Makaron pełnoziarnisty razowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w pełnoziarnistym makaronie razowym oraz jakie alergie mogą powodować.
Makaron pełnoziarnisty razowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Produkty zbożowe

Wartości odżywcze razowego makaronu pełnoziarnistego - tabela

Energia i białka

makaron pełnoziarnisty (razowy)
na 100 g
Białko13.50 g
Fenyloalaninab/d

Węglowodany w pełnoziarnistym makaronie razowym

makaron pełnoziarnisty (razowy)
na 100 g
Węglowodany73.10 g
Węglowodany przyswajalne63.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)10.10 g
Sacharoza (cukier)0.60 g
Glukoza0.20 g
Fruktoza0.20 g
Skrobia57.40 g
Laktoza0.00 g
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

makaron pełnoziarnisty (razowy)
na 100 g
Tłuszcz2.68 g
Tłuszcze nasycone1.47 g
Tłuszcze nienasycone1.21 g
Tłuszcze jednonasycone0.28 g
Tłuszcze wielonasycone0.93 g
Tłuszcze trans0.00 g
Cholesterolb/d

Witaminy w przepisie na pełnoziarnisty makaron razowy

makaron pełnoziarnisty (razowy)
na 100 g
Witamina Ab/d
Witamina B60.28 mg
Witamina B120.00 µg (mcg)
Witamina Cb/d
Witamina Db/d
Witamina E0.17 mg
Retinolb/d
Tiamina0.37 mg
Ryboflawina0.19 mg
Niacyna7.95 mg
Foliany59.00 µg (mcg)
Beta karotenb/d

Składniki mineralne w przepisie na pełnoziarnisty makaron razowy

makaron pełnoziarnisty (razowy)
na 100 g
Sód11.00 mg
Potas366.00 mg
Wapń27.00 mg
Fosfor287.00 mg
Magnez104.00 mg
Żelazo3.33 mg
Cynk2.40 mg
Miedź0.43 mg
Mangan2.24 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168915/nutrients

Alergie w pełnoziarnistym makaronie razowym

  • makaron pełnoziarnisty (razowy) - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z pełnoziarnistym makaronem razowym

Przepisy z pełnoziarnistym makaronem razowym

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto