Makaron pełnoziarnisty razowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Produkty zbożowe

Wartości odżywcze razowego makaronu pełnoziarnistego - tabela

Energia i białka

makaron pełnoziarnisty (razowy)
na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w pełnoziarnistym makaronie razowym
Białko 13.50 g
Fenyloalanina b/d

Węglowodany w pełnoziarnistym makaronie razowym

makaron pełnoziarnisty (razowy)
na 100 g
Węglowodany 73.10 g
Węglowodany przyswajalne 63.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 10.10 g
Sacharoza (cukier) 0.60 g
Glukoza 0.20 g
Fruktoza 0.20 g
Skrobia 57.40 g
Laktoza 0.00 g
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

makaron pełnoziarnisty (razowy)
na 100 g
Tłuszcz 2.68 g
Tłuszcze nasycone 1.47 g
Tłuszcze nienasycone 1.21 g
Tłuszcze jednonasycone 0.28 g
Tłuszcze wielonasycone 0.93 g
Tłuszcze trans 0.00 g
Cholesterol b/d

Witaminy w przepisie na pełnoziarnisty makaron razowy

makaron pełnoziarnisty (razowy)
na 100 g
Witamina A b/d
Witamina B6 0.28 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg)
Witamina C b/d
Witamina D b/d
Witamina E 0.17 mg
Retinol b/d
Tiamina 0.37 mg
Ryboflawina 0.19 mg
Niacyna 7.95 mg
Foliany 59.00 µg (mcg)
Beta karoten b/d

Składniki mineralne w przepisie na pełnoziarnisty makaron razowy

makaron pełnoziarnisty (razowy)
na 100 g
Sód 11.00 mg
Potas 366.00 mg
Wapń 27.00 mg
Fosfor 287.00 mg
Magnez 104.00 mg
Żelazo 3.33 mg
Cynk 2.40 mg
Miedź 0.43 mg
Mangan 2.24 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168915/nutrients

Alergie w pełnoziarnistym makaronie razowym

  • makaron pełnoziarnisty (razowy) - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z pełnoziarnistym makaronem razowym

Przepisy z pełnoziarnistym makaronem razowym

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto