Makaron pełnoziarnisty razowy - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w pełnoziarnistym makaronie razowym oraz jakie alergie mogą powodować.
Makaron pełnoziarnisty razowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
makaron pełnoziarnisty 50 32
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego razowego makaronu pełnoziarnistego

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak makaron pełnoziarnisty (razowy) indeks glikemiczny wynosi 50, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z pełnoziarnistym makaronem razowym
Makaron ryżowy, Chleb razowy, Makarony, Makaron sojowy, Makaron durum, Makaron z ciecierzycy, Makaron gryczany, Makaron z soczewicy, Makaron orkiszowy, Makaron kukurydziany, Makaron z zielonego groszku, Makaron soba

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla razowego makaronu pełnoziarnistego

makaron pełnoziarnisty (razowy)
Kategoria produktu Produkty zbożowe
Alergie* Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 50
(niski)

Przepisy z pełnoziarnistym makaronem razowym

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto