Przepis na zapiekankę z tuńczykiem krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, mielony czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, następnie odcedź go i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Pieczarki i cebulę posiekaj w drobną kostkę i dodaj do makaronu.

Tuńczyka odcedź z zalewy i podziel na mniejsze części, dodaj do pozostałych składników.

Do naczynia wrzuć oliwki i zielony groszek, całość zamieszaj.

W miseczce zmieszaj passatę z przyprawami, całość przelej do naczynia z zapiekanką.

Zapiekankę udekoruj startym serem.

Naczynie wstaw do piekarnika i piecz przez 35 minut w 180 st. C.

Zapiekanka z tuńczykiem podana w naczyniu żaroodpornym.
zapiekanka z tuńczykiem
Koszt przygotowania dania
23.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
397 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Zapiekanka z tuńczykiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekance z tuńczykiem

Zapiekanka z tuńczykiem jest niezwykle smacznym i szybkim pomysłem na obiad, który dostarcza nie tylko dużych ilości pełnowartościowego białka, ale również zdrowych kwasów tłuszczowych. Całość jest dobra dla zdrowia, ale także bardzo smaczna, ze względu na dużą ilość przypraw, których używa się w przepisie. To doskonały wybór dla osób, które dbają o zdrową i zbilansowaną dietę.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zapiekankę z tuńczykiem, która będzie naprawdę prosta, a przy okazji smaczna, to ten przepis idealnie się sprawdzi. Jego podstawą jest ryba. Najlepiej sprawdzi się tuńczyk z puszki w sosie własnym. Dzięki użyciu gotowej opcji czas przygotowania jest dużo krótszy, a potrawa naprawdę pyszna. Całość udowadnia, że nawet w kilka minut można wyczarować danie proste, smaczne i niezwykle dobre dla zdrowia. Ryby, choć niezwykle zdrowe nie goszczą w menu zbyt często. Z tym przepisem można to zmienić. Tuńczyk, którego się w nim używa to naprawdę dobre źródło białka, ale także nienasyconych kwasów tłuszczowych, wspierających funkcjonowanie układu krwionośnego, immunologicznego, a także nerwowego. To naprawdę doskonały wybór na co dzień. Tuńczyk w sosie własnym ma również mniej kalorii niż ten w oleju, czy w pomidorowej zalewie, dlatego najlepiej skorzystać właśnie z niego. Obok niego najważniejszym składnikiem jest pełnoziarnisty makaron, który doskonale się komponuje z pozostałymi produktami. Jest on również bardzo zdrowy. Dostarcza dużych ilości witamin, a także błonnika, wspierającego działanie układu pokarmowego i krwionośnego.

Przepis na zapiekankę z tuńczykiem to gratka dla wszystkich miłośników prostych, ale smacznych dań z udziałem makaronu. To właśnie dzięki niemu można przygotować posiłek w 15 minut. To dobra opcja dla każdego, kto nie dysponuje zbyt dużą ilością czasu. Zapiekanka jest szybka, a przy tym bardzo sycąca i odżywcza, dostarcza sporo białka, dobrych tłuszczów i węglowodanów złożonych, a także mnóstwa witamin. To rewelacyjny pomysł na potrawę, która sprawdzi się nie tylko na obiad, ale również na szybką kolację.

Wartości odżywcze zapiekanki z tuńczykiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(247g)
Energia (kalorie)
161.05 kcal
397.80 kcal
Białko
9.14 g
22.57 g

Węglowodany w zapiekance z tuńczykiem

Na 100g
Na porcję
(247g)
Węglowodany
21.99 g
54.32 g
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
18.51 g
45.72 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.48 g
8.60 g
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(247g)
Tłuszcz
4.57 g
11.28 g
Tłuszcze nasycone
2.38 g
5.89 g
Tłuszcze nienasycone
2.18 g
5.39 g
Tłuszcze jednonasycone
1.43 g
3.54 g
Tłuszcze wielonasycone
0.75 g
1.85 g
Tłuszcze trans
0.08 g
0.20 g
Brak danych dla: tuńczyk w oleju, oliwki czarne.
czytaj dalej
Cholesterol
10.25 mg
25.32 mg
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zapiekankę z tuńczykiem

Na 100g
Na porcję
(247g)
Witamina A
31.86 µg (mcg)
78.69 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej
Witamina B6
0.18 mg
0.45 mg
Witamina B12
0.32 µg (mcg)
0.78 µg (mcg)
Witamina C
4.67 mg
11.54 mg
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej
Witamina E
0.98 mg
2.43 mg
Retinol
18.34 µg (mcg)
45.31 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.32 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.41 mg
Niacyna
4.22 mg
10.41 mg
Foliany
25.77 µg (mcg)
63.65 µg (mcg)
Beta karoten
165.16 µg (mcg)
407.95 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę z tuńczykiem

Na 100g
Na porcję
(247g)
Sód
192.71 mg
475.99 mg
Potas
310.13 mg
766.02 mg
Wapń
67.52 mg
166.77 mg
Fosfor
158.61 mg
391.76 mg
Magnez
40.05 mg
98.93 mg
Żelazo
1.86 mg
4.59 mg
Cynk
1.11 mg
2.74 mg
Miedź
0.26 mg
0.65 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z tuńczykiem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance z tuńczykiem

Lista alergenów dla zapiekanki z tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron pełnoziarnisty (razowy)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser cheddar
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w oleju

Cena przygotowania zapiekanki z tuńczykiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron pełnoziarnisty (razowy)
350 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.94
Za 350 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ser cheddar
100 g
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.33
Za 100 g
Groszek zielony mrożony
80 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
0.98
Za 80 g
Tuńczyk w oleju
170 g
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 170 g
Pieczarki
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Oliwki czarne
80 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Passata pomidorowa
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Koszt składników
40.50
Jak oceniasz przepis na zapiekankę z tuńczykiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób