwagę na stopień dojrzałości bananów. Najlepsze będą dla nich banany zielonkawe, niedojrzałe, ze względu na to, że z czasem wzrasta w bananach zawartość fruktozy. Dlatego też im bardziej żółty banan (nawet z czarnymi plamkami) tym jest słodszy.
Takie ciemne banany często nie wzbudzają chęci po ich sięgnięcie i zjedzenie jako tradycyjna przekąska. Jednak szkoda wyrzucać tak dobrych i wartościowych owoców. Zatem co zrobić z dojrzałych bananów, które wyglądają, jakby właśnie odbyły walkę bokserską?
Najlepszy pomysł na ich wykorzystanie to po prostu przepisy na smakołyki z użyciem musu z bananów. W tym przypadku możesz wykonać właśnie przepis na babeczki bananowo czekoladowe.
Takie babeczki to pyszne rozwiązanie na deser dla dzieci lub dodatek do kawy dla dorosłych.
Jak zrobić babeczki bananowo czekoladowe? Na początku piekarnik rozgrzej do 190 stopni. 2 banany obierz i rozgnieć widelcem. Do bananów dodaj jajko, mleko, olej i całość dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj mąkę, sodę, cukier, sól i kakao. Suche składniki dodaj do mokrych i dokładnie wymieszaj. Czekoladę pokrój w kawałki i dodaj do ciasta. Wymieszaj. Do formy do muffinek włóż papierowe papilotki. Ciasto nałóż do 3/4 wysokości papilotek. Banana pokrój w plasterki. Na wierzch każdej muffinki ułóż plasterek banana. Babeczki piecz w piekarniku przez 20 minut. Po upieczeniu wyciągnij z formy (nie z papilotek) i zostaw na kratce do ostygnięcia.
Nie czekaj i wykonaj te smaczne babeczki już dziś!
Alergeny w babeczkach bananowo czekoladowych
Lista alergenów dla babeczek bananowo czekoladowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Czekolada mleczna
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
W przepisie na babeczki bananowo czekoladowe nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze babeczek bananowo czekoladowych
Banany to dobre źródło potasu w diecie.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.